Skocz do zawartości

Programator do ESP32/ESP8266 (przejściówka do HW-417)

Pomocna odpowiedź

Swego czasu postanowiłem - dla oszczędności kasy i miejsca w obudowie - przerzucić się na proste moduły (typu ESP32-WROOM lub ESP12E). Na pierwszej doświadczalnej płytce miałem wszystkie elementy potrzebne do podłączenia konwertera USB-UART, ale w docelowych urządzeniach (np. czytak) absolutnie nie były one potrzebne. Postanowiłem stworzyć sobie taki własny pseudo-standard gniazda programowania i zrobić przejściówkę do popularnego konwertera HW-417.

ftdi.thumb.png.4f26708cdd36b152eda1693affebb3b8.png

Nie będę się za dużo rozpisywał, napiszę tylko kilka rzeczy:

• Schemat całości to po prostu fragment ESP32 Dev Kit. Układ sprawdzony, działa zarówno z ESP32 (WROOM, WROVER) jak i ESP8266 (ESP-12E).
  • Nie próbowałem robić żadnej specjalnej płytki, użyłem kawałka płytki uniwersalnej i części wyciągniętych z szuflady.
  • Gniazdo programowania ma dodatkowy pin 3.3V. W tej chwili nie jest nigdzie podłączony, ale w planach mam przeróbkę płytki tak, aby można było podłączyć się albo do +5V z USB, albo do zewnętrznego zasilacza.
  • Na zdjęciu widać, że wtyczka programatora jest ośmio- a nie sześciopinowa. Po prostu czytak ma dwa dodatkowe piny przeznaczone do podłączenia +5V do ładowania akumulatora (i bardzo się cieszę że to przewidziałem, bo z modułu ładowarki odpadło mi gniazdo USB). A ośmio[inowa żeńska wtyczka pasuje do sześciopinowego gniazda.
  • Gniazdo do podłączenia ma 7 pinów, mimo iż sam konwerter ma sześć. Siódmy pin służy do podłączenia sygnału RTS. Niestety - wersja esptool-ftdi umożliwiająca wykorzystanie pinów DTR/CTS zamiast DTR/RTS nie jest rozwijana, a jakoś nie bardzo miałem czas żeby sprawdzić czy da się jakoś połączyć kod aktualnej wersji (CTS/RTS) z taką trochę zapomnianą gałęzią 😞
  • konwerter.thumb.jpg.a64f188dbba5e3a1ac53fcb4038d3c6e.jpg

Zdjęcie kiedyś pokazywałem, ale dla przypomnienia jeszcze raz (na zdjęciu widać przewód łączący dolutowany do HW-417 pin RTS z przejściówka).

Przejściówka sprawdza się zarówno przy programowaniu ESP32, jak i ESP8266. Ponieważ przewidziana jest do współpracy z esptool - powinna działać z Arduino IDE, PlatformIO jak i różnymi wynalazkami (jak mój "pyrduino"). Przyciski RESET i BOOT są tak na wszelki wypadek - esptool i tak steruje sygnałami RTS i DTR potrzebnymi do zresetowania płytki i/lub przejścia w stan uploadu.

• Lubię! 2