SOYER Napisano Marzec 6, 2020 Udostępnij Napisano Marzec 6, 2020 Cześć, chodzi mi po głowie pomysł posiadania drogą nabycia, plotera laserowego. Obróbka sklejki itp. Jakieś rady i porady kogoś obeznanego z tematem. Może ktoś z Was używa i podzieli się radami.
Gość Marzec 6, 2020 Udostępnij Marzec 6, 2020 Rozejrzyj się za dobrym laserem, całą resztę można kupić nawet w całości albo prowadnice z silnikami osobno a sterownik z arduino zrobisz. Najtrudniej trafić dobry laser za rozsądne pieniądze. Szkoda by było zmieniać laser po tygodniu. Jeśli nie masz jeszcze maszyny CNC to zbuduj sobie jakąś bez lasera nawet, laser sobie domontujesz w razie potrzeby a całą resztę będziesz miał już gotową.
szczawiosław Marzec 6, 2020 Udostępnij Marzec 6, 2020 Zależy od budżetu, jeżeli chcesz sam się bawić to zrób jak napisał atMegaTona, a jak chcesz gotowiec to rozejrzyj się po pewnym znanym azjatyckim portalu. Mają całkiem ciekawe konstrukcje w rozsądnej cenie.
Gość Marzec 6, 2020 Udostępnij Marzec 6, 2020 23 minuty temu, szczawiosław napisał: Mają całkiem ciekawe konstrukcje w rozsądnej cenie. Z laserem na 2 tygodnie.. laser w tym przypadku najważniejszy a samo składanie CNC to świetna zabawa.
SOYER Marzec 6, 2020 Autor tematu Udostępnij Marzec 6, 2020 (edytowany) Hmm, niby ciekawy pomysł, ale mnie by zależało na tym by ta maszyna współpracowała z kompem. Tzn. rysuję coś w Corelu wrzucam do maszynki, a ta wycina. Obawiam się, że to nie mój poziom... Pole robocze 600x400mm. Same napędy, może do ogarnięcia, ale soft... Zresztą kompletnie się nie znam na doborze silników, przekładni itd. Edytowano Marzec 6, 2020 przez SOYER
ethanak Marzec 6, 2020 Udostępnij Marzec 6, 2020 Rysujesz, klikasz na wtyczkę eksportu do gcode, wrzucasz gcode na ploter i plotkujesz. A jak myślisz - jak się drukuje na drukarkach 3d? Przy okazji lepiej Inkscape niż Corel. Soft jest gotowy, tylko wgrać na Arduino.
SOYER Marzec 6, 2020 Autor tematu Udostępnij Marzec 6, 2020 a kto wrzuci jakieś linki jak i z czego to zbudować... da się wszystkie elementy kupić w Polsce? Silniki, zasilanie, szyny, przeniesienie napędu, laser 60W, w oryginałach jakieś lusterka są, nie wiem po co... i kupa innych rzeczy pewnie... @ethanak czyli to najmniejszy problem z komunikacją komp ploter?
ethanak Marzec 7, 2020 Udostępnij Marzec 7, 2020 8 godzin temu, SOYER napisał: laser 60W Ty chcesz ciąć sklejkę czy stal?
SOYER Marzec 7, 2020 Autor tematu Udostępnij Marzec 7, 2020 sklejkę https://allegro.pl/oferta/ploter-laserowy-grawerka-laser-co2-6040-60x40cm-60-8954331212?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_ELKTRK_PLA_Komputery&ev_adgr=Drukarki+i+skanery&gclid=Cj0KCQiAhojzBRC3ARIsAGtNtHV9QOMA4OpqNVLp64ejVE4YfXk5t1orIsb3Z799jIJQI15pH3ukBLUaAqPhEALw_wcB
ethanak Marzec 7, 2020 Udostępnij Marzec 7, 2020 A... to ja myślałem że chcesz coś mniejszego (w znaczeniu mocy lasera, a nie rozmiarów). No to dwa wyjścia: albo kupić takiego gotowca i potem się zastanawiać, po kiego grzyba toto stoi w kącie i miejsce zajmuje, albo jak radził @atMegaTona - zbuduj sobie maszynkę CNC. Wydaje mi się (ale to moje zdanie i nie musisz się z tym zgadzać) że frezarka CNC bardziej Ci się przyda - a wszystko można kupić u nas. W razie czego zawsze będziesz mógł wymienić wrzeciono na laser. Tak prywatnie: kolega ma frezarkę, ja drukarkę, co się nie da zrobić na frezarce to się drukuje, co się nie da wydrukować idzie na frezarkę. Obaj miauczymy sobie o laserze i na razie na miauczeniu się kończy.
