Skocz do zawartości

Chat - spotkajmy się!

Pomocna odpowiedź

Nie wiem jak chcesz to zrobić, i czy masz już jakiś pomysł, więc zaproponuje rozwiązanie które dobrze się sprawdzało na pewnym forum. A więc najprościej w świecie, shout z automatycznym odświeżaniem na górze strony (można by tam gdzie kiedyś były przepisy na robota).

Według mnie, forbotowy chat w tej chwili jest dobry, jedyne co by można było dodać, to jakąś informację na stronie głównej, kto, i ile osób jest na chacie, ale wydaje mi się że w obecnej formie to jest chyba niewykonalne.

No bo shoutbox odświeżany co np. 60 sekund czy coś w tym stylu nie jest chyb najlepszym rozwiązaniem. (Czasami długo czeka się na odpowiedź, nie można napisać 2 wiadomości w krótkich odstępach czasu, itp.)

Ew. Jakiś kanał IRC może być 😋

Widzę, że testujemy ShoutBox'a na górze strony - wygląda spoko niż na samym dole i inaczej niż na innych forach. Jedyne co zmieniłbym w ShoutBox'ie na górze, to to, aby miał nową i ładniejszą szatę graficzną i moim zdanie będzie dobrze.

Hmm, a z tego Ajaxowego chatu nie byłbyś w stanie wyciągnąć kilku ostatnich wiadomości, żeby je tylko tam wyświetlać, a żeby pisać to już odnośnik do tego 'prawdziwego'?

Ten Ajaxowy nie działa całkiem poprawnie. Głównym problem jest to, aby pisanie na chatcie było powiązane z loginem na forum - tu będzie największa zagwozdka, ale dam rade 🙂

• 7 miesiące później...

No właśnie wygląda na to, że nie bardzo - a szkoda, bo swego czasu dyskusje były na nim całkiem ciekawe 🙂 Chyba najlepiej byłoby się umawiać tu w tym temacie na konkretne godziny, bo jak widać przypominajka nad forum nie działa najlepiej. Może zorganizować dyskusje tematyczne? Jakieś pseudoseminaria?

Jeśli będą zainteresowani, to opublikuję artykuł na blogu z ankietą, aby wybrać dzień/godzinę spotkań.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...