Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

@Gieneq, mierzyłem tylko zasilaczem a tam mam tylko 2 miejsca po przecinku, to było 0.00.

Zawsze możesz zasilić płytkę 3.3V bezpośrednio i pominąć ten 1117.

• Lubię! 1
  • 4 miesiące później...
  • 2 miesiące później...
  • 1 rok później...

Projekt Super choć mam problemy z dorobieniem wysyłanie poprzez SIM800. Moja foto pułapka nie ma dostępu do Wifi. Niestety po 3 miesiącach chyba się poddam. A może ktoś spotkał się z rozwiązaniem przesyłu po GPRSie ?

• 9 miesiące później...

Witajcie,

Chciałbym zbudować sobie taką fotopułapkę jak opisał @Miglandz. Niestety słaby ze mnie elektronik i potrzebowałbym schematu jak podłączyć esp32 + ogniwo +solar. Mógłby ktoś z doświadczonych wrzucić taki schemat? Myślę, że byłby to super edukacyjny projekt dla wszystkich noobasów w temacie elektroniki jak ja 🙂 Pozdrawiam

Udało mi się ogarnąć połączenie prawie kompletnie. Mam tylko jeden dylemat dotyczący połączenia. Czy mógłby ktoś powiedzieć mi, czy poprawnie dedukuję, bo na zdjęciach w tym poście niestety tego nie widać.

Jak połączyć czujnik PIR z esp32? Z przetwornicy wychodzi napięcie 5V i jest podłączone do slotów w esp32 (5V, GND). Natomiast czujnik PIR też wymaga napięcia 5V - czy przewody od PIR powinny być zmostkowane w esp (albo po wyjściu z przetwornicy)? Czy należy podłączyć PIR do 3,3V? (ale to bezsensu chyba).

42 minuty temu, maciekk05 napisał:

Natomiast czujnik PIR też wymaga napięcia 5V - czy przewody od PIR powinny być zmostkowane w esp (albo po wyjściu z przetwornicy)? Czy należy podłączyć PIR do 3,3V? (ale to bezsensu chyba).

Jeśli czujnik PIR musi być zasilany z 5 V to musisz go zasilić z 5 V. Najważniejsze, aby masa ESP i PIR były połączone, a jeśli w urządzeniu jest jedno źródło zasilania to tak właśnie będzie. Trzeba tylko pamiętać, że na wyjściu czujnika będzie wtedy 5 V - jeśli Twój mikrokontroler wytrzyma takie napięcie na wejściu to będzie działało. Tyczy się to wszystkich rozwiązań, ale np. w przypadku Raspberry Pi byłby problem, bo nie można na wejścia RPi podać 5 V. Wtedy konieczny byłby dodatkowy konwerter poziomów logicznych (w najprostszej postaci dzielnik napięcia).

• Lubię! 1

@Treker bardzo dziękuję za pomoc. Teraz wszystko staje się jaśniejsze.

Jak napisałem - próbuje uczyć się korzystając z projektu @Miglandz i pozostałych kolegów. Wiec korzystam z zasilania baterią, następnie przetwornicą podnoszę napięcie do 5V i w ten sposób zasilam esp32. I teraz próbuję podpiąć czujnik PIR. z opisu czujnika wynika, że potrzebuje on zasilania 5V (czujnik PIR HC-SR501). Więc zgodnie z moją intuicją i Twoją radą 🙂 spróbuję podpiąć go do slotów 5V, GND w esp. Powinno dać radę (być może tak to jest zrobione w projekcie, natomiast nie do końca widać to na zdjęciach. Może autor uznał, ze to oczywiste 🙂 )

Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc.

Podpowiedziałbym coś, ale już nie pamiętam jak to było połączone, a cały sprzęt już rozebrany bo kupiłem sobie HC-801M

• Lubię! 1

Witajcie,

Walczę trochę w weekend i jednak muszę poprosić Was o pomoc. 

Uzupełniłem dane w oprogramowaniu (podałem dane do ftp, sieci, itp). Wgrałem soft (dodałem brakujące biblioteki do Arduino IDE) i soft wgrał się bez błędów - przynajmniej arduino ich nie zgłaszało. Podłączyłem układ i niestety dioda nie gaśnie, i czujnik pir nie reaguje na ruch, a co za tym idzie - nie robi żadnych zdjęć. 

Układ mam podłączony następująco (zrobiłem zdjęcia, ale w razie gdyby było nie do końca jasne to układ połączony jest następująco).IMG_6072.thumb.JPG.ba3301546c3012ce7580b96327908a6e.JPGIMG_6072.thumb.JPG.ba3301546c3012ce7580b96327908a6e.JPGIMG_6074.thumb.JPG.925a6d6d60b899dc49b48ac59adc4325.JPGIMG_6075.thumb.JPG.eba3648dd711d1b6795a6844431058b9.JPGIMG_6076.thumb.JPG.666342517412ef4fc13d49e1ad06e3cd.JPG

Bateria 18650 --> przetwornica -- esp32 (na wejściu mam 5V, GND - sprawdziłem napięcie na esp i mam tam faktycznie 5V. 

Czujnik PIR SR501 (dolutowałem kabel zgodnie z radą @ethanak i podłączyłem do esp (3.3V, GND) dodatkowo, przewód OUT do GPIO 13.

I po takim podłączeniu dioda świeci, pir nie reaguje (chyba) i nie mam zdjęć. 

Aby sprawdzić czy wszystko jest OK, spróbowałem podłączyć esp32 zgodnie z poradnikiem https://randomnerdtutorials.com/esp32-cam-pir-motion-detector-photo-capture/ - prosty program, ale chciałem sprawdzić czy układ generalnie działa. W tym przypadku dioda gaśnie, robi zdjęcia na kartę sd, ale pir znowu nie reaguje jak na pokazanym przykładzie. Co prawda nie wykorzystałem w układzie pokazanych rezystorów, tranzystora itp. Układ był dokładnie taki jak na zdjęciach.  I w tej chwili poszukuję możliwej przyczyny problemu - zastanawiam się czy błędu szukać w układzie (podłączenie, itp), czy jednak w jakimś błędzie w oprogramowaniu?  Moglibyście doradzić? 

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...