Skocz do zawartości

Generator nalepek do układów DIP/DIL (on-line)

Pomocna odpowiedź

(edytowany)

zrobiłem obsługę nazw projektów. żeby nie straszyć na początku program nie pyta się o nazwę projektu, ale można ją edytować w lewym górnym rogu. 'potwierdzaj nazwę projektu' jest domyślnie na tak. jak ktoś jest expertem to może sobie to wyłączyć. oczywiście wszystko zapisuje się w pliku projektu.

obraz.png.5093d6bcf1f08869999105f789e95661.png

obraz.thumb.png.abacf8fff60dd4a48d658608b8d7890f.png

edit: przygotowuję listę podziękowań za opinie i testy. @BeeKeyPro @ethanak chcecie tam trafić? jeżeli tak, to napiszcie jak Was tam wpisać i czy linkować Wasze profile na forbot.

Edytowano przez jacek_SQ6KBQ
  • Lubię! 1

doszła kolejna opcja - możliwość pobierania PDFa zamiast otwierania w przeglądarce. w niektórych przypadkach to może być użyteczne - mniej klikania i brak ryzyka zapomnienia o zapisaniu pliku wyjściowego. domyślnie załączone. po wyłączeniu tej opcji normalnie się uruchamia otwieranie PDFa w przeglądarce jako nowa zakładka.

obraz.thumb.png.fed7b501d8b9b75bc4e279bf254774eb.png

• Lubię! 1

@jacek_SQ6KBQ czekaj, to dopiero początek 🙂

• Przede wszystkim przydałoby się jeszcze overline w stylach (np. taki ~RST)
  • "Potwierdzaj nazwę projektu" do cookie bo do tego je wymyślili.
  • Profil dla drukarek BW (też zapamiętywany w cookie) żeby mi nie proponował że moja laserówka HP nagle zacznie drukować na czerwono, ale żeby zamiast tego dał mi wybór co najmniej dwóch odcieni szarego.
  • No i taka rzecz mi się przy kawie wymyśliła... eksperymentuję sobie, mam kilka różnych układów w takich samych obudowach, ponaklejałem sobie naklejki... no i wciórności - który jest który???

A co do formatu pliku:

• nie są potrzebne wymiary, bo są do wyliczenia w programie a mało kogo interesują. Wystarczy np. "28" i "28w" i już wiadomo jaka to obudowa i jak jakie będą wymiary nalepki i ile nóg ma z każdej strony.
  • nie są potrzebne dwie tablice pinów, javascript ma opanowane dzielenie przez dwa i odwracanie tablic. Takoż nie jest potrzebny "index" jako property bo przy jednej tablicy jest to po prostu istniejący indeks (plus jeden jak ktoś się uprze)
  • Ewentualnie zamiast tablicy można dać obiekt indeksowany numerem pinu (jako string), wtedy można sobie np. poradzić z pinami do których nie trzeba opisu, ale nie wiem czy to komuś potrzebne.

Może być?

Aha, nie chcę żadnego linkowania do profilu w razie czego!

• Lubię! 1
(edytowany)

dzięki za uwagi!

• overline jest do zrobienia - już jest,
  • cookie będzie wkrótce - już jest,
  • opis układu na środku przekręcony o 90 stopni / pionowy też - zrobione,
  • zrobię porządek z opisami - już zrobione,
  • wkrótce też zrobię porządek ze strukturami danych, bo uznaję, że to już jest wersja beta, albo nawet rc - już zrobione,

wersja testowa z tymi zmianami: https://stickers.js29a.info.pl/static/alpha/

a co do BW to dodałem szare kolory pinów, co 20 % w skali szarości

obraz.png.0d4650bb915c082f7bd12f4462ce0833.png

obraz.png.7d054fb7b201fa5886c48fced92f03d8.png

overline

obraz.thumb.png.4af578db4b7d490dbea6c3de3665d902.png

obraz.png.6a911c951825463e4b4d22fa39bc9c42.png

(edytowany)

za kilka dni będzie opcja live preview nalepki, jako obrazek w prawym górnym rogu okna.

jeżeli macie jeszcze pomysły co dodać, to koniecznie piszcie.

wgrałem też nowszą wersję aplikacji jako produkcyjną.

Na razie nawet nie wchodząc na stronę - header "własne kolory" wyjaśnia wszystkie wątpliwości. Zobaczymy w działaniu (a potem jak kupię nieszczęsnego 28-nóżkowca)

• Lubię! 1

Na prawdę fajny projekt! Co do poprawek: brakuje responsywności strona źle wygląda na smarkfonie ale podejrzewam że będzie to poprawione. Trzymam kciuki! 

• Lubię! 2
(edytowany)

pojawiła się publicznie kolejna wersja - to, co było alphą stało się teraz produkcyjną.

zmiany:

undo + redo

obraz.png.ea7121e8fa8eb9d82a5cb80596d8747c.png

przeciąganie pomiędzy pinami powoduje ich zamianę, a z Ctrl - kopiowanie,

obraz.png.208e10a308db8ae04a51598caf474fa7.png

trochę zmieniłem picker kolorów, teraz da się przez klik na wartości RGB wprowadzić własny kolor, doszła opcja swap, przy wyborze koloru pina nie trzeba wchodzić w Custom Colors, tylko można od razu wybrać własny kolor,

no i live preview.

obraz.png.3d25f504f69f81e40220499ca95ee5ee.png

@ethanak @BeeKeyPro dzięki za testy i opinie.

• Lubię! 2

To kiedy będzie biblioteka popularnych układów? Np. Wybieram MCP23017, schemat kolorów (rgb/bw) i mam naklejkę...

W opracowaniu biblioteki mogę pomóc jakby co...

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...