Skocz do zawartości

Ogólne wskazówki co do drukowania

Pomocna odpowiedź

1 minutę temu, orb777 napisał:

@AntekBezak, spytałem tam, ale ten temat bardziej odpowiedni. Ok, czaję, że ma działać, a nie wyglądać, ale jak skutecznie niwelować takie dziurki? Wiem o opcjach poniżej, ale czy jest coś więcej?

Żeby to zniwelować wystarczy zwykle przełączyć profil na jakiś wyglądowy, a nie ten "strength" i drukować najlepiej z pla basic/matte. Jest też jeszcze "prasowanie", która zabiera mnóstwo czasu, ale robi gładkie powierzchnie na górze. Pewnie można pozmieniać coś z prędkością ekstruzji, ale tak od ręki to nie wiem jak to zrobić.

image.thumb.png.82e6ae2dcbfd1ddb4e0c84099f180bd2.png

• Lubię! 1
(edytowany)
1 godzinę temu, AntekBezak napisał:

Pewnie można pozmieniać coś z prędkością ekstruzji, ale tak od ręki to nie wiem jak to zrobić.

Dopasować eksperymentalnie flow rate @orb777 (dobiera się go per filament)

Edytowano przez H1M4W4R1
  • Lubię! 1

@AntekBezak, prasowania jeszcze nie próbowałem, ale w końcu przetestuję.

@H1M4W4R1, "flow rate" - z tym właśnie cały czas eksperymentuję, a także z retrakcją, temperaturą i szybkością przejazdów "jałowych" (głównie pod nitkowanie, które czasem zdarza się). Wentylator 90-100%, mowa o pla.

Panowie czym są spowodowane te wycieki na zdjęciu (zdjęcie przykładowe) nie chodzi mi o nitki tylko te zgrubienia...🤔 Zrobiłem dosyć duży wydruk i mam trochę takiego dziadostwa w różnych miejscach... 

90014ff5fc80d10b-1536x981.thumb.jpg.7d433caff218c2836c7f4923697df02a.jpg

1 godzinę temu, farmaceuta napisał:

Panowie czym są spowodowane te wycieki na zdjęciu (zdjęcie przykładowe) nie chodzi mi o nitki tylko te zgrubienia...🤔 Zrobiłem dosyć duży wydruk i mam trochę takiego dziadostwa w różnych miejscach... 

To PETG?

• Lubię! 2
1 godzinę temu, farmaceuta napisał:

Wygląda nie niewysuszony filament, zwłaszcza jeśli to petg.

• Lubię! 2
2 godziny temu, H1M4W4R1 napisał:

To PETG?

2 godziny temu, AntekBezak napisał:

zwłaszcza jeśli to petg.

Co jest na zdjęciu to nie wiem...to zdjęcie przykładowe...u mnie trochę narobiło takich artefaktów w różnych miejscach i się zastanawiam czy to problem z retrakcją? Prędkością? Temperaturą? 

Drukarka była przykryta takim podwójnym workiem foliowym więc jest dość ciepło było... PetG wysuszony bardzo dobrze 

Zrobiłem nawet model do testów i troszkę tam kombinuję z retrakcją temp i flow...jutro się okaże, jutro wrzucę fotki mojego wydruku żeby było widać co i jak, no ale powstają takie "gluty" w różnych miejscach 

(edytowany)

Jaki jest optymalny sposób na wydrukowanie takiej części? Drukowałem już podobną, ale po przeróbkach zmieniła nieco geometrię i nie położę jej tak jak wcześniej.

uchwyt.thumb.jpg.9d60fb32e462b2c91b906c63f35b23c3.jpg

Bambu studio ustawia ją różnie, chociaż waga podpór jest mniej więcej taka sama.

image.thumb.png.4560221eddf6e7bf77a6deb2b1349304.png image.thumb.png.fd00887145e0b9769d344635b344c9b0.png

Raz ustawiło nawet w pionie, budując przy tym gigantyczne drzewo o wadze 2x większej.

image.thumb.png.c075c4bf6b41539d4ea2bf19889e80b9.png

Edytowano przez orb777
7 godzin temu, farmaceuta napisał:

Drukarka była przykryta takim podwójnym workiem foliowym więc jest dość ciepło było

Nie jestem pewnien czy to dobrze. Kiedyś próbowałem sobie zrobić komorę dzwiękoszczelną do drukarki i ona była taką pianką wyłożona. Finał był taki że tam w środku straszny piekarnik się robił i dziwne rzeczy się z wydrukami stały. Dobrze byłoby też wiedzieć jakiej drukarki używasz i jakiego slicera.

7 godzin temu, orb777 napisał:

Jaki jest optymalny sposób na wydrukowanie takiej części?

