Skocz do zawartości

Aktywny System Monitorujący

Pomocna odpowiedź

5 godzin temu, Szern napisał:

Nie wiem czy czytałeś ten wątek, ale mam wrażenie, że chciałeś sobie tylko pohejtować. Czujniki nie będą reagować na zwierzęta. Najbliższy sąsiad jest ponad pół kilometra od mojego domu.

Nie wiem, czy znasz prawo Murphy'ego, ale w IT i AI ma ono bardzo duże zastosowanie. Wreszcie znajdzie się takie zwierzę, które system uzna za człowieka, bo AI to nie są algorytmy binarne, tylko algorytmy w dziedzinie prawdopodobieństwa.

A syrena na pół kilometra to żaden wyczyn, te z elektrowni atomowych słychać zwykle na kilka-kilkanaście kilometrów (w dobrych warunkach atmosferycznych)

Edytowano przez H1M4W4R1

2 godziny temu, H1M4W4R1 napisał:

Nie wiem, czy znasz prawo Murphy'ego, ale w IT i AI ma ono bardzo duże zastosowanie. Wreszcie znajdzie się takie zwierzę, które system uzna za człowieka, bo AI to nie są algorytmy binarne, tylko algorytmy w dziedzinie prawdopodobieństwa.

A syrena na pół kilometra to żaden wyczyn, te z elektrowni atomowych słychać zwykle na kilka-kilkanaście kilometrów (w dobrych warunkach atmosferycznych)

Czy potrafisz w miarę przystępnie sformułować o co właściwie Ci chodzi? Tak normalnie, bez wyzłośliwiania się, ironii i sarkazmu.

Buduję system monitorująco-alarmowy, który ma utrudnić włamanie do domu i garażu. Czujki i kamery służą do monitorowania sytuacji. Nie uruchamiają alarmu automatycznie na każde naruszenie stanu czujki. O wszystkich zdarzeniach powiadamiają mnie, ale bywam czasami na drugim końcu kraju i niekoniecznie mogę od razu zareagować, więc chcę uzupełnić system o elementy odstraszające. Sąsiadów znam, o sytuacji są uprzedzeni. Zanim zostawię system bez opieki przetestuję go co najmniej miesiąc. Dlaczego uważasz, że założenie syreny, która może się włączyć kiedy ktoś dobiera się do domu (a nie, kiedy naruszy spokój czujki) to coś złego?

Proszę się nie śmiać, ja się uczę.;)

Chciałbym sterować urządzeniem (np. kamera, syrena, przekaźnik) za pomocą Raspberry Pico.

Spróbuję zastosować na pinie 3,3V przetwornicę step-up i przekaźnik 5V. W tym tygodniu wypróbuję to rozwiązanie w praktyce. Jestem pewien, że można to zrobić prościej, być może za pomocą tranzystora, ale nie bardzo wiem jak. Czy ktoś mógłby mi coś podpowiedzieć?

W przyszłym tygodniu powinienem uruchomić pierwszą część monitoringu, postaram się to udokumentować.

Totalnie bez sensu - przetwornuce służą do zasilania. Niech przekaźnik pobiera 100mA przy 5V -potrzeba by było ok. 140 mA przy 3.3v biorąc pod uwagę sprawność. Jesteś pewien, że możesz pociągnąć tyle z pinu Pico?

Poszukaj modułów z przekaźnikem współpracującego z RPi.

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

13 minut temu, ethanak napisał:

Totalnie bez sensu - przetwornuce służą do zasilania. Niech przekaźnik pobiera 100mA przy 5V -potrzeba by było ok. 140 mA przy 3.3v biorąc pod uwagę sprawność. Jesteś pewien, że możesz pociągnąć tyle z pinu Pico?

Poszukaj modułów z przekaźnikem współpracującego z RPi.

Dziękuję. Tak sądziłem, że coś przekombinowałem.

Spróbuję tego:

https://botland.com.pl/pozostale-moduly-do-raspberry-pi-pico/19629-raspberry-pi-pico-relay-board-modul-przekaznikow-do-raspberry-pi-pico-5055652921178.html#

3 godziny temu, Szern napisał:

Spróbuję zastosować na pinie 3,3V

Domyślam się, że chodzi o pin 3V3, czyli wyjście przetwornicy Pico (W). Inna z opcji sterowania odbiornikiem dużej mocy to tranzystor mosfet - tylko przy obciążeniu indukcyjnym dioda będzie potrzebna (równolegle do silnika np.). Np. takie zastosowane na zabezpieczonym module ładowarki TP4056 tranzystory można bezpośrednio sterować logiką 3,3 V. Na np. 12 V odbiorniki wystarczy zależnie od obciążenia. Pico (W) będzie zasilane bateryjnie, ze ściany? Jeśli byłaby potrzeba na 5 V to bezpośrednio z zasilania bym je robił, np. ogniwa li-po/ion, no chyba że już jest z zasilacza w ścianie. Zawsze trochę lepsza sprawność. No i w Pico (W) jest pin SMPS, którym też można polepszyć sprawność przy większym obciążeniu - logiczna jedynka na pinie 23 (Pico) wymusza tryb PWM. Sam się przełączy przy większym obciążeniu, ale w pewnym zakresie nie, ale korzystniej wychodzi wymusić - mniejszy pobór prądu ze źródła zasilania.

Pico i Pico W w dokumentacji mają, żeby nie przekraczać 300 mA na 3V3, ale Pico przy 600 się nie grzeje (zasilanie) a z Pico W pewnie 2 A możnaby pociągnąć. Tak w kwestii zasilania rzeczy 3,3 V z płytki.

