Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

16 minut temu, galik19871987 napisał:

Spokojnie na luzie 🙂

Niestety nic nie będę miał. Pójdę pogrzebać w garażu. Jak znajdę to jaki pomysł? 

Podłączyć wszystko według schematu który zamieścilem z tym że zamiast pinu z Arduino podłączyć kabelek do gnd np i stykać ten kabelek do pinu in w przekaźniku...powinno hulać 

12 minut temu, farmaceuta napisał:

zamiast pinu z Arduino

Jakiego pinu

12 minut temu, farmaceuta napisał:

podłączyć kabelek

Jaki kabelek

13 minut temu, farmaceuta napisał:

gnd np

Co to i gdzie to

13 minut temu, farmaceuta napisał:

stykać

Co znaczy? Trzymać,? Dotykać? 

Także widzisz, to co dla was co się na tym znacie, jest to prosty język, jak mi w prostszy sposób nie napiszesz to mogę sobie to czytać i drapać się po głowie 🙂

5 minut temu, galik19871987 napisał:

Zamówię sobie drugi przekaźnik 5v i sprawdzę. Jak nie będzie działać to dalej będą kombinował 😉do piątku trzeba poczekać 

Poczekaj jeszcze...zastanów się co jeszcze będzie potrzebne...z czego zamierzasz zasilać cały układ???

• Lubię! 1
3 minuty temu, galik19871987 napisał:

Mam zasilacz 9 v 

Co będzie pasowała turbina i gdzie to będzie się znajdować?? Może lepiej zasilać Arduino i wszystko inne z Aku który będziesz lądował?

(edytowany)

Lepiej byłoby zasilacz 5v i zasilać bezpośrednio na pin 5v Arduino...przez stabilizator może być różnie...w sensie może się spalić po czasie...jak masz jak lutować (w sumie bez tego się nie obejdziemy) to można jeszcze zamówić gniazdo zasilania USB (micro/typ C do wyboru) i zasilać wszystko łącznie z przekaźnikami ze zwykłej ładowarki do telefonu

Ps...lub kupić mini przetwornicę, ustawić na 5v i podłączyć ją do mppt...przez diodę żeby podczas postoju turbiny prąd nie był bez sensownie zjadany z aku

Edytowano przez farmaceuta
  • Lubię! 1
(edytowany)

Dobra wykąpany i musiałem jeszcze coś sprawdzić...ten 5 v działał jak mówiłem wcześniej,ale dołożyłem jeszcze drugi,tylko ten 12 v bo innego nie miałem, które jest zasilane z Arduino,tak samo jak ten 5v. I działa 🙂 wgrałem ten wcześniejszy program i śmiga.  

Tylko reaguje o 30-40 więcej niż docelowe które mam ustawione. A jak zczytuje sygnał? Co sekundę i aktualizuje? 

A cofa się ok 60 mniej niż docelowo. 

Raz wyświetlacz po ok 2 min się wyłączył ( może coś się zruszyło)

Włączyłem reset i siłownik sam się cofnął i znów testowałem i gitara. W piątek będę miał tego drugiego 5v i powinno śmigać. 

Co do zasilania to będzie pewne zasilanie ten zasilacz. Jak Arduino padnie,albo coś innego to zawsze będą inne zabezpieczenia prądnicy,głównym jest rezystor z tym sterownikiem mppt. Jestem często na działce więc będę to obserwował. Ale do tego jeszcze daleka droga 

Trzeba teraz to wszystko polutować na sztywno bo te piny są takie luźne... 

Edytowano przez galik19871987
(edytowany)
22 minuty temu, galik19871987 napisał:

🙂

Tylko reaguje o 30-40 więcej niż docelowe które mam ustawione. A jak zczytuje sygnał? Co sekundę i aktualizuje? 

A cofa się ok 60 mniej niż docelowo. 

I tak miało być...jest margines do ustawienia...ustawiasz np 200 i siłownik wysunie się kiedy obroty wzrosną o 200+nastawa...w drugą stronę to samo...te parametry będzie można normalnie sobie ustawić o ile będziesz chciał (wszystko wytłumaczę) no i jeszcze zrobiłem to opóźnienie zadziałania...czyli jeśli obroty nadmiernie wzrosną lub zmaleją to PO USTALONYM CZASIE uruchomi się odpowiednio siłownik...to też można zmieniać według potrzeb (na chwilę obecną jest to 5 sekund opóźnienia) siłownik nie będzie reagował na chwilowe podmuchy wiatru, jak i na chwilowe zaniki wiatru...

Ps...margines wynosi obroty+20 i w drugą stronę obroty-50...więc wszystko się zgadza

Edytowano przez farmaceuta
  • Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...