Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

9 minut temu, galik19871987 napisał:

nie na 12vdc, zdjęcie pierwsze z google dałem 

Daj najlepiej z bliska zdjęcie tego co masz, żeby nie spalić... 

4 minuty temu, galik19871987 napisał:

tylko tam jest jakaś zworka. mogę podłączyć, tylko jak ta zworka ma być?

Zworka jest po to żeby podłączyć osobne zasilanie...coś mi się zdaje że te przekaźniki masz na 5v😉

Ps...znalazłem halla i przetestowałem...u mnie działa, jeszcze tylko jedna drobną korekta i wszystko powinno być luks, ale to już nie dziś 😉 może jutro wieczorem jak nie padnę na pysk po jutrzejszych zajęciach...

(edytowany)
19 godzin temu, farmaceuta napisał:

@galik19871987  wgraj to....co 2 sekundy powinien sie zmieniac kierunek silownika   

void setup() {
 pinMode(6, OUTPUT);
  pinMode(7, OUTPUT);
}

void loop() {

digitalWrite(6, HIGH);
  digitalWrite(7, LOW);
  delay(2000);
  digitalWrite(6, LOW);
  digitalWrite(7, HIGH);
  delay(2000);
  digitalWrite(6, LOW);
  digitalWrite(7, LOW);
  delay(2000);

}

@galik19871987 , a na tym kodzie migają ci w ogóle zielone diody w odrębnych przekaźnikach? Jedna powinna świecić, druga nie, później na odwrót, na koniec obie świecą (sterowanie stanem niskim). Jeżeli nie, to zmierz napięcie na pinach 6 i 7 w arduino względem gnd.

Edytowano przez orb777

Chyba że w jakimś momencie musiały mi się gdzieś dotknąć jakieś kabelki. Ale żeby aż 50 v? Jedyne miejsce to plus z AKo z minusem, bo mam takie miejsce przy przekaźnikach gdzie to mogło nastąpić. A minus z AKo też idzie do płytki...więc może coś się tu na samym początku zadziało 🙂

@galik19871987 , krótko mówiąc - dziwne dziwy. 50V? Skąd? Dobrze ci multimetr pokazuje? Na nowe arduino wgraj kod testowy, do niczego nie podłączaj, sprawdź napięcie na pinach 6, 7 (względem pinu gnd) czy zmienia się po 2 sekundach.

Przekaźniki też posprawdzaj odrębnie, zasilanie 12vdc podajesz normalnie, a pin sterujący łączysz z gnd (stan niski). Nie podłączaj nowej elektroniki bez upewnienia się, że reszta działa ok.

• Lubię! 1

Oba (in i gnd do gnd; nie pomyl z vcc), zaświeci się zielona led. Odłączasz in - led gaśnie. Przy okazji sprawdzasz multimetrem com-nc i com-no (przejście, np. pipczykiem, omomierzem). Wątpię, że pomiędzy pinami 6, 7 i gnd w arduino jest 50v, może multimetr cię oszukuje.

3 godziny temu, galik19871987 napisał:

Te 50 v miga co 2 sekundy. Multimetr ok. 

Pokaż zdjęcie tego multimetru jak pokazuje 50V. Coś mi się nie chce w to wierzyć...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...