Skocz do zawartości

Pcb/i2c/onewire/ problem z zawieszaniem sie Arduino pro mini

Pomocna odpowiedź

W sklepach z elektroniką mają czyściki do PCB (po 7 PLN sztuka). Zamiennik w sklepie dla hydraulików nazywa się "czyścik do rur" i kosztuje chyba 1.50 PLN.

• Pomogłeś! 1

Z tym kwasem to ja znam lepszy przykład. W lapku padła mi kiedyś bateria od biosu więc wiadomo trzeba wymienić. Dojście akurat było dobre bo wystarczyło dokręcić kilka śrubek. Bateryjka chyba była standardowa cr2032 ale z konektorem (blaszki zgrzewana). Na necie ceny było po 30-40zł a , że było okres przed świętami to czas dostawy wiadomo. Na miejscu kupić tego nie mogłem wiec pomyślałem , że zapytam u zegarmistrza. Powiedziałem jaka sprawa o on na to, że może mi to polutować. Uprzedził mnie , że potrzebne będą max 3 próby ale i tak zapłacę taniej (w sumie jakieś 18zł) a napięcie na baterii spadnie nieznacznie. Pierwszą baterię przegrzał ale druga już była ok. Więcej już tej baterii nie wymieniałem. A zegarmistrz użył kwasu 🙂

• Lubię! 1

No i tak...z nudy jeszcze wzialem taki maly srubokret przejechalem kawaleczek pierwszy z brzegu (miedzy masa a vcc) i zrobilem pomiar...napiecie zero...hmm, no to wpialem rtc i o dziwo dziala...onewire tez...🤔 Moze faktycznie ten kwas robi na zlosc...

I tak powstanie nowa wersja bo kilka rzeczy tu spapralem...i pytanie, na co zwracac uwage podczas projektowania sciezek? Rozumiem ze i2c/1wire/spi to taki priorytet i powinny byc mozliwie jak najkrotsze, bez zworek i w miare bez motania...oczywiscie wszystkie rady odnosnie topnika, czyscikow etc biore sobie na powaznie do serca...😉

• Lubię! 1

Jeszcze co do nRF-a:

Ja lutuję mały kondensatorek 100 nF bezpośrednio na płytce (może być SMD, idealnie się tam mieści) do pinów zasilania. Oddzielny stabilizator to jak widzę masz, całkiem dobry pomysł. No i elektrolit jak najbliżej układu.

Dodatkowo pamiętaj, że jeśli to model bez anteny zewnętrznej to pod antenką lepiej żeby nic nie było (najlepiej wystawić ja poza płytkę jeśli jest taka możliwość), a już na pewno nie może być rozlanej masy.

Co do 1wire zgadzam się z kol. @_LM_ - jaki jest sens skracania połączeń na PCB jeśli za chwilę masz pięć metrów przewodu telefonicznego ślicznie dopasowanego zakrętami do ścian i framug 🙂

• Lubię! 1
1 godzinę temu, ethanak napisał:

1wire zgadzam się z kol. @_LM_ jaki jest sens skracania połączeń na PCB jeśli za chwilę masz pięć metrów przewodu telefonicznego ślicznie dopasowanego zakrętami do ścian i framug 🙂

Zgadza sie...chodzilo mi bardziej o poprawnosc na pcb, gdzie bedzie jakies zasilanie, jakies inne sygnaly, napiecia etc..

1 godzinę temu, ethanak napisał:

Oddzielny stabilizator to jak widzę masz, całkiem dobry pomysł. No i elektrolit jak najbliżej ukladu

Tak..bedzie mial swoj stabilizator i elektrolit przed i po, wiec powinno byc ok..

2 godziny temu, _LM_ napisał:

A i popraw też schemat bo ten co masz fatalnie się rozczytuje@Krawi92

To pierwszy taki duzy byl, wiec oko przymkniemy😉

Moze cos zaczne dzis dzialac pomalu...jak cos jeszcze komus do glowy przyjdzie to chetnie poslucham..dziekuje bardzo panowie za pomoc i wszelkie sugestie😉

Zrobie sobie sam topnik wedlug sugesti kolegi @ethanak (kalafonia/alkohol) bo mam juz wszystko w domu...takie pytanie, smarowac tylko pola lutownicze czy cala plytke? bo widze ze niektorzy smaruja calosc, bo podobno po odparowaniu bimbru zostaje powloka ktora swietnie zabezpiecza sciezki...jak radzicie?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...