Skocz do zawartości

Grafika wektorowa, cięcie laserowe

Pomocna odpowiedź

Napisano

Dzień dobry!

Zdecydowałam się na post na forum, poieważ mam problem ze zrobioną w Inkscape grafiką wektorową. Wykonałam 36 symboli-grafik w jednym osobnym pliku i później wkleiłam je w ramkę w drugim pliku. Plik otwiera się, działa i może być prawidłowo zapisywany w różnych formatach, jednak w samym oprogramowaniu do lasera Universal część symboli znika lub wyświetla się w nieprawidłowym kolorze, albo tylko częściowo, a części w ogóle nie widać.

Ujednolicałam już kolor na 255 B, 0 R, 0 G(do graweru i tak był ustawiony laser.

Nie wiem co może być przyczyną, już dość dużo takich rzeczy robiłam, a zdarzyło mi się to pierwszy raz. Czy ktoś miał może taki kłopot i wie co zrobić?

Dziękuję z góry za pomoc.

(edytowany)

Od kilku lat robię grafiki dla potrzeb firm co wycinają laserem i nie mam problemów. Grafiki robię w Corelu (wiem to nie Inkscape ale działa podobnie), eksportuję bez zwracania większej uwagi na kolory do pdf w zgodności X-3.

Więc może masz coś nie tak przy eksporcie? Do jakiego pliku to eksportujesz? Czy po drodze musisz to zamienić na jakiegoś dxfa? Czy masz wszystko zamieniane na krzywe? Taka opcja jest przynajmniej w Corelu w zakładce obiekty, ale w Inkscapie powinno być podobnie.

image.thumb.png.e6f482cb4b9f2dda1371de4ebc09a332.png

A! jest jeszcze taka brzydka metoda, że przepuszczasz plik przez jakiś konwerter online. Jest szansa że to co wyjdzie będzie zupełnie inaczej interpretowane. Czasem tak robię jak jakiś pdf nie chce się wciągnąć do programu graficznego, wrzucam do np do smallpdf, daję jakąkolwiek operację byle coś tam pomielił i zazwyczaj działa.

Edytowano przez Gieneq

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...