KamilWGM Napisano Sierpień 9, 2024 Udostępnij Napisano Sierpień 9, 2024 Cześć! Ostatnio wpadłem na pomysł stworzenia lampki która będzie ładowana za pomocą panelu solarnego 6V/1W a dodatkowo będzie miała 2 ważne funkcje; zapalanie po nastaniu odpowiednich warunków w pokoju oraz wykrywanie ruchu. Głównym założeniem tego projektu ma być przede wszystkim nauka oraz sprawdzenie się pod względem wiedzy którą posiadam. Funkcje lampki które chciałbym aby miała: Samowystarczalność, ładowanie za pomocą panelu aby nie trzeba było pamiętać jej ładować. Mobilność urządzenia, może być zabrana wraz z dzieckiem gdziekolwiek będzie. Świecenie diody dopiero po zapadnięciu zmroku, a gdy wykryje ruch dioda ma świecić jaśniej. Z racji posiadanego zestawu elektroniki #1 oraz #2 Forbota chciałbym wykorzystać następujące elementy: Tranzystor BC546 x 2 Czujnik ruchu HC-SR501 Fotorezystor 5-10k Ohm Rezystory Komparator LM311 Potencjometr 5k Ohm Dodatkowo: Panel Solarny 6V/1W Moduł zarządzania energią z panelu solarnego Akumulator Li-on 3.7V 18650 (wykorzystuje takie do innych celów więc chciałbym użyć go i tutaj) Koszyczek na aku 18650 Poniżej zamieszczam schemat w postaci PNG oraz PDF. Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi. Lampka_zmierzchowa.pdf 1
Santiago Sierpień 10, 2024 Udostępnij Sierpień 10, 2024 Są panele z akumulatorkami wbudowanymi. Chyba lepiej niż osobny koszyczek. Jak go znajdę to podam dane. Jestem w pracy więc za 10 godzin. 1
Gość Sierpień 10, 2024 Udostępnij Sierpień 10, 2024 (edytowany) @KamilWGM Kolego, schemat który przedstawiłeś z przyjętymi założeniami jest kompletnie bez sensu. Zakładam, że skoro wyjście opisałeś jako GND, to chcesz sterować (-)? W takim przypadku po wykryciu ruchu zamiast efektu jaśniej, wygenerujesz jedynie większe straty energii poprzez upływność od Q1, R3 do GND. To oznacza, że lampka będzie działać jedynie w dzień z ograniczeniem mocy o rezystor R3. I w ogóle jakiej mocy mają być te LEDy? Żeby się nie okazało, że ten BC546 który będzie odpowiadać za rozjaśnienie pójdzie z dymem. Zresztą w ogóle całość jest do przeprojektowania, tylko musisz podać więcej szczegółów. Na początku moc i typ LEDów. Edytowano Sierpień 10, 2024 przez rafal220
KamilWGM Sierpień 10, 2024 Autor tematu Udostępnij Sierpień 10, 2024 (edytowany) 5 godzin temu, Santiago napisał: Są panele z akumulatorkami wbudowanymi. Chyba lepiej niż osobny koszyczek. Jak go znajdę to podam dane. Jestem w pracy więc za 10 godzin. Koszyczek 14500 planuje wymienić na koszyczek 18650 trochę kiepsko zaznaczyłem to na schemacie. Ale mimo wszystko ciekawy pomysł. Zauważyłem właśnie że nie dałem filtrowania na zasilaniu. Poniżej png z poprawionym schemat filtrowania zasilania. Edytowano Sierpień 10, 2024 przez KamilWGM
KamilWGM Sierpień 10, 2024 Autor tematu Udostępnij Sierpień 10, 2024 (edytowany) 28 minut temu, rafal220 napisał: @KamilWGM Kolego, schemat który przedstawiłeś z przyjętymi założeniami jest kompletnie bez sensu. Zakładam, że skoro wyjście opisałeś jako GND, to chcesz sterować (-)? W takim przypadku po wykryciu ruchu zamiast efektu jaśniej, wygenerujesz jedynie większe straty energii poprzez upływność od Q1, R3 do GND. To oznacza, że lampka będzie działać jedynie w dzień z ograniczeniem mocy o rezystor R3. I w ogóle jakiej mocy mają być te LEDy? Żeby się nie okazało, że ten BC546 który będzie odpowiadać za rozjaśnienie pójdzie z dymem. Zresztą w ogóle całość jest do przeprojektowania, tylko musisz podać więcej szczegółów. Na początku moc i typ LEDów. @rafal220 Dziękuje za tak ważne informacje. Na ten moment chce żeby to była jedna dioda 5mm biała. Jej pobór prądu to 20mA i jest zasilana z 3.3V(widzę kolejne złe połączenia; 5v zamiast 3.3) Z datasheet BC546 wynika że maks prąd kolektora to 100mA, wydaje mi się że nie powinien pójść z dymem. Edytowano Sierpień 10, 2024 przez KamilWGM
Gość Sierpień 10, 2024 Udostępnij Sierpień 10, 2024 32 minuty temu, KamilWGM napisał: Na ten moment chce żeby to była jedna dioda 5mm biała. Dla takiego obciążenia, to ok. 33 minuty temu, KamilWGM napisał: widzę kolejne złe połączenia; 5v zamiast 3.3 Ale 3,3V nie wystarczy do zasilenia PIR. Z notki HC-SR501 wynika, że jest to 4,5 - 20V No chyba że pominiesz stabilizator liniowy, bo sama logika powinna działać przy 3,3V. Kolejna sprawa, to OA. Tutaj też 3,3V dla LM311 to trochę za mało. Warto pomyśleć nad innym wzmacniaczem. 39 minut temu, KamilWGM napisał: Z datasheet BC546 wynika że maks prąd kolektora to 100mA, wydaje mi się że nie powinien pójść z dymem. Dla jednej LED jest ok, tylko przeanalizuj to o czym pisałem wcześniej. Czy sposób w jaki połączyłeś te tranzystory jest prawidłowy względem efektu jaki chcesz uzyskać?
