Skocz do zawartości

POMOC Arduino i błędne odczyty z odbiornika podczerwieni

Mariusz_Nadolny

Pomocna odpowiedź

Cześć, chciałem zrobić jakiś prosty program używający odbiornika podczerwieni. Mam jednak problem z tym, że źle odbierane są dane. Używam tego klasycznego kodu:

#include <IRremote.h>       
IRrecv irrecv(2); 
decode_results results;

void setup()
{
Serial.begin(9600);
   irrecv.enableIRIn(); 
}

void loop()
{
if (irrecv.decode(&results)) 
   {
Serial.print(results.value);
      Serial.println(" ");
irrecv.resume(); 
}
}

To są dane jakie widzę po wciskaniu jednego przycisku: image.thumb.png.b7ec006d8d52d7529a1bf3694ee2c2ed.png

więc jak widać wartości dla jednego przycisku są różne, a transfer tej liczby na hex w ogóle nie działa. Sprawdzałem czy piny gnd, 5v i 3,3v nadają odpowiedni stan na wyjście pinów i zdaje się, że tak (nie potrafię dobrze posługiwać się arduinowym językiem, więc wysyłam link do poradnika, z którego korzystałem https://learn.andoyaspace.no/ebook/the-cansat-book/common/getting-started/software-start-up-and-test-of-arduino-uno/). Nie mam pojęcia dlaczego to co robię nie działa. Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł to z wielką przyjemnością poczytam, bo flustruje mnie to, że nie potrafię nic z tym zrobić :). Dodam jeszcze, że Arduino jest oryginalne, a odbiornik, z którego korzystam to TSOP31236. Robiłem to parę miesięcy temu i wtedy wszystko działało.

• Lubię! 2

Dzień dobry, niestety nie wiem co z tym jest nie tak, ale można sprawdzić czy port szeregowy jest ustawiony na 9600 baud.

Ps. Miłego dnia 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.