Skocz do zawartości

Kurs STM32L4 – #2 – platforma sprzętowa i środowisko

Pomocna odpowiedź

Napisano

Kurs STM32L4 – #2 – platforma sprzętowa i środowisko

Mikrokontrolery z rodziny STM32L4 to niezwykle ciekawe układy, które łączą wysoką wydajność oraz niski pobór energii. Pora, aby przygotować się do poznania tych układów w praktyce. Czym są widoki i perspektywy w STM32CubeIDE, jak utworzyć pierwszy projekt, wgrać go na płytkę Nucleo i wykorzystać debugger? Zaczynamy!

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

Przypominamy: w komentarzach do kursów rozmawiamy wyłącznie na tematy związane z konkretnym kursem. Mile widziane są również informacje od osób, które korzystały wcześniej z naszych poradników. Wszystko po to, aby kursanci, którzy mają zamiar korzystać z tego kursu nie musieli "przedzierać" się przez dziesiątki postów na inne tematy. Tematy na pytanie, które nie są związane z kursem można zadawać na naszym forum o mikrokontrolerach.

Wyszedł potężny odcinek kursu!

Zależało nam jednak na tym, aby wprowadzić wszystkie dosłownie za rękę do nowego ekosystemu STM32CubeIDE. Mam nadzieję, że opis widoków, perspektyw i kreatora projektów (oraz informacje o tym jak rozwiązać możliwe błędy) sprawią, że nikt nie będzie miał absolutnie żadnych problemów z praktycznymi ćwiczeniami 🙂

• Lubię! 1
26 minut temu, Treker napisał:

Wyszedł potężny odcinek kursu!

Delikatnie powiedziane :D Przeczytałem sobie do momentu, w którym opisaliście dostępne dokumentacje. Do tej pory wszystko było jasne, fajnie się czytało. Dzięki! Resztę, czyli instalacje IDE zostawiam na wieczór. Przy okazji pytanie o rdzenie. Na tej kolorowej grafice jest jeden układ, który ma chyba w sobie dwa rdzenie. Dobrze to zrozumiałem, że jeden układ może mieć w sobie np. 2 różne rdzenie?

• Lubię! 1

@Nore21 miło słyszeć, że się podobało! Tak, mikrokontrolery mogą mieć w sobie różne rdzenie. Tutaj za przykład posłużył STM32H7, który posiada Cortex-M7 i Cortex-M4, ale tematu układów wielordzeniowych specjalnie tutaj szerzej nie poruszaliśmy (raczej pojawiło się to jako ciekawostka). Jak sam zauważyłeś poradnik już jest obszerny, więc nie chcieliśmy się rozpisywać na takie tematy 😉

• Lubię! 1

Jak już mowa o rdzeniach i ciekawostkach to dodam dla formalności, że ten opis został przez nas i tak mocno skrócony, aby nie zniechęcić niektórych osób. Napisaliśmy, że Cortex-M dzieli się na M0, M3, M4 i M7, ale to i tak nie wszystko. Są jeszcze np. układy z rdzeniami Cortex-M33, które należą do generacji ARMv8. Więcej informacji na ten temat można przeczytać np. na Wikipedii (dokładnie w tym miejscu). W ofercie ST można znaleźć układy z tym rdzeniem (dokładnie np. STM32L5). Ale spokojnie - to nie znaczy, że w tym kursie korzystamy ze starych (gorszych) układów. To po prostu inna rodzina mikrokontrolerów 😉

• Lubię! 1

Dzięki widzę, że to faktycznie zawiły temat. W takim razie pozostaje się cieszyć, że w kursie opisaliście to jasno i skrótowo 🙂 Na ten moment wersja z kursu mi wystarcza, a linki zapisałem - doczytam w przyszłości, jeśli będzie taka potrzeba.

• Lubię! 1

Jednak nie czekałem do wieczora, bo mnie wciągnęło 😄 W takim razie chyba jako pierwszy odrobiłem zadanie domowe. Daję znać, że wszystko przebiegło sprawnie i wgrałem program, który nic nie robi! Przejrzę jeszcze dokumentację i czekam na kolejny odcinek!

kurs.thumb.jpg.9296c50003d0cc4c8e7ce107d80cc603.jpg

• Lubię! 2

@Nore21 no i fajnie, dzięki za aktualizację.

Powodzenia w dalszych eksperymentach (podczas kolejnych części kursu). W razie problemów pytaj śmiało na forum 😉

Cześć, potwierdzam słowa @Nore21 , artykuł napisany bardzo przystępnie i klarownie. Cieszą odniesienia i porównania do arduino, bo to sztandarowy kurs Forbota i myślę, że dla wielu użytkowników forum ten kurs będzie kolejnym po kursie arduino. 

Brawo Wy👍.

• Lubię! 1

@SOYER dzięki, miło słyszeć 🙂 

5 minut temu, SOYER napisał:

dla wielu użytkowników forum ten kurs będzie kolejnym po kursie arduino. 

Dla tych, którzy chcą iść w stronę profesjonalnej elektroniki na pewno tak 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...