KamilWGM Sierpień 10, 2024 Autor tematu Udostępnij Sierpień 10, 2024 @rafal220 dzięki za podpowiedzi. Moduł waveshare 16120 ma wyjścia 5V i 3.3V muszę tą wiedzę uporządkować
Gość Sierpień 10, 2024 Udostępnij Sierpień 10, 2024 (edytowany) 22 minuty temu, KamilWGM napisał: Moduł waveshare 16120 ma wyjścia 5V i 3.3V To możesz wykorzystać oba napięcia. 5V do zasilania OA i PIR, a 3,3V do zasilania LED. Tylko zorientuj się przy jakim napięciu LED osiągają pełną moc, bo te 5mm mogą potrzebować trochę wyższego napięcia niż 3,3V. (3 - 3,8V) Edytowano Sierpień 10, 2024 przez rafal220
KatzePL Sierpień 10, 2024 Udostępnij Sierpień 10, 2024 (edytowany) 19 godzin temu, KamilWGM napisał: Fotorezystor 5-10k Ohm Nie wytrzymałem i musiałem wyciągnąć lampkę ogrodową. Otóż obwód tej lampki ogrodowej wygląda tak: I nic więcej. Wyprowadzenia S do panelu solarnego, Za LED jest wiązka kilku małych LEDów. Oczywiście układ nie posiada regulacji ani stopniowania, pracuje tylko na napięcie 1,2V (specyfikacja YX8018), ale potrafi ładować akumulator i odcinać zasilanie LEDa/ów kiedy panel jest oświetlany. Układ jest zbudowany mniej więcej tak: Układ powyższy można zastąpić odpowiednio zasilanym 74HC14 (lub od biedy diodą zenera) sterującym bazą tranzystora NPN. Edytowano Sierpień 10, 2024 przez KatzePL 1
KamilWGM Sierpień 11, 2024 Autor tematu Udostępnij Sierpień 11, 2024 (edytowany) Tymczasowo wywaliłem z schematu czujnik ruchu, dodatkowo zmieniłem tranzystor z BC546 NPN na BC556 PNP oraz R6 zamieniłem na 46k Ohm. Poniżej link do nagrania z testów. Nagranie umieszczone na dysku google //Powyższe testowałem koło 2 w nocy. Przed snem natchnęło mnie aby zmienić układ //Edit Zamieniłem w schemacie zamieniłem wejścia nieodwracające z odwracającym, Czy takie podłączenie tranzystora jest zgodne ze sztuką ? Dioda przy 5V i 1kOhm powinna pobierać ok 5mA Jeśli tak muszę wymyślić jak sterować drugą diodą za pomocą czujnika ruchu. Edytowano Sierpień 11, 2024 przez KamilWGM
Gość Sierpień 15, 2024 Udostępnij Sierpień 15, 2024 Dnia 11.08.2024 o 10:07, KamilWGM napisał: Czy takie podłączenie tranzystora jest zgodne ze sztuką ? Nie jest zgodne, ponieważ na bazie brakuje rezystora ograniczającego. Wstaw tam rezystor z przedziału od 1 - 10k. Swoją drogą te D1 i D2, to są LED, czy diody prostownicze?
KamilWGM Sierpień 15, 2024 Autor tematu Udostępnij Sierpień 15, 2024 3 godziny temu, rafal220 napisał: Nie jest zgodne, ponieważ na bazie brakuje rezystora ograniczającego. Wstaw tam rezystor z przedziału od 1 - 10k. Swoją drogą te D1 i D2, to są LED, czy diody prostownicze? Rezystor zostanie dodany, diody to zwykłe ledy 5mm pochodzą z zestawów forbota.
Gość Sierpień 15, 2024 Udostępnij Sierpień 15, 2024 8 minut temu, KamilWGM napisał: Rezystor zostanie dodany ok. Sprawdź sobie jakie masz napięcie na wyjściu OA. Jeżeli nie jest mniejsze niż 4,5V po obciążeniu rezystorem 1K, to możesz z tego wyjścia zasilić LED, oraz czujkę PIR.
KamilWGM Sierpień 17, 2024 Autor tematu Udostępnij Sierpień 17, 2024 Po testach na płytce stykowej, zbudowałem pająka na płytce prototypowej. Serdecznie podziękowania dla @rafal220 za cenne wskazówki. W najbliższy dniach testy ładowania akumulatora z panelu solarnego 6V/1W. Dodatkowo przeźroczyste diody led święcą zbyt punktowo, myślę nad matową oprawką która będzie rozpraszała światło.
Gość Sierpień 18, 2024 Udostępnij Sierpień 18, 2024 15 godzin temu, KamilWGM napisał: Dodatkowo przeźroczyste diody led święcą zbyt punktowo, myślę nad matową oprawką która będzie rozpraszała światło. Są też diody z soczewkami które aż tak bardzo nie skupiają światła w jednym punkcie. Np. takie. Stosuje się je min. w kluczykach, breloczkach, powerbankach itp. jako mini podręczna latarka. link
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »