Skocz do zawartości

Raspberry Pi 4B 4GB - działa jedynie przez UART

Pomocna odpowiedź

Ufff, cieszę się, że są jakieś postępy 🙂

20 godzin temu, MarkoSs napisał:

192.168.1.108/24(wystąpił tym razem komunikat że coś takiego nie istnieje, ok czyli 108/24 to zakres od 108 do 124),

Taki zapis oznacza maskę podsieci: https://pl.wikipedia.org/wiki/Maska_podsieci Nie ma to raczej związku z tym tematem, ale nazywanie tego zakresem raczej nie jest poprawne, więc prostuję dla formalności 🙂

20 godzin temu, MarkoSs napisał:

ale jak to pierwsze połączenie, skoro pierwsze połączenie już było,

Było, ale tutaj chodzi o pierwsze połączenie przez SSH z danym adresem IP z danego PC, więc jeśli dobrze rozumiem to powinno być pierwsze takie połączenie 🙂

Coś mi się wydaje, że w Twojej sytuacji winnym jest jakiś dziwny router... To jest router od dostawcy internetu, możesz zalogować się normalnie do jego panelu?

(edytowany)
1 godzinę temu, Treker napisał:

nazywanie tego zakresem raczej nie jest poprawne, więc prostuję dla formalności

Tak dla formalności to w zasadzie jest poprawne (tylko MarkoSs nie wypowiada się poprawnie), gdyż maska sieci określa zakres dostępnych w sieci adresów IP.

W przypadku kolegi dostępny zakres IP dla urządzeń w jego sieci IP to od 192.168.1.1 - 192.168.1.254 - czyli max. 254 urządzenia.

MarkoSs jeśli podejmujesz się by Twoje urządzenia działały w sieci to tak jak radzi Treker powinieneś poznać przynajmniej podstawy działania sieci komputerowych.

Edytowano przez Belferek

Maska nieciągła to taka maska, której się nie da zapisać jako zakres od-do. Przykład: 255.255.255.73. Ogólnie - artykułów w sieci jest mnóstwo, nie podam najlepszego ale jak wrzucisz do wujcia G. zapytanie o "non-contiguous netmask" to Ci parę wyświetli.

5 minut temu, Belferek napisał:

a jak zapisać tę maskę w formacie CIDR?

Nie da się z prostej przyczyny - ten format służy do zapisu masek ciągłych.

(edytowany)

ethenak przywołałeś pewną "osobliwość". Nie wiem jak inni ale ja w praktyce nie spotkałem się z nieciągłą maską. Myślę, że i koledze MarkoSs ta wiedza się nie przyda. Przyda się natomiast ogólna wiedza na temat adresowania IP (statyczne, DHCP), masek CIDR,  portów, TCP i UDP, podstawowych narzędzi diagnostycznych (ping, ipconfig, tracert, netstat itp.). Jeśli chce by jego RPi w sieci działało, a może pełniło funkcję serwera to coś o tych sieciach wiedzieć musi.

Edytowano przez Belferek
12 minut temu, Belferek napisał:

przywołałeś pewną "osobliwość"

Tylko zwróciłem uwagę na Twój błąd polegający na stwierdzeniu, że maska określa zakres. Jak widać nie określa, a nawet jeśli nie będziemy brać pod uwagę masek nieciągłych to zakresy od-do są jak najbardziej często stosowane (np. przy konfiguracji serwerów DHCP), przy czym w większości przypadków nie da się ich zapisać jako maski (np. zakres 192.160.1.100-192.168.1.120).

• Lubię! 1
(edytowany)

Czy ja wiem czy to błąd kiedy mówię, że maska określa zakres, wielkość sieci? Jeszcze raz powtórzę, że nie spotkałem się z nieciągłą maską i jestem pewien, że mało kto w praktyce z taką sytuacją się spotkał.

