Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Dlaczego?

Często na forum przewijają się projekty, których osoby młodsze nie powinny powielać, a znając ich ciekawość i podejście jest wysoce prawdopodobne, że to i tak zrobią (pomimo tony naszych ostrzeżeń etc.)

Z drugiej strony usuwanie wszystkich takich tematów też jest niezbyt preferowane (nawet sprzeczne z moim światopoglądem)... lądujemy więc w strefie "mamy problem i nie mamy co z nim zrobić". 

Teoretycznie umieszczamy w takich tematach ostrzeżenia, ale jak ktoś chce to i tak ma do nich dostęp i może spokojnie powielić niebezpieczne projekty typu zgrzewarka z transformatora od mikrofali czy generator wysokich napięć.

Rozwiązanie?

Przydałby się dział "18+"... Do tej pory było kilka takich sugestii, ale większość kończyła się na tym, że "nie ma jak tego weryfikować"... I z tym się zgodzę. Po prostu nie było takiej opcji... Do teraz (znaczy do "za niedługo i trochę dłużej").

Unia planuje wprowadzić system do potwierdzania wieku. Może dobrym pomysłem byłoby wykorzystać to i na naszym forum i zabezpieczyć co bardziej niebezpieczne projekty przed osobami, które nie powinny ich powielać? Oczywiście system dalej nie będzie idealny, ale autorzy będą mieli spokojną głowę, że zrobili co mogli by zredukować szansę na zrobienie sobie krzywdy przez młodsze osoby ciekawe świata.

Link dla referencji (jak komuś nie działa klikanie): https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/policies/eu-age-verification 

Bonus

Dałoby to też możliwość publikowania projektów, których celowo nie publikujemy, bo uznajemy je za zdecydowanie zbyt niebezpieczne by były łatwo dostępne.

Edytowano przez H1M4W4R1
  • Lubię! 1

@H1M4W4R1 nie mam nic przeciwko, aby na Forbocie pojawiały się projekty przeznaczone dla doświadczonych elektroników. Nie wiem tylko, czy opieranie się na mechanizmach weryfikujących wiek to nie będzie fikcja (bo pewnie błyskawicznie pojawi się rozwiązanie, które to obchodzi). Może lepiej przygotować szablon do opisywania takich projektów i edukować? Tzn. obowiązek konkretnej sekcji, w której autor musi opisać dlaczego ten projekt jest niebezpieczny i co może się stać + co warto najpierw zrobić/nauczyć się, by dojść do poziomu, gdy takie projekty są bezpiecznie? A do tego jakieś standardowe ramki od moderatorów nad/pod tematem?

Oczywiście jestem w stanie sobie wyobrazić, że są projekty DIY, których byśmy nie chcieli w takim dziale, bo będą skrajnie niebezpieczne lub będą budowane w celu zrobienia komuś krzywdy. Na pewno jest tutaj duża przestrzeń do dyskusji i dywagacji o każdym przypadku. Chętnie poczytam, jakie jest stanowisko innych użytkowników w tej sprawie 🙂

https://www.komputerswiat.pl/aktualnosci/bezpieczenstwo/weryfikacja-wieku-w-ue-wchodzi-w-zycie-aplikacja-bedzie-sprawdzac-kazdego/8zr56ep

Jeszcze wyjdzie na to że i forbot będzie miał weryfikację. Co prawda to nie miejsce na tę dyskusję (może admin przeniesie) mi się wydaje że idzie to za daleko, internet miał być miejscem wolności a nie regulacji bandy durnych urzędasów

3 minuty temu, Treker napisał:

Nie wiem tylko, czy opieranie się na mechanizmach weryfikujących wiek to nie będzie fikcja (bo pewnie błyskawicznie pojawi się rozwiązanie, które to obchodzi).

Teoretycznie tak, ale jednak zawsze część osób to odfiltruje (te, które nie będą wystarczająco zdeterminowane by tu grzebać). Z drugiej strony moim zdaniem lepiej dla świętego spokoju taką weryfikację dodać co by nikt nie mógł nic zarzucić, a rodzice obecnie są strasznie roszczeniowi... Nawet nauczyciele w szkole muszą się mocno pilnować, a przecież to nie jest wiedza publicznie dostępna (teoretycznie jest, ale tylko dla wąskiego grona, które uczestniczy w danej lekcji).

6 minut temu, Treker napisał:

Tzn. obowiązek konkretnej sekcji, w której autor musi opisać dlaczego ten projekt jest niebezpieczny i co może się stać + co warto najpierw zrobić/nauczyć się, by dojść do poziomu, gdy takie projekty są bezpiecznie?

To warto też przyjąć jako dobrą praktykę (analiza ryzyka i potencjalnych zagrożeń dla bezpieczeństwa + opis), ale biorąc pod uwagę zachłanność EU w połączeniu z naszą władzą sądzę, że i tak skończy się koniecznością implementacji weryfikacji, bo tak zaimplementują dyrektywę, że nawet sprzedanie noża będzie wymagało weryfikacji wieku. I jak wspomniałem - łatwiej mieć czyste sumienie jak jest nawet jakaś podstawowa bariera niż jak nie ma żadnej.

8 minut temu, Treker napisał:

Oczywiście jestem w stanie sobie wyobrazić, że są projekty DIY, których byśmy nie chcieli w takim dziale, bo będą skrajnie niebezpieczne lub będą budowane w celu zrobienia komuś krzywdy.

Czyżby ktoś myślał o słynnym pomyśle na budzik? 😄 

Streszczenie

Ogólnie tu nie chodzi o sam dział tak mocno jak o to, by uniknąć potem potencjalnych problemów... zwłaszcza biorąc pod uwagę zachłanność i zdolność urzędasów do naprawiania problemów wybuchem termojądrowym.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...