Popularny post Miglandz Napisano Październik 10, 2019 Popularny post Udostępnij Napisano Październik 10, 2019 W innym wątku opisałem jak wykonałem zdalny moduł otwierania bramy współpracujący z sterownikiem HB5, tutaj przedstawię jak przy pomocy modułów radiowych 433Mhz można odczytać kod nadawany przez pilot oraz nadać go powtórnie w celu sterowania bramą. Do całej zabawy potrzebna będzie nam biblioteka RCSwitch.h oraz jakaś płytka kompatybilna z Arduino. Wgrywamy przykład ReceiveDemo_Simple uruchamiamy monitor portu szeregowego i wciskamy przycisk na naszym pilocie powinien pojawić nam się kod który wysyła nasz pilot. W ten oto prosty sposób odczytaliśmy kod do naszego sterownika, który następnie możemy nadać. Na samym początku miałem plan zrobić tylko pilot do bramy ale projekt rozrósł się i tak oto na swoim pokładzie posiada: czujnik temperatury wilgotności oraz ciśnienia BME280 wyświetlacz oled SSD 1306 zegar czasu rzeczywistego DS1307 Wszystkie powyższe moduły komunikują się z mikrokontrolerem poprzez magistralę szeregową i2c co znacznie uprościło konstrukcję i pozwoliło uniknąć zbędnego okablowania. Do przewijania ekranów i wyświetlania tylu informacji wykorzystałem bibliotekę OLEDDisplayUi.h której działanie widać na poniższym filmie. Zostało przygotowanych 5 ekranów (Zegar analgoowy, zegar cyfrowy, temperatura, wilgotność i ciśnienie) a po wciśnięciu przycisku jest wyświetlany napis “BRAMA” oraz zostaje nadany kod otwarcia/zamknięcia bramy. Aby uniknąć konieczności ustawiania zegara, czas synchronizuje się automatycznie z moim domowym serwerem NTP, za każdym razem gdy mikrokontroler znajdzie się w zasięgu sieci WIFI. Najwięcej czasu zajęła mi rzecz która wydawała się najprostsza czyli ustawienie strefy czasowej tak przynajmniej mi się wydaje. Zobaczymy za kilka tygodni. Zasięg pilota jest bardzo zadowalający, urządzenie jest zamontowane wewnątrz pojazdu w centralnej części konsoli w Fordzie Focusie a otwarcie bramy z 150m nie stanowi dla niego problemu Obudowa została zaprojektowana w sketchupie oraz wydrukowana z PLA, lato w samochodzie przeżyła lecz temperatury zrobiły swoje i w niektórych miejscach można było zauważyć odkształcenia. W planach jest wydruk z PET-G lub ABS. Poniżej kilka zdjęć jak wszystko zostało upchnięte: Przygotowana została również mniejsza wersja do Forda Fiesty z Arduino Pro Mini, montuje się ją w centralnej części kokpitu, w miejsce gdzie można włożyć karty do bankomatu. Oczywiście kod programu udostępniam: OLEDAuto.zip 5
Treker (Damian Szymański) Październik 14, 2019 Udostępnij Październik 14, 2019 Właśnie zaakceptowałem Twój opis, możesz go teraz zgłosić do akcji rabatowej umieszczając link w temacie zbiorczym. Dziękuję za przedstawienie ciekawego projektu, zachęcam do prezentowania kolejnych DIY oraz aktywności na naszym forum
sp6zolw Grudzień 25, 2021 Udostępnij Grudzień 25, 2021 powiem tak projekt fajny tylko tu muszę zaznaczyć pewną analogie projekt będzie działał z bardzo dużą ilością bram posiadającą tak zarwane tanie rozwiązania nie szyfrujące także wiele pilotów centralnego zamka w samochodzie piloty alarmów budynków itp gdyż w naszym kraju się liczy cena a nie jakość więc dlatego możemy zobaczyć wiele filmików w Internecie że złodzieje zeskanują taką nie szyfrowaną bramę i przyjdą z tak zwaną walizką i zabiorą auto a potem jeszcze po sobie zamkną są bramy tak zwane szyfrowane ale tu wchodzi kwestia ceny innym aspektem jest częstotliwość (pasmo) tak zwana sterownicza 433MHz i tu się zaczynają ciekawe rzeczy jak weźmiemy se raspberry pi i podłączymy do niego RTL SDR donegale w gramy do raspberry rtl_433 to jest prosty program na linuxa który potrafi dekodować cześć sygnałów radiowych odebranych przy pomocy SDR'a głównie stacje (radiowe) pogodowe co mamy w kuchni ale też w nowszych autach czujniki ciśnienia z opon piloty od niektórych aut i wiele więcej ......... pozdrawiam 73 żółw
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »