Skocz do zawartości

Wybór programu do projektowania 3D(2D) na początek dla zupełnie początkującego...

Pomocna odpowiedź

8 godzin temu, farmaceuta napisał:

robię prostokąt, wyciągam na ~5cm, zaznaczam górną powierzchnię do szkicu, rysuje okrąg, zaznaczam 'bez scalenia' i wyciągam na ~5cm...po tej operacji mam dalej jedną bryłę, ale jak łapie za walec i przenoszę to przenosi walec tak jak by ten był stworzony od dolnej powierzchni prostokąta, czyli ma z ~10cm...a prostokąt zostaje całkowicie wypełniony...dziwne zachowanie, a może nie dziwne tylko ja nie rozumiem takiej kombinacji?

Rzeczywiście tak działa. Jeśli jednak najpierw utworzysz komponenty np. kostka i walec. Następnie, aktywujesz komponent kostka i tworzysz kostkę, Aktywujesz komponent walec i tworzysz walec na górnej powierzchni kostki. Teraz gdy przesuniesz walec, to będzie miał wielkość taką jaką utworzyłeś.

• Pomogłeś! 1

@Sylba to zapytam jeszcze przy okazji...jak wyczarować tak żeby przesunąć sobie bryłę od drugiej bryły na żądaną odległość? Coś w stylu tych współrzędnych kartezjańskich o których wczoraj wspomniałem...

@Sylba bardzo Ci dziękuję za tak obszerne odpowiedzi 👍 (wiem że zrobienie takiego posta chwilę zajmuje😉) tak że dzięki za poświęcony czas...co do tutoriali na YT to oczywiście przerabiam, nawet na liście mam już 43 filmiki o różnej tematyce DSM, takie bardzo praktyczne filmiki, no ale wiadomo, czasem czegoś zabraknie w tych informacjach... stąd moje gnębienie twojej osoby 😅🙄 a co do cierpliwości to jak najbardziej masz rację 😉 trochę jest potrzeba zwłaszcza jak robi się coś bardziej skomplikowanego niż kostka...😉

• 3 miesiące później...
(edytowany)
7 minut temu, keram167 napisał:

Sorry 😪 ...

Nie no luz😁 jakoś pomału ogarnę...wezmę się za tego fusion'a 360 bo tam mogę importować bez problemu co chcę w wersji free...przyda mi się na przyszłość bo F360 ma super CAM'a .👍 Dzięki za szybki odzew👍😉

Ps...co do płatnych wersji dsm to nie narzekam na ceny bo nie są wygórowane względem innych softów...powiedział bym nawet że jest super tanio, no ale nie ma sensu żeby dla jednej pierdoły płacić ~60zl...w przyszłości nie wykluczam, gdybym więcej siedział w tym CAD, bo nie ukrywam że dsm bardzo mi przypasował 

Edytowano przez farmaceuta
6 godzin temu, keram167 napisał:

Jeśli chodzi o koła zębate robione w DSM, może to trochę Ci pomoże. Sam nie testowałem. 

Widziałem ten filmik, niestety brakuje w nim informacji na temat jak tworzyć taki "oryginalny" ząb, bo ja nie chcę robić na oko, tylko faktyczny kształt zęba dla danego modułu 

Jest również Solid Edge w wersji Community Edition. Przeznaczony jest dla hobbystów, całkiem za darmo. Nie ma ograniczeń funkcjonalnych, jedynie ograniczenie licencyjne. Czyli zakaz wykorzystywania komercyjnego. Umieszcza znak wodny na rysunkach 2D. 

• Lubię! 1
3 godziny temu, Christophorus napisał:

Nie ma ograniczeń funkcjonalnych

Symulacja rozkładu sił też jest w wersji darmowej? 😄 Wtedy może się skuszę...

• Lubię! 1
18 minut temu, H1M4W4R1 napisał:
3 godziny temu, Christophorus napisał:

Nie ma ograniczeń funkcjonalnych

Symulacja rozkładu sił też jest w wersji darmowej? 😄 Wtedy może się skuszę...

"Jakaś" symulacja jest. W podanym wcześniej linku jest napisane 

Cytat

Projektowanie części, złożeń i komponentów z blachy. Funkcje oprogramowania obejmują zautomatyzowane możliwości szkicowania, tworzenie widoków rozstrzelonych, animacje, zaawansowane renderowanie i symulację.

solid.thumb.jpg.240cb8a797dfcf4218cd8478f91f3305.jpg

• Lubię! 2
Dnia 6.07.2025 o 00:03, farmaceuta napisał:

Nie no luz😁 jakoś pomału ogarnę...wezmę się za tego fusion'a 360 bo tam mogę importować bez problemu co chcę w wersji free...przyda mi się na przyszłość bo F360 ma super CAM'a .

Moja sugestia jest by skupić się na jednym programie. Może być to DSM, Fusion czy FreeCAD, nie ma na początku znaczenia, następnie trochę postudiować i ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć...

Któregokolwiek nie weźmiesz musisz spędzić sporo czasu na poznawanie jego funkcji i nabieraniu wprawy w tworzeniu części i zespołów.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...