Skocz do zawartości

Zegar NTP z kalendarzem i alarmem ESP8266 i LCD ST7735

Pomocna odpowiedź

Dodałbym RTC z Podtrzymaniem, bo co jeśli po restarcie nie uda się połączyć z WiFi lub serwerem NTP?

1 godzinę temu, _LM_ napisał:

Dodałbym RTC z Podtrzymaniem, bo co jeśli po restarcie nie uda się połączyć z WiFi lub serwerem NTP?

Ja bym dodał DCF =]

Projekt mi się podoba. Ma praktycznie wszystko to, co mój sterownik ze szklarni 😉

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

7 minut temu, roz napisał:

Ja bym dodał DCF =]

Zapomniany system 😄 faktycznie, lepiej  DCF. Ciekawe czy nie będzie zakłócony przez magistralę wyświetlacza i WiFi

Niestety nie, nie było takiej potrzeby. Jest na salę zapięte do napięcia 3V.

@_LM_ @roz z sygnałem DCF jest u mnie spory problem ( śmieci i zakłócenia )...To akurat testowałem na fabrycznym urządzeniu 😉

@Jabol_82 fajne - też mam coś podobnego, tyle że bez kalendarza i alarmu ale za to z termometrem.

A w ogóle to mi przypomniałeś że muszę zrobić jeden taki zegarek, mam deadline w sobotę 🙂

@Jabol_82 no niezupełnie - kod do ntp mam, reszta jest zupełnie inna: wyświetlacz matryca led 32x8 (mam to zobaczyć bez okularów), tylko godzina, temperatura lub obie naprzemiennie, włączanie matrycy pilotem. Ogólnie zostaje tylko esp8266...

Dnia 19.02.2025 o 11:43, Jabol_82 napisał:

Niestety nie, nie było takiej potrzeby. Jest na salę zapięte do napięcia 3V.

Czaję, zrealizowałeś to po swojemu. Masz pin "led" u siebie? Mam podobny ST7735, 8 pinów (w tym "led"), ale nie używałem jeszcze. Pewnie najłatwiej on/off przez tranzystor, ewentualnie pwm?

Odnosnie źródła czasu, używałem gps. Też zwraca utc, tyle, że dochodzi wyliczanie stref czasowych na podstawie długości geograficznej + baza krajów, które używają zmiany czasu. Nie dokończyłem tego. Ciekaw jestem jakby to wyszło z rds ze stacji radiowej, która udostępnia aktualny czas/datę. Widziałem takie moduły.

• Lubię! 1

O ile wiem pin led jest albo podpięty na płytce wyświetlacza przez trazystor, albo ma dwie ledy na krzyż i potrzebuje paru miliamper.

Jeśli brakuje pinów to można spróbować GPIO0 i mocny pullup.

• Lubię! 1

@orb777 @orb777 tak, jest tam pin LED, ale nie analizowałem jak on tam jest podpięty, czy bezpośrednio, czy do bazy /bramki tranzystora.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.