Skocz do zawartości

"Gentoo Linux" czy ktoś z Was aktualnie używa + kilka pytań

FlyingDutch

Pomocna odpowiedź

Cześć,

z systemem operacyjnym Linux mam do czynienia dość długo (od 1997 roku gdy na partycji MS-DOS fat zainstalowałem sobie mini-dystrybucję "Monkey" a dwa miesiące później "RedHat'a"). Do 2003 roku używałem głównie "RedHat'a" (desktop) i "Debian'a" jako serwer sieciowy WWW w pracy. Na początku 2003-ciego roku trafiłem w sieci na dystrybucję "Gentoo Linux" (a właściwie meta-dystrybucję) i zakochałem się w niej. Wtedy na desktopie zainstalowałem sobie Gentoo ze "stage 1", czyli pobrałem pakiet z kompilatorem języka C i kilkoma narzędziami pozwalającymi zbudować ze źródeł cały system operacyjny. Przypominało to budowanie systemu Linux "from scratch", dzięki czemu można było sobie zbudować system operacyjny "szyty na miarę" (łącznie z jądrem systemu dostosowanym dla konkretnego sprzętu i potrzeb). Właśnie dlatego system "Gentoo Linux" jest nazywany meta-dystrybucją. Byłem pod wrażeniem jak szybko i niezawodnie pracuje system operacyjny Linux skompilowany ze źródeł z optymalizacją dla konkretnego procesora i sprzętu. "Gentoo Linux" posiadał własne repozytoria pakietów (narzędzie "Emerge"), ale nie były to pakiety binarne, ale źródłowe (źródła programów w językach C/C++) podobnie jak w Uniksie "Free BSD". Używałem Gentoo jako jedynej dystrybucji Linuxa na desktopie od roku 2003 do 2008 i byłem bardzo zadowolony. Potem w pracy  musiałem się przesiąść w pracy na sytemu Uniksowe "Solaris" i "HP-Unix". Przesiałem się na desktopie najpierw na "Ubuntu" a potem na "Mint'a", którego używam do dzisiaj. W 2012 brałem udział w tworzeniu systemu telekomunikacyjnego na zestawie z procesorem ARM - dokładnie na zestawie "CubieBoard 2".

https://botland.com.pl/pl/640-cubieboard?gclid=EAIaIQobChMI7dGYqa336wIVmMx3Ch1bvQmyEAAYASAAEgK2tfD_BwE

https://kamami.pl/cubieboard/205233-cubieboard-2.html

Wtedy utworzyłem na bazie "Gentoo Linux"  system szyty na miarę tego projektu (wersja Gentoo na procesory ARM) z jądrem dostosowanym do obsługi konkretnego sprzętu tele-komunikacyjnego i pakietami potrzebnymi do działania systemu (miedzy innymi. bibliotek "Boost" dla C++ i stosu "BlueZ"). Decyzja ta sprawdziła się bardzo dobrze i cały system działał szybko i niezawodnie.

Od tego czasu praktycznie nie używałem "Gentoo" (chroniczny brak czasu) . Chciałem zapytać, czy i dzisiaj "Gentoo Linux" jest równie dobrą dystrybucją jak kilka lat temu? Może macie jakieś doświadczenia z tym systemem, którymi moglibyście się podzielić? Wiem, że wprowadzono do "Gentoo" dużo nowości, jak np. "micro-kernele" (których nie zdążyłem jeszcze nigdy wypróbować.

Z chęcią bym poczytał waszych opinii o "Gentoo Linux" w dniu dzisiejszym.

Pozdrawiam