SOYER Marzec 7, 2020 Autor tematu Udostępnij Marzec 7, 2020 Tak myślę, że chyba by mi wystarczyło takie cóś : https://cnc-ultrasonic.pl/ploter-laserowy-co2-40w-35x24cm-air-assist-red-point-przystawka-p-57.html?gclid=Cj0KCQiAqY3zBRDQARIsAJeCVxOXRUTJ4RkxEbM7DLn8mAj8BlIeQAFVmzpgC2NVn3Cin1pSmPIKDvcaAsKAEALw_wcB pole robocze wystarczające, możliwość obróbki przedmiotów do 14 cm grubości. Z chęcią bym się wziął za budowę, ale raczej chyba nierealne zmieścić się w 3kzl. Budowa byłaby nowym i bardzo ciekawym projektem, ale moja chłodna głowa mówi mi, że chyba nie warto. Jednak przyznam, że chciałbym żebyście mnie przekonali do diy, ale potrzebuję argumentów...
Popularny post Elvis Marzec 7, 2020 Popularny post Udostępnij Marzec 7, 2020 To ja podam argument żeby NIE budować czegoś takiego samemu. Pierwszą drukarkę 3d składałem sam - działała bardzo marnie, narobiłem się przy niej mnóstwo, ale właściwie zanim zdobyłem doświadczenie należałoby zacząć od początku. Drugą kupiłem gotową, składaną przez kogoś - było dużo lepiej, ale nadal daleko do ideału, a im dłużej jej używałem tym gorzej działała. Trzecią kupiłem gotową, tanią chińską - kosztowała praktycznie tyle co pierwsza, a jakbym doliczył części dokupione później do mojego składaka, to zdecydowanie mniej. Natomiast jakość wydruków gotowej drukarki była o wiele lepsza od obu pierwszych razem wziętych. Nie wiem jak to się ma do CNC, czy laserów, ale seryjnie produkowane urządzenie po prostu działa lepiej niż składane samemu - albo raczej działa lepiej niż kilka pierwszych składaków, przy których składający dopiero się uczy... Natomiast jeśli policzyłbym czas spędzony na takim składaniu, to taniej wyjdzie nie tylko gotowa chińska, ale i porządna, firmowa drukarka. Z laserami dochodzi jeszcze kwestia bezpieczeństwa - jak to ładnie kiedyś na laborkach było: na laser można popatrzeć dwa razy w życiu, raz lewym okiem, a raz prawym. 4
SOYER Marzec 7, 2020 Autor tematu Udostępnij Marzec 7, 2020 @Elvis mam podobne odczucia Kusi własna konstrukcja, ale chyba kupię coś małego, gotowego, potpatrzę, nauczę się i może wtedy pokuszę się o coś większego i samodzielnego...
ethanak Marzec 7, 2020 Udostępnij Marzec 7, 2020 Tylko pamiętaj, że drukarka to jedno, a frezarka czy ploter to drugie (mówię o frezarce, bo więcej nią zrobisz niż laserem). Przy frezarce masz dużo niższe prędkości, większą masę i łatwiej uzyskać precyzję nawet w warunkach domowych. I tak wyjdzie taniej niż jakaś tania "firmowa" frezarka, a w przeciwieństwie do drukarki - efekty działania owej firmówki i samodziełki będą praktycznie takie same. A co się nauczysz to inna sprawa
Elvis Marzec 7, 2020 Udostępnij Marzec 7, 2020 Pytanie tylko czy @SOYER jest bardziej zainteresowany nauką budowy frezarek, czy raczej ich wykorzystania. Bo zbudowanie frezarki, czy drukarki to dopiero początek. Ale oczywiście jak ktoś ma mnóstwo wolnego czasu i dużo pieniędzy, to niech buduje od podstaw, w końcu kto bogatemu zabroni
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »