Skocz do zawartości

Zegar czasu rzeczywistego z fontami TTF

Pomocna odpowiedź

(edytowany)

Interesująca konstrukcja, ale właśnie w kwestii czcionki to zmieniłbym jej krój. To kwestia gustu, ale widoczny na zdjęciach krój czcionki w mojej subiektywnej ocenie nie wygląda najlepiej. Litera "U" wygląda jak odwrócona litera "Ω". Z kolei w słowie "SUNDAY" litery "N' i "D" wchodzą na siebie. Takich nachodzących na na siebie liter jest więcej. Oczywiście to może być zamierzony efekt twórcy czcionki. Różni użytkownicy mogą mieć w tym zakresie swoje upodobania i wymagania.

Edytowano przez Christophorus
Literówki poprawiłem.

Witam,

Ta pisana czcionka została dodana żeby wszystko nie było w tej "Digital". Nachodzenie na siebie czcionek jest efektem zamierzonym przez ich autora. W czcionce true type może być nawet definiowane pismo odręczne, gdzie nachodzenie na siebie czcionek jest normą. Dość długo nie mogłem się do niej przekonać ale w końcu została. Wymiana czcionki to wybór innego zestawu plus spasowanie wszystkich jej printów. W sumie jakaś godzinka roboty, więc problem znikomy jak na czas powstawania tego dzieła (kilka miesięcy) gdzie przez większość dni przekonywałem sam siebie "Dzisiaj powinienem zrobić "to", by nic nie zrobić.

Dla kogoś kto posiada ten devboard i chciałby go zaprogramować dodaję w załączniku pliki HEX programu i obrazków, oraz plik stldr - external loader do wgrania obrazków do zewnętrznego SPI flasha. Jak posłużyć się external loaderem nie wyjaśniam, zakładam że jeżeli jest ktoś zainteresowany, to dojdzie do tego, lub już to wie.

BINARIES.zip

Kto chce zmienić czcionkę, może pobrać pełne źródła z mojego githuba. Linki do mojego githuba można znaleźć wielokrotnie w innych moich postach.

@Christophorus Dzięki za odzew i pozdrawiam.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...