Skocz do zawartości

Czym różnią się: stabilizatory od diód zenera i źródeł napięcia odniesienia

Pomocna odpowiedź

Napisano

Czym różnią się: stabilizatory od diód zenera i źródeł napięcia odniesienia.

Jestem w trakcie przerabiania II kursu elektroniki i nie jestem w stanie pojąć czy się różnią te rzeczy.

• dioda zenera - dostarcza napięcie tylko zgrubnie stabilizowane, którego wartość zależy w sporym stopniu od pobieranego prądu i napięcia zasilania, a pobierany prąd nie może się zmieniać w zbyt dużym przedziale;
  • stabilizator - zapewnia napięcie dość dokładnie określone, którego wartość jest mało wrażliwa od napięcie zasilania i wartość pobieranego prądu (w dość szerokich granicach);
  • źródło napięcia odniesienia - dostarcza napięcie precyzyjnie określone (często skompensowane temperaturowo), jest dokładniejsze niż stabilizator, ale jego obciążalność prądowa jest bardzo, bardzo niewielka.

Tak w kwestii formalnej: dioda Zenera nie jest ani stabilizatorem, ani źródłem napięcia odniesienia, ale elementem z którego po dodaniu kilku innych (np. rezystora) można zrobić taki układ.

(edytowany)
21 minut temu, Igus napisał:

Ale ogólnie, wszystkie te części mają to samo zastosowanie czyli stabilizacja napięcia. Tak?

Nie, diody zenera mają szersze zastosowanie, w połączeniu z innymi elementami mogą służyć jako źródła prądowe, zabezpieczenia wejść innych układów, generatory szumu i liczb pseudolosowych, ograniczniki amplitudy w układach audio i tak dalej. Z resztą ta zasada dotyczy chyba wszystkich elementów dyskretnych, ot zwykła cewka może służyć jako element obwodu rezonansowego jak i w przetwornicach napięcia, czy jako dławik lub filtr

Edytowano przez _LM_

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...