Skocz do zawartości

TG9e versus HXT900

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam

W najbliższym czasie muszę kupić micro serwa, najprawdopodobniej przez Allegro. Zastanawiam się jaka jest różnica pomiędzy serwami TG9e a HXT900, bo parametry bardzo zbliżone, a z jakiegoś powodu to drugie jest droższe o kilka zł. Z tego co się zorientowałem to to HXT są zestawy naprawcze, natomiast to TG trudno dostać.

Wiem że Luko korzystał z TG9e, miał ktoś może kontakt z tymi HXT? Jakie są różnice i które lepiej kupić?

Zasmucę Cię. Oba serwa to to samo. Dodatkowo, jest to to samo co TowerPro SG90. Z czego to wynika? Ano że wszystkie produkty są produkcji chińskiej. Nie ujmuje to tym produktom, ale stopień powielania w tamtym kraju jest okropny. Różnica w cenie może wynikać w dwóch powodów:

- Sprzedawca na allegro sprowadza je na własny koszt i sam sobie ustala swój zarobek, który dolicza do ceny.

- Producenci mają swoje sieci dystrybucji od których zależy w dużej mierze cena. Analogią są hipermarkety - duże sklepy towary sprzedają taniej ze względu na rozbudowane sieci logistyczne.

Bobby mi znalazł kilka wypowiedzi na stronach sklepów modelarskich, gdzie ludzie pisali że te HXT są jednak dokładniejsze i wytrzymalsze. Zębatki z TG9 nie pasują do HXT. Ale wydaje mi się że mimo to będą jednak bardzo podobne.

No niestety nie można teraz patrzeć czy coś jest robione w Chinach czy nie, bo... wszystko jest robione w Chinach. Zależy tylko czy za miskę ryżu czy za dwie. Zdaję się że dopłacę te kilka złotych ale głównie z tego względu, że są dostępne te zamienne tryby.

Bobby mi znalazł kilka wypowiedzi na stronach sklepów modelarskich, gdzie ludzie pisali że te HXT są jednak dokładniejsze i wytrzymalsze. Zębatki z TG9 nie pasują do HXT. Ale wydaje mi się że mimo to będą jednak bardzo podobne.

No niestety nie można teraz patrzeć czy coś jest robione w Chinach czy nie, bo... wszystko jest robione w Chinach. Zależy tylko czy za miskę ryżu czy za dwie. Zdaję się że dopłacę te kilka złotych ale głównie z tego względu, że są dostępne te zamienne tryby.

Dobrze zrobisz. Poszukałbym jednak opcji by kupić to gdzieś na aukcjach za granicą, gdyż wychodzi x razy taniej. Kupno 20 serw SG90 to wydatek około 400zł, gdzie za granicą wydamy już tylko ~200 (zależne od kursu dolara)

Widzisz, nie tylko ja doradzam Ci sprowadzenie tych serw zza granicy - nawet 100zł, które zaoszczędzisz kupując 15serw na Hobbycity jest warte odczekania 3ech dni więcej na przesyłkę.

O tym już też myślałem, ale nie kupowałem nigdy za granicą i chyba zdecyduję się przepłacić ale spać spokojnie. Nie kupuję aż 20 serw 😉

Bobby, spadaj, z tobą już gadałem 😃

http://hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=9549

Poczytaj opinie - ktoś tam napisał, że zębatki są takie same jak w HXT900, poza tym (wg tego co napisali):

- są głośniejsze (?, była również opinia przeciwna)

- trochę gorzej pozycjonują (pod małym obciążeniem?)

- są praktycznie identyczne - ten sam silnik, ta sama elektronika, niby takie same przekłądnie (albo przynajmniej bardzo podobne).

Sam używam ostatnio tylko Tg9e (HXT900 nie używałem) i co mogę powiedzieć:

- mają gdzie indziej "środek" niż serwa duże

- śrubki są dość lipne, obudowa raczej krucha - chociaż dla ich normalnego obciążenia starczy

- są hałaśliwe (bardziej niż duże serwa)

- łatwo się je przerabia

- czy przekłądnie są te same co w HXT900 sprawdzę jak mi jakaś pójdzie - mam zapasową 😉

- są tanie - 2$, aż się można zastanawiać czy jest sens kupować do nich zapasową przeładnię 😉 za 0.89$

Mam pytanie odnośnie wymiany przekładni: przekłądnie są nasmarowane jakimś białym smarem, gdzie można taki dostać i za ile? bo domyślam się, że smar samochodowy nie pasuje 🙂 A oleju nie chcę lać, bo wycieknie i będzie problem.

Informację że zębatki nie pasują znalazłem tutaj, drugi post od dołu.

No chyba że w TG9 są inne niż w TG9e.

Nie zamierzam ich przerabiać, a obciążenia będą przypuszczalnie dużo mniejsze niż te wypisane w informacjach. Wybrałem je bo są tanie, a to co buduję nie musi być duże i silne, dlatego mogę wykorzystać mikro serwa.

Najprawdopodobniej jest to jakiś smar modelarski, myślę że coś podobnego (lub takie samo) jak "Olej do lokomotyw i wagonów" (oczywiście modelarskich). Takie cudo można znaleźć na allegro w cena ok. 25 zł za 50ml. Wiem, bo interesuję się modelarstwem kolejowym

Przykładowy link z allegro: OLEJ do Lokomotyw i wagonów - 50ml PIKO

Kupiłem już HXT900 i od razu 2 zestawy naprawcze, bo są tanie (5zł) a jakby się coś stało to kupować specjalnie wyjdzie drożej. Dziękuję za wszystkie wypowiedzi, oprócz tej jednej bezwartościowej wypowiedzi Bobbiego 🤣

Z tego co wyczytałem na hobbycity to serwa, które mam ja, Turnigy MG90S (TGY-90S) mają identyczne zębatki co HXT900, z tym, że moje serwo ma wszystkie zębatki metalowe.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...