Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

49 minut temu, ethanak napisał:

W skrócie:

W skrócie to od razu mogłeś powiedzieć, że katalog usr (podobnie jak w Windows) znajduje się bezpośrednio na dysku systemowym tak jak home. xD Kolejna sprawa, to fajnie by było jakby w KDE plasma dało się zalogować na roota tak jak Windowsie, a tak to jest lepsza bujanka ze skopiowaniem/ przeniesieniem pliku.

Przykład:

root@rafal:/home/rafal# cp /home/rafal/Pulpit/arduino-cli /usr/local/bin/

To obłędu można dostać jak każda ingerencja w katalog systemowy w Windows byłaby możliwa jedynie z poziomu CMD na uprawnieniach admina. 

Dobra mniejsza o to. Plik jest na swoim miejscu, ale nadal coś jest źle;

rafal@rafal:~$ python3 espswitch.py help
Użycie: espswitch.py command
init - inicjalizacja struktury katalogów
list - pokaż bieżącą i zainstalowane wersje
avail [updated] - pokaż dostępne wersje
install <wersja> - instaluj wersję
switch <wersja> | off - przełącz wersję
rafal@rafal:~$ python3 espswitch.py avail updated
Downloading index: package_index.tar.bz2 downloaded
[Errno 2] No such file or directory: '/home/rafal/.arduino15/package_esp32_index.json'
rafal@rafal:~$

Teraz pytanie co powinno stworzyć tego json'a? IDE, apka przełącznika, czy trzeba ręcznie to zrobić w notatniku i zapisać z odpowiednim rozszerzeniem?  

A masz w ogóle core board zainstalowany? Co do uprawnień - to się pojawiło wcześniej niż windows tylko fat i pochodne tego nie obsługiwały (i nie obsługują). Ja nie wyobrażam sobie, aby jakiś durny wirus miał mi grzebać po folderach systemowych albo aby synek skorzystał z porady na yt i skasował folder windows32 bo miał za mało miejsca na dysku.

(edytowany)
11 minut temu, ethanak napisał:

A masz w ogóle core board zainstalowany?

To przecież pytałem czy pierwszą płytkę ESP32 mam zainstalować z IDE, a dalej wszystko robić z apki switcha?

11 minut temu, ethanak napisał:

Ja nie wyobrażam sobie, aby jakiś durny wirus miał mi grzebać po folderach systemowych albo aby synek skorzystał z porady na yt i skasował folder windows32 bo miał za mało miejsca na dysku.

To nie jest takie proste, bo w windzie też możesz wszystko zahasłować... A że ja jestem jedyną osobą z dostępem do PC, to dla własnej wygody nie loguję się co sekundę na konto admina. No Linux pod tym względem jest to mocno upierdliwy.  

Edytowano przez rafal220
38 minut temu, rafal220 napisał:

To przecież pytałem czy pierwszą płytkę ESP32 mam zainstalować z IDE

Gdzie pytałeś? Switch to przecież nakładka i wszystkiego nie potrafi...

38 minut temu, rafal220 napisał:

No Linux pod tym względem jest to mocno upierdliwy.  

Tak, świnia jedna każe jakieś dokumentacje czytać...

Możesz skonfigurować tak dostępy, że wykonujesz sudo bez hasła.  I wtedy nie musisz się logować - po prostu to co ma być wykonane z poziomu roota robisz przez sudo.

No ale po co czytać, lepiej ponarzekać, prawda?

Aha, rozumiem że switch działa? Bo tego najważniejszego nie napisałeś...

16 minut temu, ethanak napisał:

No ale po co czytać, lepiej ponarzekać, prawda?

Wyczytałem, że KDE plasma nie może działać z uprawnieniami root,a co oznacza że tylko terminal. 

16 minut temu, ethanak napisał:

Gdzie pytałeś? Switch to przecież nakładka i wszystkiego nie potrafi...

We wcześniejszym poście;

3 godziny temu, rafal220 napisał:

Wyczyściłem wszystko z folderu home odnośnie arduino15 a następnie przy pierwszym uruchomieniu ardu powinienem ściągać jakąś przykładową wersję ESP32? Bo na razie nic nie ściągałem.

17 minut temu, ethanak napisał:

Aha, rozumiem że switch działa? Bo tego najważniejszego nie napisałeś...

Jeszcze nie, bo dalej brakuje tego pliku json (po instalacji hardware ESP32 3.x) w ardu15. 

