Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Dodałbym RTC z Podtrzymaniem, bo co jeśli po restarcie nie uda się połączyć z WiFi lub serwerem NTP?

1 godzinę temu, _LM_ napisał:

Dodałbym RTC z Podtrzymaniem, bo co jeśli po restarcie nie uda się połączyć z WiFi lub serwerem NTP?

Ja bym dodał DCF =]

Projekt mi się podoba. Ma praktycznie wszystko to, co mój sterownik ze szklarni 😉

• Lubię! 1
7 minut temu, roz napisał:

Ja bym dodał DCF =]

Zapomniany system 😄 faktycznie, lepiej  DCF. Ciekawe czy nie będzie zakłócony przez magistralę wyświetlacza i WiFi

Niestety nie, nie było takiej potrzeby. Jest na salę zapięte do napięcia 3V.

@_LM_ @roz z sygnałem DCF jest u mnie spory problem ( śmieci i zakłócenia )...To akurat testowałem na fabrycznym urządzeniu 😉

@Jabol_82 fajne - też mam coś podobnego, tyle że bez kalendarza i alarmu ale za to z termometrem.

A w ogóle to mi przypomniałeś że muszę zrobić jeden taki zegarek, mam deadline w sobotę 🙂

@Jabol_82 no niezupełnie - kod do ntp mam, reszta jest zupełnie inna: wyświetlacz matryca led 32x8 (mam to zobaczyć bez okularów), tylko godzina, temperatura lub obie naprzemiennie, włączanie matrycy pilotem. Ogólnie zostaje tylko esp8266...

Dnia 19.02.2025 o 11:43, Jabol_82 napisał:

Niestety nie, nie było takiej potrzeby. Jest na salę zapięte do napięcia 3V.

Czaję, zrealizowałeś to po swojemu. Masz pin "led" u siebie? Mam podobny ST7735, 8 pinów (w tym "led"), ale nie używałem jeszcze. Pewnie najłatwiej on/off przez tranzystor, ewentualnie pwm?

Odnosnie źródła czasu, używałem gps. Też zwraca utc, tyle, że dochodzi wyliczanie stref czasowych na podstawie długości geograficznej + baza krajów, które używają zmiany czasu. Nie dokończyłem tego. Ciekaw jestem jakby to wyszło z rds ze stacji radiowej, która udostępnia aktualny czas/datę. Widziałem takie moduły.

• Lubię! 2

O ile wiem pin led jest albo podpięty na płytce wyświetlacza przez trazystor, albo ma dwie ledy na krzyż i potrzebuje paru miliamper.

Jeśli brakuje pinów to można spróbować GPIO0 i mocny pullup.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...