W tym przypadku podpór raczej nie unikniesz. Nie wiem co to jest, ale wygląda na jakąś część funkcjonalną, więc weź też pod uwagę że wydruki najchętniej łamią się wzdłuż warstw. A pod względem samych podpór, moim zdaniem najlepiej wygląda to:

image.thumb.png.16ee72fa270167331b389d3db6c87b7e.png

Nic nie jest podnoszone szczególnie wysoko, więc nie ma dużego ryzyka że coś się przewróci.

• Lubię! 1
3 godziny temu, AntekBezak napisał:

Nie jestem pewnien czy to dobrze. Kiedyś próbowałem sobie zrobić komorę dzwiękoszczelną do drukarki i ona była taką pianką wyłożona. Finał był taki że tam w środku straszny piekarnik się robił i dziwne rzeczy się z wydrukami stały. Dobrze byłoby też wiedzieć jakiej drukarki używasz i jakiego slicera

Generalnie ten worek to nie jest zły pomysł bo drukarka stoi w takich pomieszczeniach mieszkalnych ale tam nikt nie siedzi i nie jest grzane...ogólnie jest tam zimno jak cholera...

Drukarka to Artillery Sidewinder X2 a slicer to Cura...a no i ważne, dyszę teraz mam 0.6mm

(edytowany)

@AntekBezak, dużych sił nie będzie, to uchwyt do czujnika zegarowego, tylko o sztywność chodzi (po przerobce zapomniałem przywrócić jedną ściankę, ale takie zrzuty już porobiłem i nie zmieniałem). W pozycji, którą wskazałeś jako najlepszą, poza 2 krawędziami model nie styka się z powierzchnią blatu, tylko z drzewkami. Tam gdzie leży równolegle przywiera mniej niż 1/3 do blatu, ale jednak. Czy drukowanie na samych drzewkach będzie wystarczające? Tak jeszcze nie robiłem, tylko częściowo i raczej piękne ta strona nie wygląda (chociaż tutaj nie musi).

Edytowano przez orb777
3 godziny temu, farmaceuta napisał:

Generalnie ten worek to nie jest zły pomysł bo drukarka stoi w takich pomieszczeniach mieszkalnych ale tam nikt nie siedzi i nie jest grzane...ogólnie jest tam zimno jak cholera...

Drukarka to Artillery Sidewinder X2 a slicer to Cura...a no i ważne, dyszę teraz mam 0.6mm

Cóż, poza niestabilną temperaturą i mokrym filamentem nic nie przychodzi mi do głowy. Może drukarka jest kiepska, nie wiem o tej konkretnej za dużo. Może lekkie zwiększenie retrakcji pomoże, albo eksperymenty z chłodzeniem, bo petg na to wrażliwy jest.

3 godziny temu, orb777 napisał:

@AntekBezak, dużych sił nie będzie, to uchwyt do czujnika zegarowego, tylko o sztywność chodzi (po przerobce zapomniałem przywrócić jedną ściankę, ale takie zrzuty już porobiłem i nie zmieniałem). W pozycji, którą wskazałeś jako najlepszą, poza 2 krawędziami model nie styka się z powierzchnią blatu, tylko z drzewkami. Tam gdzie leży równolegle przywiera mniej niż 1/3 do blatu, ale jednak. Czy drukowanie na samych drzewkach będzie wystarczające? Tak jeszcze nie robiłem, tylko częściowo i raczej piękne ta strona nie wygląda (chociaż tutaj nie musi).

A, nie widziałem dobrze na zrzucie. Może to gdzie więcej do blatu przywiera faktycznie będzie lepsze. Na samych drzewkach da się drukować, ale jak się da to lepiej tego uniknąć. Ogólnie starałbym się żeby drzewka były możliwie najkródsze. A jeśli nadal przeszkadza ci ilość podpór, to jeszcze można nauczyć się swoje podpory projektować jeszcze w projekcie. Takie elementy, które potem łatwo oderwać. Na yt jest trochę tutoriali do tego.

• Lubię! 2
(edytowany)

@AntekBezak, ok, w takim razie wydrukuję w drugiej opcji. Jako amator na razie zdam się na automat, jeżeli już, to zmodyfikuję rozstaw gałęzi na gęściejsze, itd. Dzięki.

Edytowano przez orb777
(edytowany)

Sprawdziłem, działa. Folia moletowana ("rękaw" 28 cm szerokości) + zwykła zgrzewarka próżniowa do żywności. Ucinam na dłużej, żeby móc zgrzać kilka razy.

folia.thumb.jpg.1b866d0dc70a936a52a37363e87d66fe.jpg

Edytowano przez orb777
  • Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...