Skocz do zawartości

Płyta głowna - atmega16. Proszę o sprawdzenie schematu!

Pomocna odpowiedź

Napisano

Proszę o weryfikację połączeń na schemacie. Chciałem jeszcze dodać kwarc 12MHz ale nie mogłem znaleźć go w Eagle'u. Zamierzam go podłączyć do XTAL, za Kwarcem dać 2x 22pF kondensatory i do GND.

Wszelkie uwagi będą mile widziane 🙂

Kwarce znajdziesz w bibliotece "crystal".

Jeden stabilizator raczej nie uciągnie tylu serw 😉

No właśnie o to zapomniałem zapytać, serwa są stale podłączone do stabilizatora to nie pobierają jakiegoś istotnego prądu, tak? (Czy mam racje, że dopóki się nie obracają pobierają max kilka mA?).

A maksymalnie 3-4 serwa na raz by się poruszały (co oznaczało by pobór max 1,2 A). Dobrym torem myślenia idę?

[ Dodano: 07 Mar 10 11:36 ]

Nikt nic nie piszę, czyli schemat ok?

Zależy co te serwa robią. Jak muszą coś trzymać w powietrzu, tak jak np. trzymasz ciężar na wyciągniętej ręce, to będą pobierać prąd i to spory.

Serwa są urządzeniami, które utrzymują zadaną pozycję i w zasadzie cały czas pobierają prąd.

• Lubię! 1

Hmm, przejdę wtedy na stabilizator 78T05, niestety 5V (pewnie udźwig serw nieco spadnie) ale 3 Ampery.

Myślicie, że 3A starczą na 8 serw Tower SG 5010?

(dwa kolejne są od sonaru)

Niestety nie mam takiego serwa w tym momencie i nie jestem w stanie zmierzyć jaki prąd pobiera.

Ewentualnie, możesz połączyć kilka tych stabilizatorów równolegle.

Tylko raczej bez radiatorów się nie obejdzie 😉

• Lubię! 1

Żeby mieć pewność, że nic się nie spali, najlepiej stawić ręką opór orczykowi podczas pracy (ale z wyczuciem, nie chcesz uszkodzić przekładni), zmierzyć maksymalny prąd, pomnożyć przez ilość serw, które będą mogły pracować równocześnie (pamiętaj, że serwo zatrzymane cały czas pracuje, spróbuj ręcznie zmienić pozycję orczyka, a się przekonasz) i najlepiej dać nieco zapasu. Zakładam, że serwa są pełnowymiarowe ("normalne", nie mikro) - 3A to moim zdaniem zdecydowanie za mało.

• Lubię! 1

Radiatory to najmniejszy problem, zawsze można je dokręcić do stabilizatorów.

Hmm, najmocniejszy stabilizator jaki udało mi się znaleźć to LM1084IT-5.0 (5V max 5A).

Niestety nie mam jeszcze w tych serw i nie mogę tego zmierzyć, jak sprawdzałem na tych które posiadam to prąd dochodził do Ampera.

Chyba połączę równolegle 3-4 stabilizatory 3A. Wtedy uzyskam 9 lub 12 Amper. Powinno starczyć na 8 serw?

Był jeszcze jakiś na 7.5A, ale cena - ponad 50 zł - może zniechęcić.

12A powinno starczyć, ale różne serwa mają różny prąd zwarcia. Bez testu niewiele można wywróżyć.

A z ilu V chcesz to 5V uzyskać? 7.2V? Jeśli tak, to rozładowane akku może dać za małe napięcie dla LM78T05. Wtedy ten co podałeś(jest LDO). Łączysz takie 3 równolegle i masz 15A przy 21zł w TME 😉

Początkowo myślałem o LI-POL, ale koszt ładowarki jest zniechęcający.

Teraz nastawiam się na osiem akumulatorków Sanyo Eneloop (8x 1,2 = 9,6V), są dość tanie i podobno całkiem niezłe.

35zł Cię zniechęca? Zobacz na ładowarki turnigy lub e-sky na allegro - sam mam naprostszą (najtańszą) turnigy i jestem zadowolony. Sorry za oftop.

• Lubię! 1
Teraz nastawiam się na osiem akumulatorków Sanyo Eneloop (8x 1,2 = 9,6V), są dość tanie i podobno całkiem niezłe.

Szczerze to nie wiem czy te akumulatorki wytrzymają prawie ciągły pobór prądu na poziomie 3A, a nawet jeśli to ich żywotność bardzo spadnie i podejrzewam, że będą się bardzo grzały. Naprawdę powinieneś się zainteresować akumulatorkami litowo-polimerowymi.

• Lubię! 1

Dobrze, przyjrzę się produktom Turnigy/e-sky dokładniej, faktycznie nie są drogie, jednak o ile dobrze doczytałem ładowarki z balancerem wymagają dokupienia zasilacza (bo niestety ten który posiadam daje max 0,3A).

Dziękuję za zainteresowanie i dobre rady 🙂

Tak, wymagają zasilacza, ale bez problemu zasilisz to przerobionym ATX'em. Niestety, te najtańsze ładowarki mogą ładować max 3 ogniwa jednocześnie, miej to na uwadze przy wyborze pakietu.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...