Skocz do zawartości

Przetwornica 12-230 V. Ogólne uwagi co do poprawności schematu

Pomocna odpowiedź

32 minuty temu, jand napisał:

najlepiej po prostu by procesor nie wysyłał fałszywych sygnałów.

No sprawdzałem i akurat pin 15 zmienia stany podczas boota...pin nr 4 już jest w porządku 👍 

33 minuty temu, jand napisał:

Można dać - będzie przyśpieszać rozładowanie bramki tranzystora. By jednak dobrze spełniała swoje rolę musi to być szybka dioda, np. Schottky'ego BAT85 albo 1N5819.

Tylko powiedzi mi jeszcze tak...bo jak patrzę na te przetwornice (schematy) to na jednych mam diodę równolegle do cewki, a na innych równolegle do mosfeta (dren-zrodlo), ja mam dać równolegle do mosfeta tak? A jak sprawa ma się ze sprawnością?, bo jak rozumiem część energii jest marnowana w tej diodzie, to są jakieś duże wartości? (Tak na oko oczywiście)

35 minut temu, ethanak napisał:

@farmaceuta ty nie dziabaj po nóżkach tylko użyj dokumentacji - np. na randomnerdsach masz ślicznie rozpisane co która noga robi w czasie startu co można/nie można do niej podłączać.

No tak przypuszczałem że nie wszystkie piny zmieniają stany na wyjściu podczas startu, ale wczoraj już późno było i nie chciało mi się szukać 😇🤤

(edytowany)

Zrób sprzętowe zabezpieczenie zarówno przed stanami nieustalonymi jak i przed otwarciem obu tranzystorów. Zrobisz na czterech tranzystorach lub bramce logicznej. To jest głupota liczyć że zawsze wszystko pójdzie ok i twój program nie dostanie fiksacji otwierając wszystkie możliwe porty. Poza tym dochodzi dead time, czas pomiędzy zamykaniem a otwieraniem poszczególnych kluczy. Poniżej kawałek schematu gdzie realizuję zabezpieczenie przed otwarciem dwóch tranzystorów
image.thumb.png.28680c6651275409003872b3275992b1.png

Edytowano przez _LM_
  • Pomogłeś! 1

@_LM_ o dzięki wielkie za ten schemat...nawet chyba kapuję jak to działa...😁 Tylko tak, ja mam drivery mosfetow gdzie na bramki będzie podawany duży prąd więc rezystory bramkowe musiały by mieć jakieś niskie wartości rzędu 10-20ohm, a przy takich wartościach gdyby na obu wejściach pojawił się stan wysoki to te rezystory by odparowały...🤔 No chyba że głupoty gadam...

No to jest proste, otwarcie jednego klucza automatycznie blokuje drugi, podanie poziomu wysokiego na oba powoduje że blokują się wzajemnie. Rezystory do masy przy złączu blokują przypadkowe otwarcie gdyby to wejście "wisiało w powietrzu" tranzystory których użyłem to popularne BSS138 bo mam ich całe stado, one dopiero sterują optoizolatorami a za nimi już mosfety wysokoprądowe.
U ciebie, ponieważ w obwodzie jest transformator z jakimś oporem uzwojenia, być może podanie napięcia na oba tranzystory nie wyrządziłoby szkód pod warunkiem że ten impuls nie byłby na tyle długi aby przegrzać złącza.  Mimo to zawsze lepiej mieć choćby takie proste zabezpieczenie, zawsze to pewniejszy układ. Co do rezystorów bramek, są one po drugiej stronie gdzie z założenia mają ograniczyć zakłócenia i impulsy prądu płynącego w obwodzie pojemności bramki, jeśli DS zaleca 22ohm to tak zostaw, w ogóle tam jak się coś podzieje źle to te rezystorki będą najmniejszym zmartwieniem. Trzymam kciuki za ten projekt, sam kiedyś podchodziłem do tego ale poległem - albo po prostu zabrakło mi mosfetów 😄

(edytowany)

