Skocz do zawartości

LCD shield keypad nie wyświetla z przetwornicy

wmaker

Pomocna odpowiedź

Witam, Zrobiłem sterownik do dwóch silników krokowych w oparciu o Arduino+Iduino ST1113 i 2x TB6660, wszystko działa jak należy do momentu przejścia na zasilanie arduino z przetwornicy napięcia StepDown 34>>5v. Co ciekawe całość działa poprawnie, tzn. silniki reagują na sterowanie przyciskami na LCD keypad shield ale nie wyświetlają się dane na wyświetlaczu (jest czysty i podświetlony). Gdy ten sam układ zasilę z komputera przez wejście USB w arduino znaki na wyświetlaczu są prawidłowe.
Proszę o pomoc, czy do podłączenia zasilania z przetwornicy impulsowej potrzebuję jakiegoś dodatkowego modułu?

To jest schield więc nic więcej nie podłączam, różnica jest tylko w zasilaniu: 

- przez usb dziala wszystko

- przez gniazdo zasilania ze StepDown działa wszystko oprócz wyświetlacza 😕

(edytowany)

Po przeszukaniu sieci hasłem  "Iduino ST1113 malfunktion" znalazłem informację o problemach z rezystancją dla kontrastu.

Kręciłem rezystor kontrastu do końca (do klikania) zgodnie z ruchem wskazówek i teraz patrząc pod kątem dane na wyświetlaczu są widoczne 🙂

Dodam extra rezystor jak na filmiku z Yutube pt."[Problem Solved] 16x2 LCD Shield Not Showing Text || 16x2 LCD Shield Not display Text | Not working"
i zobaczymy czy coś zobaczymy 😉 

Edytowano przez wmaker

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Dodanie rezystora 100 Ω nic nie dało (nie bardzo rozumiem co miało dać? ale pewnie nie na mój rozumek)

Tknęło mnie napięcie wejściowe na złączu koncentrycznym, ustawiłem takie jak na USB czyli 5v tymczasem specyfikacja Arduino mówi 7-12v i tu pies był pogrzebany. Podniosłem napięcie na przetwornicy do 9v i znaki na wyświetlaczu są znów widoczne 🙂

Na finał tematu wszyscy czytelnicy przyznają że umieszczenie go w dziale "zupełnie zieloni" było adekwatne do problemu 🤣

• Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.