Skocz do zawartości

AVR - zablokowane ??? tylko ustawilem na zew. kwarc i mialo.

lukaszinfer

Pomocna odpowiedź

Witam,

Mam następujący problem.

Ustawilem fusebity w mojej atmega16 tak jak na tym foto:

Podlaczylem kwarc 12MHz i wszystko co potrzebne no i dzialalo i to jak by szybciej 😃

Oznaczalo to chyba ze dziala ??

No ale dokonalem pare modyfikacji w sofcie wiec jeszcze raz zaprogramowalem atmege ale juz jej nie czytalo :/

Juz nawet stary soft na mega sie ***** i nic nie reaguje :/

Prosze o pomoc. Zabilem tag 3 atmegi16 ktore sa mi potrzebne.

HELP jak to odblokowac ???

Pozdrawiam i czekam na odpowiedz

Fusy od kwarcu masz ustawione dobrze, jeżeli działało to ja widzę tylko jedną możliwość, kwarc źle podłączony bądź za daleko od wyjść uC. Sprawdź jeszcze zasilanie. Mam nadzieje że programujesz z podłączonym kwarcem. Jaką masz wartość kondensatorów przy rezonatorze?

• Lubię! 1

No zasilanie jest 😉 a jesli chodzi o kwarc przy programowaniu to niestety chyba 3 razy probowalem zaprogramowac bez kwarcu bo zapomnialem o nim :/ ale potem podlaczylem i tez nie szlo :/

A kondensatorki jakie mam to 22pF

Zaprogramowałeś mikrokontroler kodem, który uwzględnia zewnętrzny kwarc, zmieniłeś też fuse bity przed programowaniem. Nie spodziewaj się teraz, że mikrokontroler ot tak ożyje skoro został źle zaprogramowany i ze złą konfiguracją.

Dziwią mnie ciągłe problemy z blokowaniem procesorów, ja w swojej "karierze" elektronika nie zablokowałem ani jednego mikrokontrolera poprzez ustawienie złych fuse bitów. Udało mi się raz jeden jedyny uszkodzić/ zablokować mikrokontroler w trakcie programowania Psotka2, gdy rozłączyłem niechcący któryś z kabli od płytki przed zakończeniem wgrywania wsadu. Po tej akcji procesor już się nie komunikował przez STK200.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Sabre, czyli ustawiając fusy na zewnętrzny kwarc i później próbując zaprogramować go BEZ kwarcu blokujemy proca i nie ma możliwości ponownego zaprogramowania po podłączeniu rezonatora?

Jeśli mikrokontroler ma ustawione fuse bity na zewnętrzny rezonator i zostanie zaprogramowany bez niego, to się zablokuje, ale nie wiem czy dodanie rezonatora go obudzi, teoretycznie powinno. Tak jak pisałem wyżej, nie mam doświadczenia w blokowaniu mikrokontrolerów, wiem tyle co wynika z dokumentacji, logiki i tego co wyczytałem na innych forach.

Raczej powinien ruszyć. Ja miałem taką sytuacje że jedna z nóżek kwarcu przez przypadek zwarła do masy i się zablokował, jak usunąłem zwarcie to ruszył. Poza tym kwarc nie może być daleko od procka i jak się robi domowymi sposobami to nie powinno być przelotek pomiędzy kwarcem a prockiem bo też potrafi się zablokować.

Co do odblokowywania to jak go zablokujesz na zegarze to możesz odblokować go za pomocą zewnętrznego generatora http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1027144.html#5209288

• Lubię! 1

Zawsze programowałem fusy w avr na zewnętrzny kwarc bez polutowanego kwarcu zewnętrznego, dopiero po zaprogramowaniu fusow lutowałem rezonator. Nigdy nic się nie stało. Z resztą jaka różnica- w trakcie przeprogramowania fusa odpowiedzialnego za oscylator jest on programowany na wewnętrznym kwarcu, dopiero po zakończeniu programowania przełącza się na kwarc zewnętrzny. Tak samo spokojnie można wgrać wcześniej program a dopiero potem zmienić fusy, bez różnicy, po prostu może wystąpić różnica miedzy częstotliwością zadeklarowaną w programie, a rzeczywistą. Soft to jest soft, a fusy to konfiguracja hardwaru.

• Lubię! 1

Też myślę że nic się nie powinno uszkodzić, wg mnie na 90% jest źle podłączony kwarc. Albo napięcie za niskie.

Dzieją się jeszcze czasem takie cuda, że rezonator jest na płytce podłączony dobrze, ale najprawdopodobniej ścieżki przechodzą obok jakichś elementów powodujących zakłócenia, są za długie albo za cienkie. Ja tak mam w "Bajtlu". "Odblokowałem" dopiero procesory montując uC z rezonatorem na płytce stykowej.

• Lubię! 1

Dosłownie 5 minut temu sprawdzilem moje atmegi podlaczajac je na moj adapter pod STK200 i dopiero pod adapter podlaczylem kwarc.

Wczesniej sprawdzalem na prototypowej plytce stykowej no i pewnie bylo cos zle podlaczone albo jakies zaklocenia byly :/

Wszystkim dziekuje za swoje wypowiedzi

Kazdy dostaje po piwie 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.