Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Jeśli chodzi o moc to mógłbyś wziąć silniki z serw Tower Pro SG90, które powinny być zdecydowanie lepsze niż silniczki od wibracji, a są raczej podobnej wielkości. A co do przyczepności, to mógłbyś zeszlifować ząbki na wiertarce i nakleić pasek gumy, albo jak ktoś wyżej pisał recepturke.

Ale konstrukcja godna podziwu 🤯

A co do przyczepności, to mógłbyś zeszlifować ząbki na wiertarce i nakleić pasek gumy, albo jak ktoś wyżej pisał recepturke.

A niby jak byłby przenoszony wtedy napęd?

A co do napędu, rzeczywiście jakiekolwiek ogumienie by się przydało.. Jakiej szerokości są te zębatki-koła ? Czy grubości dokładniej ;]

Zębatka ma grubość 1,15mm.

Naklejenie "czegoś" o lepszej przyczepności na koło jest niemożliwe. Proszę zauważyć w jaki sposób koła są zabezpieczone przed zsunięciem się z ośki. Na zewnątrz jest przylutowana ścieżka miedziana, oderwana z jakiegoś starego obwodu drukowanego. Takie rozwiązanie jest możliwe dzięki dużej wytrzymałości ścieżki oraz łatwego jej montażu. I tutaj pojawia się problem tarcia. Użyte koło jest śliskie więc siła tarcia jest bardzo mała. Gdyby użyć "czegoś" gumowego to siła tarcia znacznie by wzrosła, a co za tym idzie silniki grzały by się mocniej (obecnie po 2min robot jest ciepły). Oczywiście skróciłby się także czas pracy.

Zdjęcie Akku:

Waga robota to 4,5g

Koszt trudno określić, ale przekroczyłby pewnie 200zł. Akku dostałem od modele.sklep.pl, a HSDL-9100 i APDS-9700 od WObit'u, więc połowa robota została za sponsorowana, za co chciałbym bardzo serdecznie podziękować.

Korzystasz z HSDL-9100 w połączeniu z APDS-9700. Zamówiłeś to jako komplet na mobocie czy gdzieś indziej dostałeś? Jaką odległość możesz "zmierzyć" na tych czujnikach?

Czujniki mam z WObit'u. Testy nad zasięgiem przeprowadzałem już na wiosnę 2009r. Dokumentacja niestety gdzieś przepadła. Pamiętam, że zasięg przekraczał 15cm i przy zgaszonym świetle dochodził do 20cm. Duże znaczenie miało odpowiednie dobranie parametrów obwodu RC połączonego do 6. pinu układu APDS-9700 i częstotliwości. Oczywiście prąd diody nadawczej też nie był bez znaczenia. Niestety nie testowałem ich pod kątem wielkości wykrywanego obiektu i wykrywania białej linii, ale wątpię by ją wykrywały. Do budowy Małego użyłem ostatni układ APDS i nie mam na czym teraz przeprowadzić testów. Z robota wylutować to niestety zbyt niebezpieczne. Postaram się zamówić kolejne w najbliższym czasie.

Jeśli chodzi o moc to mógłbyś wziąć silniki z serw Tower Pro SG90, które powinny być zdecydowanie lepsze niż silniczki od wibracji, a są raczej podobnej wielkości.

Faktycznie silniki z Nokii nie są najlepsze. Wady to: prąd zwarcia ok 150mAh, ciężarek, który należy zdjąć, mała wytrzymałość, moc i wysokie obroty. Za ich użyciem przemawiają ich wymiary, cena i dostępność. Zdjęcie poniżej przedstawia silniczek z Nokii oraz z serva SG50, który jest raczej mniejszy niż ten w SG90 (SG90 nie mam aktualnie). Jak widać silnik z serwa jest znacznie większy. Średnica silnika z serwa to ~6mm, a z Nokii ~4mm.

Tylko nie mów, że planujesz budowę czegoś jeszcze mniejszego?

Ja już od dawna mówiłem, że szczytem moich możliwości, w warunkach domowych, będzie robot o wymiarach 10mm*10mm*10mm. Budowa Małego to tylko mały krok w tym kierunku. Teraz idę od września na studia i pewnie czasu będę miał mniej, więc prace pewnie przystopują trochę.

A co do przyczepności, to mógłbyś zeszlifować ząbki na wiertarce i nakleić pasek gumy, albo jak ktoś wyżej pisał recepturke.

A niby jak byłby przenoszony wtedy napęd?

Faktycznie - niedopatrzenie, sorki.

• 4 tygodnie później...

Osobiście nie jestem zwolennikiem takich małych konstrukcji ale oczywiście szacunek za włożoną pracę. Konstrukcja bardzo przyzwoita.

Myślę, że konstrukcja mocno by zyska gdyby zapuścić obwody w firmie, która robi je usługowo. Ale i tak, jak pisałem wcześniej - kawał roboty.

• 2 miesiące później...
  • 6 miesiące później...

Brawo! Jestem pod wrażeniem, i zastanawiam się jak Ty to polutowałeś i upchałeś w to maleństwo.

I jeszcze jedno, ile wyniosło Cię finansowo to maleństwo? Tak mniej więcej.

• 8 miesiące później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...