Skocz do zawartości

Przegrzewanie gniazda zasilania Arduino UNO przy podłączaniu do paska ledów

Pomocna odpowiedź

Napisano

Próbuję przy pomocy płytki arduino zrobić światła ledowe na przycisk zasilane kablem usb i jak podłączam arduino do zasilacza 12 V to momentalnie zaczyna się płytka podgrzewać okolicach gniazda zasilania. Skrypt jest prosty. niedawno przerobiłem sobie drugi poziom kursu arduino ale chyba brakuje mi wiedzy tylko nie wiem jakiem :/. Załączam także jak na podstawie zasilania buzzera podłączyłem wejście usb do zasilania ledów.

bool light=false;
void setup() {
  pinMode(A5, OUTPUT); //Konfiguracja A5 jako wyjście  
  pinMode(2,INPUT_PULLUP);
  digitalWrite(A5, LOW);
}

void loop() {
  if(digitalRead(2)==LOW&&light==false){
    digitalWrite(A5, HIGH); //Cykliczna zmiana stanu wyjścia
    delay(200);
    light=true;
  }
  else if(digitalRead(2)==LOW&&light==true){
    digitalWrite(A5, LOW);
    delay(200);
    light=false;
  }
}

291370256_5195073987272640_3927892331941174289_n.jpg

(edytowany)

To wygląda na uszkodzony stabilizator liniowy (układ zaraz obok złącza DC). Jedyna opcja to wymiana...

Edytowano przez H1M4W4R1

Jesteś pewien, że w układzie nie zrobiłeś żadnego zwarcia? Niestety nie za wiele widzę na tym zdjęciu ale kiedyś miałem podobny problem i okazało się że to było zwarcie w układzie. Spróbuj podłączyć samo arduino (bez układu) i zobacz czy coś się nie zmieni.

2 godziny temu, StefanekP napisał:

Jesteś pewien, że w układzie nie zrobiłeś żadnego zwarcia? Niestety nie za wiele widzę na tym zdjęciu ale kiedyś miałem podobny problem i okazało się że to było zwarcie w układzie. Spróbuj podłączyć samo arduino (bez układu) i zobacz czy coś się nie zmieni.

Podłączyłem złącze usb prosto do arduino i po zapaleniu ledów tak samo momentalnie zaczęło się grzać w miejscu gniazda zasilania arduino.

5 minut temu, Janushello napisał:

Podłączyłem złącze usb prosto do arduino i po zapaleniu ledów tak samo momentalnie zaczęło się grzać w miejscu gniazda zasilania arduino.

Chodzi mi o to żebyś odłączył ledy i to co masz podłączone do arduino i zasilił samo arduino.

4 minuty temu, Janushello napisał:

czy chodzi o ten element?

291747515_748022212911768_2861100356611945830_n.thumb.jpg.bfd14d73dbb01db2b05c66a3dfd8e8b9.jpg

Tak.

To sprawdź dokładnie czy nie masz zwarcia w układzie z ledami(myślę że masz). Może też być tak że układ pobiera za dużo prądu. Ile masz tych ledów?

2 minuty temu, StefanekP napisał:

To sprawdź dokładnie czy nie masz zwarcia w układzie z ledami(myślę że masz). Może też być tak że układ pobiera za dużo prądu. Ile masz tych ledów?

mam 2 paski po 15 ledów tylko nie wiem w jaki sposób mam to sprawdzić :/.

Na pasku co jakiś czas jest napisane 5V. Na zdjęciu będzie lepiej widać jak to wygląda.

291736035_2036924409842179_559294801283519146_n.thumb.jpg.6cda533e40e2030d5b1454d114e5b50d.jpg

5 minut temu, Janushello napisał:

A czy jak podpinam ledy do 5V to nie powinno pobierać odpowiedniej ilości prądu?

Jeżeli podpiąłeś LED'y do Arduino, a nie do zasilacza 5V to się nie dziwię, że stabilizator się przegrzał i uszkodził... Jego teoretyczna maksymalna wydajność to 1A (w rzeczywistości bliżej 0.6-0.7A). Nie widzę jakie rezystory są przy tych LED'ach, ale zakładając pobór prądu 20mA na LED'a to przy podpięciu 30 LED'ów same LED'y pobierałyby 0.6A, a jeszcze dochodzi mikrokontroler, układ scalony UART i straty na komponentach.

Układ pobierze odpowiednią ilość prądu, ale czy zasilanie to wytrzyma to inna sprawa. Arduino nie ma zabezpieczeń OCP/OVP i bardzo łatwo coś uszkodzić.

• Lubię! 1
1 minutę temu, Janushello napisał:

To powinienem wymienić stabilizator i dodatkowo dodać rezystory idące do ledów na kostce stykowej? 

Myślę że skoro po odłączeniu ledów  działa ok to stabilizatora nie trzeba wymieniać 

1 godzinę temu, StefanekP napisał:

Myślę że skoro po odłączeniu ledów  działa ok to stabilizatora nie trzeba wymieniać 

czyli dodać rezystorów tylko ile rezystancji potrzebuję? mogę to jakoś obliczyć na podstawie samych ledów i tego że na pasku białych ledów jest 5V? tylko jak mam podstawić pod wzór Uzasilania ma być z zasilacza (12V)czy 5V czyli pin z arduino? Rozumiem ze Idiodyma być 0,2A, a Udiody jak mogę sprawdzić?

11 minut temu, Janushello napisał:

czyli dodać rezystorów tylko ile rezystancji potrzebuję?

Nie, użyć oddzielnego zasilania do pasków i do Arduino.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...