Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Witam.

Od niedawna zacząłem interesować się programowaniem oraz Arduino, i chciałbym zrobić takie coś (ale kompletnie nie wiem jak to zrobić):

Klikam przycisk => silnik kręci się w prawo (3s) => przerwa (2s) => silnik kręci się w lewo (3s) => Stop. I kiedy kliknę przycisk znowu to samo od poczatku.

*Arduino Leonardo

*Silnik (zwykły, chiński z samochodu RC)

Proszę o pomoc, będę bardzo wdzięczny.😉

Edytowano przez Atypowy

@Atypowy witam na forum 🙂

Temat wydaje się dość prosty. Reagujesz na wciśnięcie przycisku i wykonujesz sztywnie zapisaną sekwencję ruchów silnikiem. Z czym dokładnie masz problem - z podłączeniem elektroniki czy programem? Znasz podstawy z naszego kursu Arduino?

13 godzin temu, Treker napisał:

@Atypowy witam na forum 🙂

Temat wydaje się dość prosty. Reagujesz na wciśnięcie przycisku i wykonujesz sztywnie zapisaną sekwencję ruchów silnikiem. Z czym dokładnie masz problem - z podłączeniem elektroniki czy programem? Znasz podstawy z naszego kursu Arduino?

Najlepiej by było jakby mi ktoś pokazał jak to podłączyć, jaki program napisać i co potrzebuje żeby takie coś powstało.

(Można powiedzieć, że jestem dopiero początkujący, ale chciałbym zrobić coś więcej niż tylko zapalająca się dioda czy zasilanie silnika)

@Atypowy ponowię więc pytanie czy znasz podstawy z kursu Arduino, który linkowałem? Już na samym początku znajdziesz tam informację o przyciskach, a kawałek dalej o sterowaniu silnikami. Jeśli umiesz napisać 2 programy: pierwszy zapalający diodę na 5 sekund po wciśnięciu przycisku oraz drugi sterujący silnikiem, to połączenie ich w całość będzie tylko formalnością 😉

2 godziny temu, Treker napisał:

@Atypowy ponowię więc pytanie czy znasz podstawy z kursu Arduino, który linkowałem? Już na samym początku znajdziesz tam informację o przyciskach, a kawałek dalej o sterowaniu silnikami. Jeśli umiesz napisać 2 programy: pierwszy zapalający diodę na 5 sekund po wciśnięciu przycisku oraz drugi sterujący silnikiem, to połączenie ich w całość będzie tylko formalnością 😉

Tak znam podstawy Arduino, ale boję się o swoją płytkę, że coś źle podłącze i będzie koniec. Jednak postaram się poduczyć i coś zrobić. W razie problemu będę pytać.😉

• 3 lat(a) później...
Dnia 14.01.2020 o 08:41, Atypowy napisał:

Tak znam podstawy Arduino, ale boję się o swoją płytkę, że coś źle podłącze i będzie koniec. Jednak postaram się poduczyć i coś zrobić. W razie problemu będę pytać.😉

Polecam podszkolić się z elektrotechniki, całość nie jest trudna i podstawy podstaw do ogarnięcia w jeden/ dwa wieczory a przyda się na przyszłość 😉

@H1M4W4R1 To ja już wolę ESP32 - płytka z ładowarką do lipo za niecałe 24 PLN (właśnie zamówiłem od salomona)... I też można w Arduino IDE programować. I też nie boli 🙂

Niestety - RP2040 na razie jest daleko za Xtensą. A Pico i podobne również za płytkami z ESP.

Cenowo również...

A silnikiem też da się kręcić 😉

• Lubię! 1
15 godzin temu, keram167 napisał:

Mhmm... tak myślę, że od chwili napisania 1-szego postu przez Kolegę @Atypowy minęły "prawie" 4 lata i chyba już kręci tym zwykłym, chińskim silnikiem ...😉

Fakt XDDD

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...