Jako przykład podajesz konfigurację serwera DHCP, a tu w czasie konfiguracji pulę adresową serwera określa się nie maską lecz podaje się ją wprost OD - DO i nic do tego zakresu masce. Tak jest w naszych domowych urządzeniach jak i np. w Cisco gdzie możemy wyłączyć z całej puli sieci (puli DHCP) określone adresy za pomocą ip dhcp excluded-address .

Kto korzysta z nieciągłych masek?

Edytowano przez Belferek
  • Lubię! 1

@Treker, 

Cytat

Coś mi się wydaje, że w Twojej sytuacji winnym jest jakiś dziwny router... To jest router od dostawcy internetu, możesz zalogować się normalnie do jego panelu?

Tak, dokładnie tak, to jest ruter od dostawcy internetu, i nie mam możliwości zalogowania się do jego panelu.

@MarkoSs a masz dostęp do jakiegoś zwykłego routera, nawet tak dla testu, aby utworzyć sieć lokalną router, Twój komputer i RPi? Nie trzeba łączyć tej sieci nawet z internetem, wystarczyłoby zrobić test wewnątrz tej sieci 🙂

@Treker Tak mam drugi router , utworzyłem sieć lokalną i wygląda to tak: 

1. Laptop połączony przez wi-fi z routerem ,RPi podłączone do laptopa przewodem. Rezultat:  także przypisuje adres IP 169.254. ... .

2. Laptop połączony przez wi-fi z routerem ,RPi podłączone do jedynie do prądu(ma się łączyć przez wi-fi). Rezultat: Wpisuje w wierszu poleceń  "arp  -a "  i nic niema żądnego nowego IP.

3. RPi połączone przewodem z routerem , router połączony z laptopem przez wi-fi. Rezultat: Wpisuje w wierszu poleceń  "arp  -a "  i nic niema żądnego nowego IP, ale wpisałem w putty ten adres co się wcześniej łączył 192.168.1.106 i nawiązało połączenie, wpisuje ponownie w wierszu poleceń  "arp  -a " i tum razem już się wyświetla ten adres 192.168.1.106. Z chwilą odłączenia RPi od routera połączenie się urywa nie łączy się przez wi-fi jak to miało miejsce gdy był Internet.

@Treker Dodam jeszcze odnośnie:

14 godzin temu, MarkoSs napisał:

3. RPi połączone przewodem z routerem , router połączony z laptopem przez wi-fi. Rezultat: Wpisuje w wierszu poleceń  "arp  -a "  i nic niema żądnego nowego IP, ale wpisałem w putty ten adres co się wcześniej łączył 192.168.1.106 i nawiązało połączenie, wpisuje ponownie w wierszu poleceń  "arp  -a " i tum razem już się wyświetla ten adres 192.168.1.106. Z chwilą odłączenia RPi od routera połączenie się urywa nie łączy się przez wi-fi jak to miało miejsce gdy był Internet.

że mimo że to jest sieć lokalna,połączenie nastąpiło, ale na pulpicie RPi  przy ikonce wi-fi pisze że połączyło z tą siecią z internetem.(Czyli pierwszy  router bez dostępu do Internetu połączony przewodem z RPi łączy się z laptopem przez wi-fi który też niema dostępu do internetu -i jest sieć lokalna, i w tym momencie gdy w putty wpisuje adres IP 192.168.1.106  następuje połączenie z RPi które okazuję się że ma dostęp do Internetu    )

Dnia 25.01.2020 o 22:55, MarkoSs napisał:

2. Laptop połączony przez wi-fi z routerem ,RPi podłączone do jedynie do prądu(ma się łączyć przez wi-fi). Rezultat: Wpisuje w wierszu poleceń  "arp  -a "  i nic niema żądnego nowego IP.

Taka opcja musi zadziałać, więc najlepiej skupić się na rozwiązaniu tego problemu. A możesz w tej sytuacji sprawdzić w panelu tego drugiego routera jaki adres dostaje RPi?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...