Edytowano przez matsobdev
  • Lubię! 1

50 minut temu, matsobdev napisał:

Domyślam się, że chodzi o pin 3V3, czyli wyjście przetwornicy Pico (W). (...)

No własnie nie ;) Chciałbym włączać stanem wysokim na pinach GP przekaźniki, które włączałyby dwie syreny (5V ok. 300 mA każda). Zasilanie syren (osobny zasilacz) przez przekaźnik.

W sumie cały alarm (Pico W, czujniki, kamerki i syreny) ma maksymalny pobór ok. 1,5 A, więc boję się zasilać to z Pico, bo to ma być pewne i stabilne przez kilka miesięcy bez przerwy co najmniej. O ile czujniki dałbym radę zasilić 3,3V, to już kamerki i syreny raczej nie (to znaczy: ja nie potrafię).

Zasilam całość ze ściany (wpięte do UPS-a), więc dodatkowy zasilacz i przekaźniki wydają mi się najlepszym rozwiązaniem.

Bardzo dziękuję za przydatne informacje - uczę się Pico i niewiele jeszcze o nim wiem.

8 minut temu, ethanak napisał:

No to uwaga: jeśli kupiłeś to o czym pisałem to przekaźniki są włączane stanem niskim. Ale to chyba nie problem?

Żaden problem. Dzięki za zwrócenie uwagi.

Dzień dobry,

Wchodzę w fazę realizacji:

monitoring02.thumb.jpg.20aa566d1166c07b5fb99b43211e9815.jpg

Większość pracy już za mną. Schematyczny plan działanie systemu wygląda tak:

schemat01.thumb.jpg.b08e45f0228820e7f85a508dd8d68f1c.jpg

Kilka słów opisu.

Pico W programuję w Circuit Pythonie.

Zbiera ono dane z czujek HC-SR501, od razy przesyła informacje każdym naruszeniu SMS-em (poprzez modem Huawei E3272 - API HiLink podłączony do routera). Na podstawie tych danych sterując przekaźnikami włącza i wyłącza kamery i syreny. Według założonego harmonogramu steruje oświetleniem w domu (aby sprawić wrażenie obecności domowników).

Dodatkowo wysyła informacje o stanie czujek na mój prywatny serwer VPS (zwykłe wywołanie adresu URL z parametrami, które zostaje odczytane i przetworzone w PHP na serwerze i zachowane w bazie danych SQL. Na podstawie tych danych na stronie (panel zamknięty na hasło) wyświetla schematyczny rysunek domu ze stanem czujem oznaczonym kolorem (PHP + javascript).

Na podstawie odbieranych SMS-ów może włączać i wyłączać kamery i syreny, a także ewentualnie wykonywać inne proste działania.

Kamerki ESP32-CAM programuję w C. Wysyłają one dane poprzez FTP na serwer i pobierają za pomocą tego samego protokołu pliki zawierające instrukcje sterujące (jak np. zmiana rozdzielczości czy częstotliwościrobienia zdjęć albo właczenie lampy).

Na końcu tego łańcucha jestem ja - otrzymuję powiadomienia o sytuacji na telefon (SMS) i mogę sprawdzić sytuację na zdjęciach w internecie (np. na tablecie). W zależności od sytuacji mogę zareagować SMS-em, np. wyłączyć syreny w przypadku odczytu licznika energii elektrycznej lub włączyć na stałe, jęli ktoś wyłamuje mi drzwi. Mogę również wezwać policję.

Dopracowuję szczegóły i przygotowuję obudowy czujek.

Borykam się z kilkoma problemami.

1. Posiadane przekaźniki aktywowane są stanem niskim. W przypadku awarii Pico na wyjściach będzie stan niski lub nieoznaczony co oznacza działanie syreny. Jeszcze nie wiem jak się przed tym zabezpieczyć. Z wdzięcznością przyjmę każdą radę.

2. Biblioteki do obsługi ftp dla ESP32-CAM które znalazłem nie obsługują szyfrowania (sftp), co obniża mi bezpieczeństwo serwera. Możliwe, że rozwiążę tą kwestię przez tunel VPN (pomiędzy roterem a VPS-em).

Poza tym jeszcze całkiem dużo pracy przede mną. Będę informowął o statusie prac i z góry dziękuję za wsparcie psychiczne w projekcie. :)

20 minut temu, Szern napisał:

W przypadku awarii Pico na wyjściach będzie stan niski lub nieoznaczony co oznacza działanie syreny.

Na pewno? Raczej będzie stan nieustalony, czyli nie niski, czyli syrena nie będzie działać.

• Lubię! 1

40 minut temu, Szern napisał:

W przypadku awarii Pico na wyjściach będzie stan niski lub nieoznaczony co oznacza działanie syreny

W sumie nie będzie pewnie to problemem, ale wszystkie piny Pico (W) są przy starcie podciągnięte do GND. Tak, jakby coś na chwilkę mignęło albo trąbnęło przy podłączaniu zasilania.

• Lubię! 1

1 godzinę temu, ethanak napisał:

Na pewno? Raczej będzie stan nieustalony, czyli nie niski, czyli syrena nie będzie działać.

46 minut temu, matsobdev napisał:

W sumie nie będzie pewnie to problemem, ale wszystkie piny Pico (W) są przy starcie podciągnięte do GND. Tak, jakby coś na chwilkę mignęło albo trąbnęło przy podłączaniu zasilania.

Dziękuję, sprawdzę oczywiście jak to działa w praktyce, ale bardzo mnie uspokoiliście. Żaden na razie ze mnie elektronik... Bardzo mi brakuje doświadczenia. :(

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.