Skocz do zawartości

Atmega 16 + Wyświetlacz - Poprawność

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam Wszystkich 🙂

Z powodu bardzo słabych funduszy konstrukcja mojego Minisumo leży w rogu i się kurzy tak więc postanowiłem narazie pobawić się zmianą płytki głównej robota. Jako jedną z ważniejszych zmian nie licząc zmiany Atmegi 8 na Atmege 16 SMD są wyprowadzenia wyświetlacza. Niestety nigdy nie miałem do czynienia z tym tak więc podłączyłem wszystko zgodnie z różnymi schematami na portalach. Proszę o sprawdzenie tylko czy takie podłączenia będą działały czy poprostu ruszy 🙂 Będę bardzo wdzięczny za pomoc 🙂

Wyświetlacz może być podpięty pod każdy port wyjścia. Wszystko powinno być ok. Nie szkoda ci pinów z pwm (oc1a, oc1b i oc2) ? Tu masz 2 przydatne linki:

1 2

Może być, pamiętaj tylko, że im mniej portów używasz tym lepiej, kod wynikowy będzie większy jeśli LCD podłączysz do pinów z kilku różnych portów.

• Pomogłeś! 1

ok dzięki wielkie 🙂

[ Dodano: 29 Sie 10 07:41 ]

Możecie sprawdzić poprawność połączeń? Byłbym bardzo wdzięczny.

Przy takim podłączeniu diód musisz podawać stan zerowy aby zapalić. Nie lepiej podłączyć je na odwrót czyli uC - rezystor - dioda - masa. I jak napisał sabre brak połączenia d7 w lcd.

Reszta chyba ok.

Mam nieco inne zastrzeżenie - staraj się przy rysowaniu schematów zasilanie "kierować" w przeciwne strony, czyt. VCC rysować w górę, GND w dół. To taki ogólnie przyjęty standard, ułatwia nieco sprawdzanie.

Nawyk Dzięki za wskazówki 🙂

Armir co do diod była to wskazówka we wcześniejszym projekcie przez osoby typu Sabre a co do takich nie mam najmniejszych wątpliwości 🙂

Przy takim podłączeniu diód musisz podawać stan zerowy aby zapalić.

Prawdę mówiąc, takie rozwiązanie jest nieco lepsze, bo uC może większy prąd przyjąć 'do siebie' niż oddać 'od siebie'.

Przy kilku diodach nie ma to większego znaczenia, nawet na mojej płytce rozw. z Kamami jest tylko opcja podpięcia LEDów anodami do uC 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...