Skocz do zawartości

Mikrokontrolerowy układ utrzymania stałej temperatury powietrza w mieszkaniu w obiegu wody centralnego ogrzewania

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Aby poprawić krzywe grzania możesz dodać czujkę temperatury na zasilaniu oraz powrocie CW w okolicach siłownika, dodatkowo aby jeszcze bardziej usprawnić sterowanie powinieneś założyć czujkę zewnętrzną, wtedy można wykonać regulację temperatury zależną od warunków pogodowych, użyć DHT tylko jako referencję sterowania np: dla lepszego dostrojenia PID. 

• Lubię! 2
Dnia 29.07.2025 o 09:51, _LM_ napisał:

PID

O ile Pro Mini pewnie ma wystarczająco mocy obliczeniowej do regulatora PID, nie jestem pewny czy miałby on u mnie zastosowanie. Zakładam bowiem, że mój zawór może mieć tylko pozycję całkowicie otwartą lub całkowicie zamkniętą. Mimo, że w teorii mógłbym zasilać go tylko przez kilka sekund żeby został w pozycji połowicznej, nie jestem w stanie wyliczyć dokładnie gdzie on się wtedy znajduje. Taka jego budowa. Ma tylko silnik z krańcówkami i 2 diody sygnalizujące pracę w lewo i w prawo. Czas zamknięcia lub otwarcia się minimalnie różni między powtórzeniami, stąd moje wysterowywanie przekaźników trwa nieco dłużej, żeby mieć pewność, że "dojedzie do końca". 

Dnia 29.07.2025 o 09:51, _LM_ napisał:

możesz dodać czujkę temperatury na zasilaniu

Natomiast to jest bardzo dobra sugestia. Albo przeniesienie czujnika poza urządzenie, albo użycie kilku czujników temperatury. Mógłbym też po prostu wziąć pod uwagę zmierzony już przeze mnie 1.5 stopniowy przestrzał, i w trakcie wzrostu temperatury nie czekać aż temperatury zmierzona i zadana się zrównają. Jakbym zamiast tego zamknął zawór odpowiednio wcześniej, na przykład te 1.5 stopnia, to by tyle nie przestrzelił. 

3 godziny temu, Spark napisał:

mój zawór może mieć tylko pozycję całkowicie otwartą lub całkowicie zamkniętą.

Nie jest to przeszkodą dla zastosowania regulatora PID. 

Zamiast stopniem otwarcia zaworu sterujesz czasem jego otwarcia. Zakładając zmianę stanu elektrozaworu że stałą częstotliwością np.  co minutę, możesz regulować płynnie stosunek czasu jego załączenia do czasu  wyłączenia.

Duża bezwładność procesów cieplnych spowoduje wygładzenie ew. tętnień.

2 godziny temu, jand napisał:

Zamiast stopniem otwarcia zaworu sterujesz czasem jego otwarcia.

Aaa czyli coś takiego jak PWM, tylko dużo wolniej. W sumie racja. Muszę to przetestować w następnym sezonie grzewczym. Oby tylko zawór firmy krzak wytrzymał setki cykli zamknięć-otwarć na dobę 🙂 

Mój błąd, myślałem że ten pracuje jako trójdrożny. Da się, twoim zero - jedynkowym sterować ale nie wiem jak to wpłynie na jego żywotność 🙂

46 minut temu, _LM_ napisał:

nie wiem jak to wpłynie na jego żywotność

Ograniczyć ilość ruchów zaworu do kilku dziennie, odpowiednio ekstrapolując wszystkie zależności czasowo-temperaturowe. Przy czym nie musi to być dokładna predykcja - np. w moim systemie ogrzewania wystarczy, że aby osiągnąć temperaturę T o godzinie H muszę włączyć piec odpowiednio wcześniej (mam zmierzone czasy konieczne do podgrzania co pół stopnia), przy czym jeśli na zewnątrz jest poniżej zera to na każdy stopień dodaję 5 minut. Kocioł gazowy dwuobiegowy, sterowanie co minutę ale po zmianie stanu pieca musi minąć co najmniej 5 minut żeby można go było przełączyć.

Sprawdza się z dokładnością do kilku minut i +/- 0.5 stopnia.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...