Skocz do zawartości

stabilizator na 6V, 2A

hiszpan5

Pomocna odpowiedź

Witam,

projektuje właśnie układ zasilający do mojego robota. mam taki problem iz potrzebuje stabilizator prądu z 12V na 6V. stabilizator powinien mieć na wyjściu przynajmniej 2A lub więcej, nie chce stabilizatorów na 5V gdyż napięcie w moim przypadku odgrywa ważną rolę.

pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc

Z 12V na 6V masz spadek 6V, przy 2A daje Ci to 12W! Dużo ciepła.

Po co dokładnie 6V?

Jeśli koniecznie musi być to 6V to trzeba się rozejrzeć za za jakąś przetwornicą impulsową, bo zwykłe stabilizatory nie dadzą rady.

• Pomogłeś! 1

podpinam się pod temat, w moim przypadku 2A to wystarczy chyba tylko na odpalenie układu,bez wykonywanej pracy, buduje robota w którym zastosowane mam 6 serw: HS-815BB,Tower Pro MG995,2x HS-55 i 2xstandard serwo (wyciągnięte z modelu),także również potrzebuje stabilizatora o wysokim amperazu

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

LT1083CP-5 Układ scalony stabilizator 5V. 7.5A, fakt nie jest to 6V, ale mówiąc szczerze, albo wte albo wewte, nie można mieć wszystkiego. Alternatywa LM1084IT-5.0 Układ scalony regulator napięcia LDO 5.0V 5A, a przynajmniej tańszy ... Reasumując, 5 minut na TME.PL i da się znaleźć wszystko.

Podstawowa aplikacja z LM338K (5A) z noty katalogowej. Albo stabilizator 78T06 (maks. 3A) - kosztuje koło 1,5zł, można połączyć równolegle (choć nie jest to "eleganckie" rozwiązanie)..

właśnie wyglądało by to nieestetycznie więc postanowiłem przerobić zasilacz AT/ATX.

ustalę sobie napięcie a amperaż będę miał bardzo duży i to wszystko małym kosztem. zasilacz można dostać już od 10zł i potem tylko kwestia wymienienia jednego rezystora.

oczywiście dzięki wielkie wszystkim za rady

Luko,

LT1083CP-5 -7A chyba by wystarczyło,nie orientujesz sie jak to stoi w sklepach? wybacz ze pytam ale nie mam za bardzo teraz czasu szukać po internecie

sobal44,

piszesz ze na jakie napięcie chce,heh napięcie może być 5V,chodz lepiej było by 6V,liczą sie ampery ...

Nawyk,

nie musi byc bardzo eleganckie,liczy sie by spełniało swoja funkcję,

Luko,

Dziękuje, w poprzednim poście pisałeś ze nie ma alternatywy 😋 ot jest, rozmawiałem z wychowawca i pożyczy mi zasilacz z pracowni 😉

apropos już zasilaczy, to posiadam kilka wymontowanych ze starych komp, jeden ma o ile dobrze pamiętam 400W,tylko problem jest typu ze za bardzo to nie wiem jak zrobić z niego zasilacz regulowany .Ktoś coś ogarnia w tym temacie?

[...]apropos już zasilaczy, to posiadam kilka wymontowanych ze starych komp, jeden ma o ile dobrze pamiętam 400W,tylko problem jest typu ze za bardzo to nie wiem jak zrobić z niego zasilacz regulowany .Ktoś coś ogarnia w tym temacie?

http://tinyurl.com/yd8rumu

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.