Kocisko Październik 6, 2010 Udostępnij Październik 6, 2010 Chciałbym tylko dodać, że dla prawidłowo wykonanego elementu należy w szkicu zrobić rzutowanie np. punktu centralnego przestrzeni, następnie przymocować do niego punkt elementu i wykonać wymiarowanie. Uniknie się w ten sposób przypadkowej zmiany parametrów rysowanego przedmiotu.
Chester11-86 Październik 7, 2010 Udostępnij Październik 7, 2010 Witam! Bardzo fajny programik ile zajęło autorowi narysowanie takiego elementu? Ponieważ bardzo podobny programem jest Solid Works, którego polecam po przejściu samouczka jaki jest w programie narysowanie takiego elementu zajmuje 15 minut posiada dużo dodatków inie ma takich wymagań jak ten program, 2007 SP.0 u mnie chodziło na XP Profesional SP2, Procesor 1000 MHz, 256 SDRam, i GeForce MX440 Pozdrawiam! P.S. Jeżeli offtopic to przepraszam ale według mnie SolidWorks jest godny polecenia
Nawyk Październik 7, 2010 Autor tematu Udostępnij Październik 7, 2010 Tworzenie pojedynczej części zwykle zajmuje minuty - zwłaszcza, jeśli część jest taka prosta i w dodatku zmyśla się wymiary Za to opisywanie wszystkiego krok po kroku, robienie i konwertowanie screenów, rysowanie "rączek-kursorów" i inne tego typu rzeczy trwają nieporównywalnie dłużej... Wkrótce pojawi się kolejna część, ale do tego musi się trochę uspokoić na uczelni (screeny mam przygotowane). Z Solid Worksem miałem do czynienia; niewiele, ale nie przypadł mi do gustu. Aplikacje Autodeska wydają mi się być jakoś...bardziej intuicyjne;) Oczywiście to tylko moja subiektywna opinie.
twinsjg Październik 10, 2010 Udostępnij Październik 10, 2010 Do projektowania polecam Inventora 9 ma mniejsze wymagania ma bardziej klasyczny wygląd przez co zdaje mi się ze jest prostszy no i śmiga już całkiem fajnie na 1,6GHz i 512 ramu.
Nawyk Październik 10, 2010 Autor tematu Udostępnij Październik 10, 2010 Ja też wolę Inventora 2009, przy 2010 miałem problem rozgryzieniem nowego interfejsu. Dlatego powstaje ten kurs - żeby nadgonić nowości, bo teraz taki będzie standard w kwestii interfejsu; do Inventora 2009 można znaleźć mnóstwo tutoriali w Internecie. PS Inventor 2010 też śmiga całkiem nieźle na starszym sprzęcie.
lukix Październik 10, 2010 Udostępnij Październik 10, 2010 Interfejs można zmienić na stary. Mam ten program kilka dni i już umiem wystarczająco,żeby zaprojektować robota(Może nie humanoida ale LF tak )
Hudyvolt Październik 20, 2010 Udostępnij Październik 20, 2010 mam pytanie może nie odnośnie kursu, ale samego inventora. Chcę zrobić część jaką jest silnik elektryczny bądź serwomotor, da się zrobić obrotowy wałek w jednym elemencie (*.ipt) , czy tylko jako projekt złożeniowy (wałek i reszta silnika osobno połączona wiązaniem osiowym)?
nes86 Październik 20, 2010 Udostępnij Październik 20, 2010 Tylko jako element złożeniowy(.iam), bo w końcu wirnik i stojan to dwie części.
Nawyk Październik 20, 2010 Autor tematu Udostępnij Październik 20, 2010 Jeśli nie planujesz symulacji, to można nieco "oszukać" i po prostu dookoła wystającego wału zrobić duże wgłębienie - wizualnie będzie to trudne do zauważenia. Pytanie tylko po co?
nes86 Październik 20, 2010 Udostępnij Październik 20, 2010 Tylko jak zrobienie wgłębienia ma spowodować, że wał będzie się obracał?
Nawyk Październik 20, 2010 Autor tematu Udostępnij Październik 20, 2010 "Jeśli nie planujesz symulacji" - po prostu nie będzie się obracać. Silnik z wałem, traktowany jako jedna część, wystarczy do rozmieszczenia elementów robota i uniknięcia fizycznej kolizji między nimi (w stanie spoczynku)
Hudyvolt Październik 21, 2010 Udostępnij Październik 21, 2010 miałem właśnie w planach, że ma się obracać, ale chyba będzie to niepotrzebna robota, bo symulowanie LFR'a w Inventorze chyba nie ma sensu. jedynie projektując hexapod'a na serwach można spróbować z obrotowym wałkiem (co też jest w planach ;] )
KD93 Październik 21, 2010 Udostępnij Październik 21, 2010 Hudyvolt, można ale nie jest to koniczne, można przy składaniu części obrócić zobaczyć czy nie nastąpi kolizja, ja tak robiłem i jest w porządku. Robienie ruchów to raczej tak dal bajeru. Co was tak wszystkich wzięło na te hexapody?
nes86 Październik 26, 2010 Udostępnij Październik 26, 2010 Ja mam taki problem, że w trakcie projektowania czasem coś kliknę (a może samo się przełącza) i wtedy nie mogę np. wybierać wybierać linii do wymiarowania na szkicu, albo nie mogę też wymiarować rysunków .idw. Wie ktoś co na to poradzić? Po kilku włączeniach Inventora problem znika.
marciu11 Listopad 27, 2010 Udostępnij Listopad 27, 2010 Witam. A są do tego programu jakieś gotowe biblioteki elementów? Chodzi mi tu o silniki serwa itd. Powiedzmy chcę zaprojektować jakieś ramię robota, w którego składzie będzie x wyciętych z tworzywa płaszczyzn i serwo modelarskie. Płaszczyzny są skręcone śrubami a między nimi gdzieś tak serwo. I czy jest coś co to serwo zasymuluje (oczywiście tylko bryłę - nie działanie), czy muszę sobie najpierw takie serwo zaprojektować i umieścić w projekcie, aby na przykład wiedzieć, że zmieści się między śrubami łączącymi elementy itd. Druga sprawa to koła zębate i przekładnie. Czy jest jakaś baza kół zębatych (lub jakiś moduł do ich projektowania na podstawie moduły i wymiarów - średnia, grubość itd...) Oczywiście artykuł pierwsza klasa! I wielkie dzięki za pokazanie jak, taki "program kombajn" potrafi być przystępny dla każdego i że nie trzeba kończyć 5 letnich studiów aby coś w nim zaprojektować...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »