SOYER Grudzień 25, 2022 Udostępnij Grudzień 25, 2022 No to na kamerach monitoringowych zobaczysz różnicę w trudnych warunkach, tylko, że tu rozpiętość cenowa jest sporo większa. Generalnie internetowe nie mają nawet podejścia do tych monitoringowych za 200, głównie z powodu multum opcji ustawień. Jak weźmiesz AHD 2Mpx za ok 300-400 z dobrym przetwornikiem i aktywnym podświetleniem, to w bezksiężycową noc będziesz zbierał szczękę z podłogi z wrażenia. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Gość Grudzień 25, 2022 Udostępnij Grudzień 25, 2022 (edytowany) 1 godzinę temu, SOYER napisał: w bezksiężycową noc będziesz zbierał szczękę z podłogi z wrażenia. W takim razie dziękuję, że pokazałeś mi właściwą ścieżkę 😄 Ale tak w sumie się teraz zastanawiam, bo technologia tych kamer pod znakiem zapytania stawia wtedy możliwość ustawiania parametrów z poziomu kodu. Skoro potrzebny jest pośrednik w postaci grabbera to kamera może być sobie, a grabber sobie... Na razie brzmi to jak dużo proprietary protokołów. Mam na myśli to, że docelowo chciałem, żeby kamery działały z płytkami typu (ale nie ograniczając się do) Raspberry. Edytowano Grudzień 25, 2022 przez lyman-alpha Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
SOYER Grudzień 25, 2022 Udostępnij Grudzień 25, 2022 Owszem, nie wiem co taki grabuś za 5 dych robi z obrazem, może ktoś się wypowie, a może niekoniecznie to musisz podłączyć przez USB, może da się inaczej. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Grudzień 26, 2022 Udostępnij Grudzień 26, 2022 17 godzin temu, lyman-alpha napisał: Mam na myśli to, że docelowo chciałem, żeby kamery działały z płytkami typu (ale nie ograniczając się do) Raspberry. Jeśli to będą kamery do monitoringu z Ethernetem to może nawet lepiej. Zepniesz kamerę z RPi po sieci i tyle. Zarówno obraz jak i sterowanie kamer załatwisz po sieci. Podczas studiów uczestniczyłem w projekcie, gdzie w taki sposób do komputera były podłączone kamery PTZ do monitoringu, jakość obrazu była świetna, a do tego było API producenta, które pozwalało na zmianę wszystkiego co możliwe. Korzystaliśmy wtedy z kamer firmy Axis, cena zabójcza, ale możliwości adekwatne. Tutaj masz informacje o API do tych kamer: https://www.axis.com/vapix-library/ Kilka lat temu takie kamery były nawet montowane na studenckich łazikach marsjańskich: https://www.axis.com/pl-pl/products/axis-m2014-e/support Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Gość Grudzień 26, 2022 Udostępnij Grudzień 26, 2022 3 minuty temu, Treker napisał: Jeśli to będą kamery do monitoringu z Ethernetem to może nawet lepiej. Zepniesz kamerę z RPi po sieci i tyle. Ojj, przy tak dużych kamerach i kablologii nie mam miejsca żeby jeszcze wsadzić switcha. 😕 Ale dzięki za sugestię! Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Belferek Grudzień 26, 2022 Udostępnij Grudzień 26, 2022 1 godzinę temu, lyman-alpha napisał: Ojj, przy tak dużych kamerach i kablologii nie mam miejsca żeby jeszcze wsadzić switcha. Nie potrzebujesz switcha. Do RPi możesz podłączyć się bezpośrednio RPi <-> Kamera. Są także kamery z WiFi. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
SOYER Grudzień 26, 2022 Udostępnij Grudzień 26, 2022 2 minuty temu, Belferek napisał: kamery z WiFi Od tego akurat trzymał bym się z daleka. Generalnie badziew, chyba, że od 2kzł w górę Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Belferek Grudzień 26, 2022 Udostępnij Grudzień 26, 2022 21 godzin temu, SOYER napisał: Jak weźmiesz AHD 2Mpx za ok 300-400 z dobrym przetwornikiem i aktywnym podświetleniem, to w bezksiężycową noc będziesz zbierał szczękę z podłogi z wrażenia. Tyle, że AHD to zdaje się technologia analogowa i kabel koncentryczny - zobacz. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
SOYER Grudzień 26, 2022 Udostępnij Grudzień 26, 2022 Tak ahd to analog, miało być tanio. Może być koncentryk lub skrętka jeśli się zastosuje np. takie konwertery. Kamery ip są z zasady droższe, choć za 300 da się coś sensownego kupić. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »