Skocz do zawartości

[Programowanie] Bootloadery - pierwsze kroki. RS232 i USB

Pomocna odpowiedź

Napisano

Bootloader w mikrokontrolerach, to mini program zagnieżdżony w pewnym sektorze pamięci uC. Dzięki niemu możliwe jest wgrywanie programu z pominięciem programatora. Rozwiązanie takie stosowane jest coraz częściej np.: dla ułatwienia aktualizacji oprogramowania. Bootloader użyty jest również w każdym Arduino.

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

• 2 tygodnie później...

Czy przypadkiem na zdjęciu

IMG_4c23ed36d162f7807.png

widnieją źle podłączone linie z gniazda X1 do IC1? Chodzi o to, iż według pinout'u na tej stronie RxD, TxD mają numer odpowiednio 2, 3 a nie tak jak na rysunku 3, 4. Jeśli się mylę proszę mnie wyprowadzić z błędu

Jest błąd, zaraz poprawię. Postaram się jakoś na dniach dokończyć ten artykuł, jak tylko zaopatrzę się ( 🙁 ) w megę8 jakąś.

• 2 miesiące później...

Zna ktoś może jakiś pewny i sprawdzony bootloader na RS232 dla megi168? Bo mi wyskakuje błąd przy kompilowaniu tego z sampli w Bascomie.

No chociażby ten arduino, pod m168 hexy są, z tym że tylko do 16MHz. A jak nie, to byś musiał sobie megaload skompilować pod 20MHz.

• 1 miesiąc później...

pytanie odnośnie USBaspLoader'a mam 😉

Czy napewno można użyć kwarcu innego niż 12MHz? na stronie AVRUSBBoot'a pokazuje że tylko 12MHz. Chciałbym uzyć go docelowo z atmegą 128

• 2 miesiące później...

jeszcze jedno, do usbasploadera można wykorzystać inne linie niż PD2 i PD4? Tzn czy mozna program przekompilować by używał innych czy musi być linia z zewnetrznym przerwaniem?

Prawdę mówiac, nigdy nie zagłębiałem się w to tak bardzo, zawsze wykorzystywałem gotowe hexy 😋 . Z tego co teraz zaglądałem w źródła, to kod owszem, wykorzystuje przerwania, nie wiem tylko czy zewnętrzne (nie znam C). Widzę, że ty znasz, więc możesz ściągnąć paczkę tego bootloadera, są tam wszystkie źródła.

• 3 miesiące później...

Witam !

Zbudowałem arduino serial http://arduino.cc/en/Main/ArduinoBoardSerialSingleSided3

wgrałem do atemega 8A botloader z wersji 011 przez programator stk500v2 przez program AVR studio ustawiłem fuses i lockbits (weryfikacja "OK") niestety po włożeniu do płytki procek nie komunikuję się z ARDUINO IDE.

Komunikat błędu:

avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00

avrdude: stk500_disable(): protocol error, expect=0x14, resp=0x51

Jak mogę sprawdzić komunikację przez serial PC z płytką arduino?

Proszę o pomoc ?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...