Skocz do zawartości

Pierwszy robot jeżdzący - jakie zasilanie silników DC

Pomocna odpowiedź

Zrobiłem taką prowizorkę.

Działa ekstra. Z tym problemem że po kilku minutach pracy bateria przestaje dawać napięcie. Muszę odpiąć pin i podpiąć od nowa.

Macie pomysł dlaczego tak się dzieje?

IMG_20220910_165951.jpg

• Lubię! 1

Nie ryzykowałbym - ja mam co prawda tylko dwa piny podpięte, ale nie mam zielonego pojęcia do czego jest reszta. I ile wiem trzeci jest wykorxystywany przez ładowarkę, a czwarty informuje urządzenie jaki aku jest podpięty.

2 godziny temu, cezarg1410 napisał:

To chyba kupię ładowarkę i baterie parkside.

Nie...lepiej (taniej) kupić 5 sztuk 18650 i do tego ładowarkę...pakiet ostrożnie polutujesz i będzie ok...do tego większą możliwość upchania tych baterii jakoś fajnie, choć z tą baterią na zdjęciu mi się podoba👍

A doradzisz jaka kupić ładowarkę do pakietu?

Dotychczas obserwowałem takie gdzie ładuje się 4 oddzielnie więc ten piąty trzeba by zawsze oddzielnie.

Ogólnie sensowną ładowarka to koszt 80pln. Do tego 4x20 PLN za ogniwo i jest 160.

Parkside ładowarka i bateria wychodzi 140.

Także taniej to nie będzie ale może lepiej.

W kwestii montażu baterii to raczje obecne "body" z tej małej pleksy to jest stan przejściowy. Docelowo chciałbym całą elektronikę zamknąć w jakimś pudle tak żeby mógł się tym bawić dziecko.

12 minut temu, cezarg1410 napisał:

Do tego 4x20 PLN za ogniwo 

A kto Ci każe kupować nówki w renomowanych sklepach? Na olx nie dawno widziałem z depakietu jakieś firmowki 2600mAh po 3.5zl za sztukę..ładowarkę to trzeba szukać

15 godzin temu, cezarg1410 napisał:

To chyba kupię ładowarkę i baterie parkside.

Zaraz zaraz. Ja wrzuciłem aku Parkside bo mam jakieś urządzenia na te akumulatory i kroi się więcej - tak że akumulatory razem z ładowarką mam praktycznie za darmo. Na Twoim miejscu spróbowałbym rozszyfrować o co chodzi z baterią którą już masz - być może to jakiś drobiazg? Może bateria musi mieć informację jakie urządzenie jest podłączone (np. wkrętarka nie powinna zeżreć 3A, a kosiarka czemu nie).

Wiem że dokumentację ciężko znaleźć, ale pewnie się da...

Wczoraj próbowałem coś znaleźć ale poległem. 

Muszę rozważyć za i przeciw każdego rozwiązania. Taki parkside ma jeszcze tę zaletę że jest na allegro pełno adapterów które bez problemu montuje do robota i mam eleganckie mocowanie baterii.

Obecnie to Yato wisiało na drucie 🙂

bardzo chętnie bym ją wykorzystał ale jeśli się nie uda to raczej pójdę w tego parkside. Jak kiedyś padnie to wymienię w nim pakiet i nadal będę miał dobrą i łatwa do mocowania baterie z ładowarką.

jak chodzi o ogniwa po 3 PLN to fakt są, ale opinie nie są zbyt zachęcające.

przemyśle to i dam znać. Dzięki wielkie za pomoc od początku tego tematu 🙂

1 godzinę temu, cezarg1410 napisał:

Dokładnie. Niestety - takie naprawdę sprawne ogniwa to co najmniej kilkanaście PLN.

1 godzinę temu, cezarg1410 napisał:

Ogniwa są NIBY z depakietu nowych baterii...hmm no różnie z tym bywa...trzeba trafić dobrze i tyle, a opinie czasem są wiarygodne a czasem nie

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...