Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

(edytowany)
Dnia 27.02.2025 o 12:16, Treker napisał:

@wojtek14922 Jednak nie nastawiaj się zbyt mocno na zewnętrzne mikrofony nasłuchujące Twoich poleceń, bo to raczej ciężki technicznie do uzyskania i niebezpieczne 🙂 

Może raczej pomyśl o pilocie sterowanym głosem noszonym stale przy sobie. Może telefonem lub jakimś smart'em?

Edytowano przez Preskaler
57 minut temu, BlackJack napisał:

Sam kiedyś rozważałem "inteligentny dom" i doszedłem do wniosku, że jest to w dużej mierze przerost formy nad treścią. Taka moda dla mody. Rzeczy proste, naprawdę warto realizować w sposób prosty, bez ładowania tego do jakiegoś przesadnego systemu. Prosty automat do podlewania montowany na kran zrobi finalnie dokładnie to samo co serwer do podlewania który i tak będzie sterował na końcu zaworem z tą samą wodą.

@BlackJack od siebie na pewno polecam sterowanie głosowe światłem i telewizorem. Przydaje się dużo częściej niż się spodziewałem, szczególnie w kontekście telewizora. Częściej go włączam/wyłączam lub wyciszam głosem niż pilotem. Oczywiście nie jest to pierwsza potrzeba, ale wygodne 🙂 

@farmaceuta - nie, moduły przystosowane do logiki 5V wcale nie muszą działać na 3.3V (moduł a nie goły przekaźnik). I co ciekawsze - z reguły nie działają, nawet ostatnio jakiś wątek o tym był. Nie będę się bawić w wyjaśnianie dlaczego, ale spojrzenie na schemat powinno wyjaśnić.

Ja się przestałem bawić w moduły bo to taka loteria, zwykły becak wystarczy i na pewno z 3.3V zadziała, a jak trzeba więcej przekaźników to jakiś ULN.

• Lubię! 1

A to dorzucę swoje pięć groszy. Gdybym miał budować instalacje tupu sprytny/wygodny dom to na pewno nie używałbym modułów wifi a okablowanie typu skrętka. Zas jako interfejs komunikacyjny byłby to CAN. I to co powiedział @BlackJack niema co ładować wszędzie tych sterowników, tym bardziej że jedna burza może nam wyłączyć cały dom i wtedy dobrze byłoby mieć klasyczny załącznik, zwykły zawór wody itd. 

• Lubię! 1
1 godzinę temu, _LM_ napisał:

A to dorzucę swoje pięć groszy. Gdybym miał budować instalacje tupu sprytny/wygodny dom to na pewno nie używałbym modułów wifi a okablowanie typu skrętka. Zas jako interfejs komunikacyjny byłby to CAN. I to co powiedział @BlackJack niema co ładować wszędzie tych sterowników, tym bardziej że jedna burza może nam wyłączyć cały dom i wtedy dobrze byłoby mieć klasyczny załącznik, zwykły zawór wody itd. 

Tyle, że na taki system, okablowanie plus drogie moduły wykonawcze mało kogo stać. Budowanie tego samemu, to zajęcie dla promila z promila właścicieli domów/mieszkań. Zaś zastosowanie modułów po wifi jest proste, szybkie, tanie i tak samo niezawodne jak po kablu. 

Jeden woli pietruszkę inny ziemniaki, ważne żeby osiągnąć założony cel.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...