Skocz do zawartości

Czy Arduino IDE 2.0 warto już instalować?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Jestem nowy - właśnie dziś kupiłem Arduino Uno Rev.3 i parę dodatków. Chcę zainstalować środowisko - czy warto użyć już "Arduino IDE 2.0" ? Z elektroniki niewiele pamiętam, ale technika cyfrowa nie jest mi obca - programuję zawodowo nietypowe sterowniki przemysłowe z wykorzystaniem Eclipse'a.

Dlatego chciałem się dowiedzieć, czy na starcie moich zabaw z Adruino mogę już użyć IDE 2.0.

Pozdrawiam

rro

@rro-pl zrobiłem raz podejście do tego IDE ale jakoś mnie nie przekonuje. Za to serdecznie polecam Visual Studio Code i PlatformIO, jak piszę jakieś większe kody to wtedy tam, a Arduino IDE (1.coś) używam gdy chce przetestować przykłady.

(edytowany)
2 godziny temu, Gieneq napisał:

Visual Studio Code

Widać ktoś lubi sprzedawać dane Microsoftowi za dość nędzne środowisko.

Osobiście korzystam z Cliona, ale to już bardziej skomplikowane do ustawienia wliczając w to cały proces kompilacji i wgrywania...

Edytowano przez H1M4W4R1
11 godzin temu, rro-pl napisał:

chciałem się dowiedzieć, czy na starcie moich zabaw z Adruino mogę już użyć IDE 2.0.

Jeśli chcesz być betatesterem to owszem 😉 Ale lepiej zainstaluj 1.8.x (najnowszy).

Oczywiście ten DTUE[1] w Arduino IDE jest IMHO całkowicie nieużywalny, na szczęście można się bez niego obejść zaznaczając w preferencjach "użyj zewnętrznego edytora - wtedy możesz korzystać chociażby z Eclipse do edycji i tylko wciskać sobie w okienku IDE "Ctrl-U" do wrzucenia programu.

Przy okazji - jeśli działasz w Eclipse to może być interesujące: https://www.eclipse.org/community/eclipse_newsletter/2018/july/arduino.php . Nie sprawdzałem (nie używam Eclipse), ale podobno ładnie działa.

Mimo wszystko zacznij od wgrania normalnej oficjalnej wersji IDE, a potem jeśli Ci nie będzie odpowiadać baw się w inne możliwości,

---

[1]Dziwaczny Twór Udający Edytor

• Lubię! 1
(edytowany)

Cóż jak dla mnie powinni dodać możliwość programowania wsadami skompilowanymi jako Hex. Mam jakieś dziwne Arduino Duemilanove i muszę kombinować jak wgrać teraz do niego hexa, do shilda CNC, bo z arduino IDE nie da się, a inne programy nie maja go na liście.

Edytowano przez BlackJack
  • 2 miesiące później...

Aktualnie jest dostępna wersja rc5 i wygląda na to, że niedługo będzie wersja stabilna. Chociaż dla rc3 i arduino uno czy leonardo nie widzę probemów związanych z kompilacją i wgrywaniem.

• 2 tygodnie później...

arduino_ide2.thumb.jpg.2fa829742c4239a295ef68ab990a2e45.jpg

Drzewko w wersji rc5 jak najbardziej działa. Dziwne , że ja potrafię sobie to wyklikać a u innych nie działa.

arduino_ide2-1.thumb.jpg.d02c35093a164bc1850f09f4c9d6082a.jpg

tutaj podpowiedzi niby niema ale jeśli zaznaczę sobie clock i tam f12

arduino_ide2-2.thumb.jpg.99390bb8c3afa2111b33a63b8dbb1e3e.jpg

to widać , że to nie jest ten plik nagłówkowy jakiego bym oczekiwał

arduino_ide2-3.thumb.jpg.eab2b3aa7413026be9ec5dc07c8b2ba3.jpg

czyli ten plik

Czy IDE zawiesi się po kilku godzinach to nie wiem. Jeszcze mi się nie zawiesiło.

(edytowany)
12 godzin temu, slon napisał:

Drzewko w wersji rc5 jak najbardziej działa. Dziwne , że ja potrafię sobie to wyklikać a u innych nie działa.

Cześć @slon właśnie u mnie nie działa, pisałem o tym niedawno w wątku:

też wersja rc5.

image.thumb.png.68f63ad9f49955c6b66676ce7b3c28a5.png

Jak to zrobiłeś?

Nie wiem, mi się te środowisko jakoś nie podoba. A jak ostatnio przygotowałem gita w VSC to nawet nie widzę sensu powrotu do Arduino IDE 😞 

Edytowano przez Gieneq

ardu_pliki.thumb.jpg.e85b7f3c2428557cd3383bed7c01d56d.jpg

jak zaznaczysz to będzie możliwość rozwijania. 

ardu_build.thumb.jpg.ae7a19f8bd0fef4e599fe914b2662c89.jpg

jak dasz export to będziesz miał folder build.

10 godzin temu, Gieneq napisał:

Nie wiem, mi się te środowisko jakoś nie podoba.

Ok rozumiem. Trzeba rozgraniczyć to , że się nie podoba od tego , że działa. Mi się nie podoba , że trzeba się logować do VS

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...