Skocz do zawartości

Lampka zapalana przy zmierzchu z wykrywaniem ruchu który wzmacnia jasność diody. Ładowana za pomocą panelu solarnego.

KamilWGM

Pomocna odpowiedź

Cześć! 

Ostatnio wpadłem na pomysł stworzenia lampki która będzie ładowana za pomocą panelu solarnego 6V/1W a dodatkowo będzie miała 2 ważne funkcje; zapalanie po nastaniu odpowiednich warunków w pokoju oraz wykrywanie ruchu. 

Głównym założeniem tego projektu ma być przede wszystkim nauka oraz sprawdzenie się pod względem wiedzy którą posiadam. 

Funkcje lampki które chciałbym aby miała:

• Samowystarczalność, ładowanie za pomocą panelu aby nie trzeba było pamiętać jej ładować. 
  • Mobilność urządzenia, może być zabrana wraz z dzieckiem gdziekolwiek będzie. 
  • Świecenie diody dopiero po zapadnięciu zmroku, a gdy wykryje ruch dioda ma świecić jaśniej.

Z racji posiadanego zestawu elektroniki #1 oraz #2 Forbota chciałbym wykorzystać następujące elementy:

Tranzystor BC546  x 2 

Czujnik ruchu HC-SR501

Fotorezystor 5-10k Ohm

Rezystory 

Komparator LM311

Potencjometr 5k Ohm

Dodatkowo:

Panel Solarny 6V/1W 

Moduł zarządzania energią z panelu solarnego

Akumulator Li-on 3.7V 18650 (wykorzystuje takie do innych celów więc chciałbym użyć go i tutaj)

Koszyczek na aku 18650

Poniżej zamieszczam schemat w postaci PNG oraz PDF. 

Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi.

Lampka_zmierzchowa-1.thumb.png.704bbb438638e8d046da6a21dfebaba7.pngLampka_zmierzchowa.pdf

• Lubię! 1

Gość
(edytowany)

@KamilWGM  Kolego, schemat który przedstawiłeś z przyjętymi założeniami jest kompletnie bez sensu. Zakładam, że skoro wyjście opisałeś jako GND, to chcesz sterować (-)? W takim przypadku po wykryciu ruchu zamiast efektu jaśniej, wygenerujesz jedynie większe straty energii poprzez upływność od Q1, R3 do GND. To oznacza, że lampka będzie działać jedynie w dzień z ograniczeniem mocy o rezystor R3.  I w ogóle jakiej mocy mają być te LEDy? Żeby się nie okazało, że ten BC546 który będzie odpowiadać za rozjaśnienie pójdzie z dymem. 

Zresztą w ogóle całość jest do przeprojektowania, tylko musisz podać więcej szczegółów. Na początku moc i typ LEDów.

Edytowano przez rafal220

(edytowany)
5 godzin temu, Santiago napisał:

Są panele z akumulatorkami wbudowanymi. Chyba lepiej niż osobny koszyczek. Jak go znajdę to podam dane. Jestem w pracy więc za 10 godzin. 

Koszyczek 14500 planuje wymienić na koszyczek 18650 trochę kiepsko zaznaczyłem to na schemacie. 

Ale mimo wszystko ciekawy pomysł. 

Zauważyłem właśnie że nie dałem filtrowania na zasilaniu. Poniżej png z poprawionym schemat filtrowania zasilania. 

image.thumb.png.5f9cf66809b5d967bb26c4447c704ac2.png

Edytowano przez KamilWGM

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

(edytowany)
28 minut temu, rafal220 napisał:

@KamilWGM  Kolego, schemat który przedstawiłeś z przyjętymi założeniami jest kompletnie bez sensu. Zakładam, że skoro wyjście opisałeś jako GND, to chcesz sterować (-)? W takim przypadku po wykryciu ruchu zamiast efektu jaśniej, wygenerujesz jedynie większe straty energii poprzez upływność od Q1, R3 do GND. To oznacza, że lampka będzie działać jedynie w dzień z ograniczeniem mocy o rezystor R3.  I w ogóle jakiej mocy mają być te LEDy? Żeby się nie okazało, że ten BC546 który będzie odpowiadać za rozjaśnienie pójdzie z dymem. 

Zresztą w ogóle całość jest do przeprojektowania, tylko musisz podać więcej szczegółów. Na początku moc i typ LEDów.

@rafal220 Dziękuje za tak ważne informacje.

Na ten moment chce żeby to była jedna dioda 5mm biała. Jej pobór prądu to 20mA i jest zasilana z 3.3V(widzę kolejne złe połączenia; 5v zamiast 3.3) 

Z datasheet BC546 wynika że maks prąd kolektora to 100mA, wydaje mi się że nie powinien pójść z dymem. 

Edytowano przez KamilWGM

Gość
32 minuty temu, KamilWGM napisał:

Na ten moment chce żeby to była jedna dioda 5mm biała.

Dla takiego obciążenia, to ok.

33 minuty temu, KamilWGM napisał:

widzę kolejne złe połączenia; 5v zamiast 3.3

Ale 3,3V nie wystarczy do zasilenia PIR. Z notki  HC-SR501 wynika, że jest to 4,5 - 20V No chyba że pominiesz stabilizator liniowy, bo sama logika powinna działać przy 3,3V. Kolejna sprawa, to OA. Tutaj też 3,3V dla LM311 to trochę za mało. Warto pomyśleć nad innym wzmacniaczem. 