@jand@_LM_ pierwsze testy za płoty 😁 nawinąłem na próbę trafo 3x3 zwoje (wtórne pierwotne) co by mnie prąd nie poraził...i tak, mosfet się grzeje 😞 nie jakoś tak błyskawicznie, ale jak pochodzi z minutę to paluchy sparzy...na bramce rezystor 10ohm, napięcie wyjściowe 10-11v czyli ok, zmieniam na rezystor ~5ohm i napięcie wyjściowe wychodzi poza skalę miernika (zmienne 600v)😱 wyrzucam całkiem rezystor bramkowy i to samo (poza skalą) dodam że uzwojenie trafa się nie grzeje i próbowałem obciążyć wtórne ledem 12v/10watt i świeci elegancko choć nie ma pełnej jasności, ale to by wynikało z wypełnienia 10% (5us ON / 45us OFF) co doradzicie na to grzanie mosfeta? (Choć boję się że to po prostu wina marnego chińskiego tranzystora)

Ps...dodam że wszystko na stykówce jest 

Edytowano przez farmaceuta
(edytowany)
1 godzinę temu, farmaceuta napisał:

co doradzicie na to grzanie mosfeta?

Radiator 😄 Diody na trafie masz?

Edytowano przez _LM_
  • Lubię! 1
(edytowany)
1 godzinę temu, _LM_ napisał:

Radiator 😄 Diody na trafie masz?

Nie no nie przy takich prądach chyba, bo to było bez obciążenia😁 dioda zaporowa obok tranzystora...dodam że dałem jakąś hamską in5408 (gpt powiedziało że to się ni hu hu nie nadaje) i tak...wydałem już podwójną diodę S20C45C...tutaj z kolei gpt powiedzial że wybór jest wręcz idealny do takich moich zastosowań 😉 zaraz zmienię diodę 

Nowe dane... częstotliwość 10kHz, wypełnienie 5% (czyli ON 5us) napięcie na wtórnym ~6v, duża dioda świeci, pobór prądu bez obciążenia 0.13A, tranzystor jak by się mniej grzeje i trochę wolniej, ale i tak patrzy po czasie... 

9 minut temu, jand napisał:

A jakim napięciem zasilasz driver'y TC4427?

To samo napięcie co mosfet czyli 12v (zasilacz ATX) 

Ps...aha! Jest sens mierzyć spadek napięcia dren-zrodlo? (No z tego co rozumiem to w czasie wyłączenia mosa odłoży się na nim całe napięcie i wynik będzie taki uśredniony w przypadku przebiegu prostokątnego, dodam że ten spadek wynosi jakieś 0.38v)

Edytowano przez farmaceuta
(edytowany)

Chodzi o zasilanie drivera bo to się przenosi na bramkę powinieneś mieć przynajmniej 12V żeby skutecznie otwierał tranzystor. Edit dobra doczytałem że masz z ATXa. Ok masz kondensator na zas drivera? Taki mały szczegół ale daj mu z 10...100uf żeby wykluczyć spadki napięcia podczas przeładowania pojemności bramki 

Edytowano przez _LM_
  • Lubię! 1
21 minut temu, farmaceuta napisał:

Jest sens mierzyć spadek napięcia dren-zrodlo?

Największy sens miałoby użycie oscyloskopu.

Spróbuj dowinąć trochę zwojów do  transformatora (proporcjonalnie po obu stronach)  lub zwiększyć częstotliwość przełączania.

• Lubię! 1
(edytowany)

Dalej jak to się grzeje to pozostaje sprawdzić oscyloskopem jaki przebieg jest na bramce, o widzę że @jand mnie uprzedził. Możesz przypomnieć jaki transformator tam masz? Jaki rdzeń?

Edytowano przez _LM_
  • Lubię! 1
6 minut temu, _LM_ napisał:

Ok masz kondensator na zas drivera? Taki mały szczegół ale daj mu z 10...100uf żeby wykluczyć spadki napięcia podczas przeładowania pojemności bramki 

A no nie mam...parszywie mi się nie chciało już wylutowywać ze starego ATX 😁 ale zaraz dołożę...

2 minuty temu, jand napisał:

lub zwiększyć częstotliwość przełączania.

To wolę już zwiększyć częstotliwość niż znów przewijać...😉 

3 minuty temu, jand napisał:

Największy sens miałoby użycie oscyloskopu.

No dobrze...załóżmy że mam rp pico i mogę sobie na szybko zmodzić jedno kanałowy oscyloskop do 2Mhz bodajże...co mam zmierzyć???

4 minuty temu, _LM_ napisał:

Możesz przypomnieć jaki transformator tam masz? Jaki rdzeń?

Trafo ferryt z zasilacza ATX...oznaczenie EC35-10-02 (tak pisze na tej tasiemce żółtej)

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...