Mam coś takiego po ponownym wyczyszczeniu folderów i instalacji ESP32 z poziomu IDE;

rafal@rafal:~$ python3 espswitch.py help
Przełącznik nie jest zainicjalizowany

Użycie: espswitch.py command
init - inicjalizacja struktury katalogów
list - pokaż bieżącą i zainstalowane wersje
avail [updated] - pokaż dostępne wersje
install <wersja> - instaluj wersję
switch <wersja> | off - przełącz wersję
rafal@rafal:~$ python3 espswitch.py init
Utworzono katalog /home/rafal/.arduinoESP32
Wykryto zainstalowaną wersję 3.0.4
Przygotowano wersję 3.0.4
rafal@rafal:~$ python3 espswitch.py avail updated
Downloading index: package_index.tar.bz2 downloaded
[Errno 2] No such file or directory: '/home/rafal/.arduino15/package_esp32_index.json'

To może powiedz kiedy jest tworzony ten plik json? Po połączniu płytki ESP i kompilacji, czy może od razu powinien zostać utworzony po instalacji hardware?  

Powinien się utworzyć po pierwszej instalacji płytki (przez IDE). Przynajmniej u mnie się pokazuje (czysta instalka debiana).

Zadne środowidko graficzne nie może działać z uprawnieniami roota, nie tylko KDE. Natomiast uruchamianie konkretnych aplikacji jest jak najbardziej możliwe.

Po prostu wiem że jesteś w przeciwieństwie do mnie genialny i nieomylny i nie potrzebujesz żadnych kontroli uprawnień - ja jednak wolę wpisać jedno słowo wiecej i spać spokojnie.

To i w Windows tak masz jak się zalogujesz bez uprawnień. Za każdym razem pyta o hasło, ale na uprawnieniach admina już nie pyta o hasło tylko samo potwierdzenie instalacji jeżeli apka  jest na liście zaufanej. Jeżeli nie jest, to trzeba podjąć dalsze kroki w których jesteś poinformowany, że instalujesz tylko i wyłącznie na własne ryzyko. 

26 minut temu, ethanak napisał:

Powinien się utworzyć po pierwszej instalacji płytki (przez IDE). Przynajmniej u mnie się pokazuje (czysta instalka debiana).

No i tu jest właśnie problem, bo się nie tworzy... Z jakiej wersji IDE korzystasz? (1.x czy 2.x)

Tutaj zrzut z folderu ardu15 już po instalacji płytki...

rafal@rafal:~$ ls '/home/rafal/.arduino15'
inventory.yaml      library_index.json.sig  package_index.json.sig  staging
library_index.json  package_index.json      packages                tmp
rafal@rafal:~$

No więc tak:

1. Instalacja Debiana
  2. Instalacja Arduino IDE 2.3.cośtam
  3. Dodanie esp32 w preferencjach zgodnie z instrukcją
  4. Zainstalowanie przez managera płytek w IDE wersji core 3.0.4

Efekt:

debianerols.thumb.png.7b9fcb4418e6123d1c206ac47a3e21c5.png

Nie wiem co robiłeś...

No to zrobiłem tak samo. Nie wiem czemu ardu nie instaluje tego pliku json. Czy IDE oprócz folderów w home zapisuje jakieś inne ustawienia w innych plikach na dysku? Bo jeżeli nie, to mogę z home jeszcze raz wszystko wywalić i uruchomić, ale będzie to samo, bo już robię to po raz enty.

Co masz na myśli;

7 minut temu, ethanak napisał:

Dodanie esp32 w preferencjach zgodnie z instrukcją

Mowa o switchu?

1 minutę temu, rafal220 napisał:

Mowa o switchu?

Jakim znowu switchu? Cztery kroki które zrobiłem zaczynając od czystego dysku. Jak instalujesz ESP32 core na Arduino IDE? Przecież musisz w preferencjach dodać ścieżkę...

Przed chwilą, ethanak napisał:

Przecież musisz w preferencjach dodać ścieżkę...

Niczego nie dodaję. Klikam tak samo jak w Windowsie na ikonę IDE, a następnie rozwijam w IDE pasek boczny z płytkami i w wyszukiwarce wpisuję np. C3 a następnie wybieram katalog do ESP32 i idzie z automatu na dysk. Zresztą co ciekawe w Windows w ardu15 też nie mam tego pliku json. xD

(edytowany)

To jak to się stało, że to w ogóle działa ESP32? Co dokładnie daje podanie tego linku? W windzie pojawił się już ten plik json, zaraz wrzucę to na stacji z Debianem. 🙂

Edytowano przez rafal220

Przyznam się że nie mam pojęcia, to jest link umożliwiający działanie managera płytek z arduino-cli i IDE 1.x. Być może radośni twórcy IDE coś po swojemu wyrzeźbili... sądząc po wersji arduino-cli zaszytej w najnowszym IDE nie zauważyli co najmniej dwóch Wielkanocy 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...