Skocz do zawartości

Mostek H z PWM na ok 6-10A

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,
Posiadam 2 silniki od wycieraczek 12V. Poczytałem trochę o mostku H i chcę go wykorzystać do sterowania tymi silnikami. Problem polega na tym, że:

1. Czy istnieją gotowe układy z PWM na około 6-10A 12V.

2. Jeżeli nie to czy gdzieś jest opisane jak obliczyć wartość elementów dla gotowych schematów aby uzyskać taki amperaż.

Będę miał do tego moduł (układ na płytce z listwą w rastrze 2,54mm), ale dopiero za kilka tygodni.

Z takich prostych układów nie ma nic na taki amperaż. Najbliżej byłby L298 (3A jak połaczysz dwa mostki w jeden), ale to dosyć stary układ i będzie bardzo się grzał. Nie polecałbym do nowych konstrukcji.

trochę długo. zależy mi na czasie bo jest mi to potrzebne do pracy magisterskiej a zamierzam się bronic góra za miesiąc więc będę musiał chyba zrobić samemu mostek H

Jeśli to do pracy mgr i zamierzasz sam go robić, to odpuść sobie mosfety - prawie na pewno nie zdążysz, a wykorzystywanie gotowych schematów ma wady:

- to nie jest twoje dzieło, przez co albo plagiat albo problemy z licencjami, prawami autorskimi itd.

- zazwyczaj mają jakieś wady, nie sa niezawodne

- może Ci zabraknąć czasu

Jeśli nie ma dużych wymagań odnośnie czasu przełączenia, polecam zrobić mostek na przekaźnikach i jednym mosfecie, albo na takich w guście JQX140-005-2ZS (10A, podwójny), albo na dwóch (10-16A idzie łatwo dostać) na mostek.

schemat fajny tylko czy można sterować go sygnałem PWM nie widzę wejścia takiego(ale aż tak dobrze się nie znam i może je przeoczyłem:P)

a druga sprawa co oznacza przy komparatorze symbol 1/4??

i jakie musi być napięcie sygnału PWM?

edit: w czasie pisania postu pojawił sie nowy:) nie bardzo mogę zastosować przekaźniki gdyż napięcie sterujące mam 2.5 albo 3.3V a wtedy musiałbym zrobić kolejny układ podnoszący napięcie do 5V.

a druga sprawa co oznacza przy komparatorze symbol 1/4??

Chodzi o to, że jest to 1/4 lm324, który to jest poczwórnym WO.

A co do tego mostka - ktoś mi go kiedyś odradził, jest okropnie pokomplikowany. Lepiej zrób sobie logikę takiego mostka na czymś w stylu t2313, a do niej podepnij mosfety (po sztuce na nóżkę).

@thomas-cs: napięcie sterujące nie ma znaczenia, byle starczyło do wysterowania tranzystora bipolarnego. Maksymalne napięcie w układzie wynosi u ciebie minimum 12V (tak załozylem z opisu), więc nie ma problemu.

BoBBy, pomijając dolną część schematu, która odpowiada za pomiar prądu płynącego przez mostek, układ składa się z 4 mosfetów (to akurat normalne w mostu na mosfetach), 2 tranzystorów NPN, dwóch diod, i 4 wzmacniaczy operacyjnych które są zamknięte w jednej obudowie i kosztują 1zł w sumie. Plus parę rezystorów. Moim zdaniem układ jest prosty, a jego koszt wykonania zależy głównie od użytych MOSFETów.

thomas-cs, PWM puszczasz prosto w wejście (jedno albo drugie), albo przed każdym wejściem wsadzasz bramkę AND z PWMem (schemat w komentarzach pod głównym schematem).

Ja zamierzam zbudować ten mostek z IRF4905 i IRL2203N. Za 2+2 mosfety na AVT zapłacę 16zł, a rezystancja wyjdzie tylko 0.026 ohm

bo nie mam jak lutować powierzchniowo

Nie lepiej rozwiązać problem właśnie tym scalakiem, a o polutowanie poprosić jakiegoś znajomego z hotairem (lub kogoś kto polutuje to normalnie)?

Po co zaraz hotair? 😉 Wystarczy kolbówka za ~40zł (nie żebym takową polecał ze względu na trwałość i komfort), topnik w żelu i ew. plecionka na wypadek jakiegoś zwarcia. Też w to nie wierzyłem, dopóki nie polutowałem Atmega1280 😃 Kurs lutowania SMD z filmikiem gdzieś na forum.

Ja sobie sprawiłem hot air do durnej megi 168 w tqfp, ale z zamiarem przerzucenia się całkowicie na scalaki smd. Jest to super wygodne, tylko trzeba nabrać wprawy w kładzeniu pasty, jeśli położymy odpowiednią ilość to lutowanie ogranicza się do poprawnego położenia układu w padach i podgrzaniu z małym nadmuchem. Żadnej plecionki, grotów, zwarć. Tyle że najtańsze HA to koszt ok 250zł.

Polecam. KD93 😋

Nie żebym coś narzekał, ale VNH* wymagają płytki dwustronnej z metalizacją otworów, a jeśli ma być lutowana kolbą, to otwory muszą być duże. Jeśli pady od spodu nie będą przylutowane, to przy 8-10A ciągłego prądu raczej nie przetrwają.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...