Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

3 godziny temu, galik19871987 napisał:

Pytanko. Ten wyświetlacz tak trochę pulsuje,mruga bardzo szybko. Idzie to jakoś zmienić? Może za małe napięcie albo coś? 

Poczytam...narazie jest tak że podczas każdej zmiany wartości obrotów lub nastawy obrotów wyświetlacz się resetuje i wyświetla obie wartości na nowo 

• Pomogłeś! 1
1 godzinę temu, galik19871987 napisał:

Ogólnie mi to nie przeszkadza, tylko chodzi mi o to czy to nie zaszkodzi wyświetlaczowi. 

Nic złego nie powinno mu się stać...od tego jest żeby wyświetlać nowe wartości...

• Pomogłeś! 1

Przekaźnik przyjechał i wszystko gra 🙂 czyli niepotrzebnie kombinowaliśmy z napięciem 12 v. 

Bardzo dziękuję farmaceuta za dobrą robotę. A przede wszystkim za cierpliwość i wyrozumiałość do mnie, niektórym tutaj tego zabrakło i musieli niepotrzebnie swoje bóle na mnie wyrzucać. 

Jeszcze raz dziękuję za profesjonalne podejście do tematu, oby więcej takich ludzi na forum 🙂 pozdrawiam 

• Lubię! 2
(edytowany)

Tak, cały czas. Jak nic mu się nie stanie to mi to nie przeszkadza. Zawsze można nowy wpiąć 🙂

Jak będę chciał zmieniać wartości to wystarczy tylko w kodzie te wartości zmienić i wgrać? Czy coś jeszcze? 

Edytowano przez galik19871987
24 minuty temu, galik19871987 napisał:

Jak będę chciał zmieniać wartości to wystarczy tylko w kodzie te wartości zmienić i wgrać? Czy coś jeszcze? 

Tylko te wartości zmienić...później dodam komentarze co jest co żebyś wiedział 👍 a wyświetlacz jakoś ogarniemy...muszę ta bibliotekę lepiej oblukac 

• Lubię! 1
1 godzinę temu, farmaceuta napisał:

wyświetlacz faktycznie denerwuje

Mam podejrzenie, że ponieważ @farmaceuta zadbał, by wyświetlacz odświeżał swoją zawartość tylko w przypadku zmiany wyświetlanej wartości, to wartość ta  musi się jednak jakoś zmieniać zmieniać.

Wartość zadana jest odczytywana z potencjometru przez przetwornik ADC, który prawdopodobnie przy każdym odczycie leciutko zmienia odczytywaną wartość ( na przykład +- jeden bit), nawet bez kręcenia potencjometrem.

• Lubię! 1
10 minut temu, jand napisał:

Wartość zadana jest odczytywana z potencjometru przez przetwornik ADC, który prawdopodobnie przy każdym odczycie leciutko zmienia odczytywaną wartość ( na przykład +- jeden bit), nawet bez kręcenia potencjometrem.

Trzeba to zbadać bo teraz jest mapowanie z 0-1023 do 100-300...czyli na każdy "kroczek" wartość na adc musi się zmienić o ~5...nie pamiętam już czy na Ardu adc "faluje" aż tak bardzo...🤔

Teraz będę miał inny problem. Do gondoli dochodzi max 6 kabli, kupiłem taki pierścień ślizgowy na 6 żył i 30 A każda. Na 8 nie było. 

Więc czujnik Halle nie dam rady spiąć. 

A co gdyby to odchylanie przełączyć na anemometr? Zamontowany gdzieś indziej niż na gondoli obrotowej. Przy danej prędkości wiatru  ogon by się łamał. Też zazwyczaj mają w sobie czujnik halla i 3 kabelki. Tylko w programie jakoś inaczej parametry by musiały być ustawione, 

Co o tym myślisz farmaceuta?  Do zrobienia? 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...