39 minut temu, KamilWGM napisał:

Z datasheet BC546 wynika że maks prąd kolektora to 100mA, wydaje mi się że nie powinien pójść z dymem. 

Dla jednej LED jest ok, tylko przeanalizuj to o czym pisałem wcześniej. Czy sposób w jaki połączyłeś te tranzystory jest prawidłowy względem efektu jaki chcesz uzyskać?  

Gość
(edytowany)
22 minuty temu, KamilWGM napisał:

Moduł waveshare 16120 ma wyjścia 5V i 3.3V

To możesz wykorzystać oba napięcia. 5V do zasilania OA i PIR, a 3,3V do zasilania LED. Tylko zorientuj się przy jakim napięciu LED osiągają pełną moc, bo te 5mm mogą potrzebować trochę wyższego napięcia niż 3,3V. (3 - 3,8V)

Edytowano przez rafal220

(edytowany)
19 godzin temu, KamilWGM napisał:

Fotorezystor 5-10k Ohm

Nie wytrzymałem i musiałem wyciągnąć lampkę ogrodową. Otóż obwód tej lampki ogrodowej wygląda tak:
image.thumb.png.727c61e0aae349f774834efd6f284332.png
I nic więcej. Wyprowadzenia S do panelu solarnego, Za LED jest wiązka kilku małych LEDów.
Oczywiście układ nie posiada regulacji ani stopniowania, pracuje tylko na napięcie 1,2V (specyfikacja YX8018), ale potrafi ładować akumulator i odcinać zasilanie LEDa/ów kiedy panel jest oświetlany.

Układ jest zbudowany mniej więcej tak:
image.thumb.png.0dceb41fc52c60192bf35901eb0c0933.png

Układ powyższy można zastąpić odpowiednio zasilanym 74HC14 (lub od biedy diodą zenera) sterującym bazą tranzystora NPN.

Edytowano przez KatzePL
  • Lubię! 1

(edytowany)

Tymczasowo wywaliłem z schematu czujnik ruchu, dodatkowo zmieniłem tranzystor z BC546 NPN na BC556 PNP oraz R6 zamieniłem na 46k Ohm. 

image.thumb.png.c9e03ee279d568c83cd84a5f8f2d29e3.png

Poniżej link do nagrania z testów. 

Nagranie umieszczone na dysku google

//Powyższe testowałem koło 2 w nocy. Przed snem natchnęło mnie aby zmienić układ 

//Edit Zamieniłem w schemacie zamieniłem wejścia nieodwracające z odwracającym, 

image.thumb.png.2a4c2f777a9109cd07bfc0e5d864985d.png

Czy takie podłączenie tranzystora jest zgodne ze sztuką ?

Dioda przy 5V i 1kOhm powinna pobierać ok 5mA 

Jeśli tak muszę wymyślić jak sterować drugą diodą za pomocą czujnika ruchu. 

Edytowano przez KamilWGM

Gość
Dnia 11.08.2024 o 10:07, KamilWGM napisał:

Czy takie podłączenie tranzystora jest zgodne ze sztuką ?

Nie jest zgodne, ponieważ na bazie brakuje rezystora ograniczającego. Wstaw tam rezystor z przedziału od 1 - 10k.

Swoją drogą te D1 i D2, to są LED, czy diody prostownicze?

3 godziny temu, rafal220 napisał:

Nie jest zgodne, ponieważ na bazie brakuje rezystora ograniczającego. Wstaw tam rezystor z przedziału od 1 - 10k.

Swoją drogą te D1 i D2, to są LED, czy diody prostownicze?

Rezystor zostanie dodany, diody to zwykłe ledy 5mm pochodzą z zestawów forbota. 

Gość
8 minut temu, KamilWGM napisał:

Rezystor zostanie dodany

ok.

Sprawdź sobie jakie masz napięcie na wyjściu OA. Jeżeli nie jest mniejsze niż 4,5V po obciążeniu rezystorem 1K, to możesz z tego wyjścia zasilić LED, oraz czujkę PIR.

Po testach na płytce stykowej, zbudowałem pająka na płytce prototypowej. 

Serdecznie podziękowania dla @rafal220 za cenne wskazówki. 

image.thumb.png.b6cfb28ab11e0c7bd5fc7e93a3e336fb.png

W najbliższy dniach testy ładowania akumulatora z panelu solarnego 6V/1W. Dodatkowo przeźroczyste diody led święcą zbyt punktowo, myślę nad matową oprawką która będzie rozpraszała światło. 

20240817_225838.jpg

20240817_225839.jpg

20240817_230351.jpg

20240817_230357.jpg

Gość
15 godzin temu, KamilWGM napisał:

Dodatkowo przeźroczyste diody led święcą zbyt punktowo, myślę nad matową oprawką która będzie rozpraszała światło. 

Są też diody z soczewkami które aż tak bardzo nie skupiają światła w jednym punkcie. Np. takie.

448610201_Zrzutekranu2024-08-18150414.thumb.png.cd8feaff9825e65fd0859b60e909b1d1.png

Stosuje się je min. w kluczykach, breloczkach, powerbankach itp. jako mini podręczna latarka. 🙂

link

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.