Skocz do zawartości

[Kurs] Autodesk Inventor - część 1

Pomocna odpowiedź

Chciałbym tylko dodać, że dla prawidłowo wykonanego elementu należy w szkicu zrobić rzutowanie np. punktu centralnego przestrzeni, następnie przymocować do niego punkt elementu i wykonać wymiarowanie. Uniknie się w ten sposób przypadkowej zmiany parametrów rysowanego przedmiotu.

Witam!

Bardzo fajny programik 🙂 ile zajęło autorowi narysowanie takiego elementu? Ponieważ bardzo podobny programem jest Solid Works, którego polecam 🙂 po przejściu samouczka jaki jest w programie narysowanie takiego elementu zajmuje 15 minut 🙂 posiada dużo dodatków inie ma takich wymagań jak ten program, 2007 SP.0 u mnie chodziło na XP Profesional SP2, Procesor 1000 MHz, 256 SDRam, i GeForce MX440 🙂

Pozdrawiam!

P.S. Jeżeli offtopic to przepraszam ale według mnie SolidWorks jest godny polecenia 🙂

Tworzenie pojedynczej części zwykle zajmuje minuty - zwłaszcza, jeśli część jest taka prosta i w dodatku zmyśla się wymiary 😉 Za to opisywanie wszystkiego krok po kroku, robienie i konwertowanie screenów, rysowanie "rączek-kursorów" i inne tego typu rzeczy trwają nieporównywalnie dłużej... Wkrótce pojawi się kolejna część, ale do tego musi się trochę uspokoić na uczelni (screeny mam przygotowane). Z Solid Worksem miałem do czynienia; niewiele, ale nie przypadł mi do gustu. Aplikacje Autodeska wydają mi się być jakoś...bardziej intuicyjne;) Oczywiście to tylko moja subiektywna opinie.

Do projektowania polecam Inventora 9 ma mniejsze wymagania ma bardziej klasyczny wygląd przez co zdaje mi się ze jest prostszy no i śmiga już całkiem fajnie na 1,6GHz i 512 ramu.

Ja też wolę Inventora 2009, przy 2010 miałem problem rozgryzieniem nowego interfejsu. Dlatego powstaje ten kurs - żeby nadgonić nowości, bo teraz taki będzie standard w kwestii interfejsu; do Inventora 2009 można znaleźć mnóstwo tutoriali w Internecie.

PS Inventor 2010 też śmiga całkiem nieźle na starszym sprzęcie.

• 2 tygodnie później...

mam pytanie może nie odnośnie kursu, ale samego inventora. Chcę zrobić część jaką jest silnik elektryczny bądź serwomotor, da się zrobić obrotowy wałek w jednym elemencie (*.ipt) , czy tylko jako projekt złożeniowy (wałek i reszta silnika osobno połączona wiązaniem osiowym)?

Jeśli nie planujesz symulacji, to można nieco "oszukać" i po prostu dookoła wystającego wału zrobić duże wgłębienie - wizualnie będzie to trudne do zauważenia. Pytanie tylko po co?

"Jeśli nie planujesz symulacji" - po prostu nie będzie się obracać. Silnik z wałem, traktowany jako jedna część, wystarczy do rozmieszczenia elementów robota i uniknięcia fizycznej kolizji między nimi (w stanie spoczynku)

miałem właśnie w planach, że ma się obracać, ale chyba będzie to niepotrzebna robota, bo symulowanie LFR'a w Inventorze chyba nie ma sensu.

jedynie projektując hexapod'a na serwach można spróbować z obrotowym wałkiem (co też jest w planach ;] )

Hudyvolt, można ale nie jest to koniczne, można przy składaniu części obrócić zobaczyć czy nie nastąpi kolizja, ja tak robiłem i jest w porządku. Robienie ruchów to raczej tak dal bajeru.

Co was tak wszystkich wzięło na te hexapody? 😃

Ja mam taki problem, że w trakcie projektowania czasem coś kliknę (a może samo się przełącza) i wtedy nie mogę np. wybierać wybierać linii do wymiarowania na szkicu, albo nie mogę też wymiarować rysunków .idw. Wie ktoś co na to poradzić? Po kilku włączeniach Inventora problem znika.

• 1 miesiąc później...

Witam.

A są do tego programu jakieś gotowe biblioteki elementów? Chodzi mi tu o silniki serwa itd.

Powiedzmy chcę zaprojektować jakieś ramię robota, w którego składzie będzie x wyciętych z tworzywa płaszczyzn i serwo modelarskie.

Płaszczyzny są skręcone śrubami a między nimi gdzieś tak serwo.

I czy jest coś co to serwo zasymuluje (oczywiście tylko bryłę - nie działanie), czy muszę sobie najpierw takie serwo zaprojektować i umieścić w projekcie, aby na przykład wiedzieć, że zmieści się między śrubami łączącymi elementy itd.

Druga sprawa to koła zębate i przekładnie. Czy jest jakaś baza kół zębatych (lub jakiś moduł do ich projektowania na podstawie moduły i wymiarów - średnia, grubość itd...)

Oczywiście artykuł pierwsza klasa! I wielkie dzięki za pokazanie jak, taki "program kombajn" potrafi być przystępny dla każdego i że nie trzeba kończyć 5 letnich studiów aby coś w nim zaprojektować...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...