Skocz do zawartości

A wy co wyszarpaliście z Aliexpress przed 1 Lipaca?

Pomocna odpowiedź

• 3 tygodnie później...
(edytowany)

Ja nie zdążyłem złożyć zamówienia i od wczoraj ceny mi wystrzeliły...

Screenshot_20260624-095744_AliExpress.thumb.png.f0c1ca60c808a05eb1c8d358d8933b22.png

Termometr był po 8 zł, a ESP po kilkanaście. Kosmos.

Jestem sfrustrowany że albo muszę dopłacić "za nic" do zakupów na AliExpress (bo VAT przecież już był opłacony), albo pośrednikowi, który zaopatruje się w tym samym chińskim sklepie i kolejnej platformie typu Allegro.

Edytowano przez MasterYoda95
  • Lubię! 2
47 minut temu, MasterYoda95 napisał:

Jestem sfrustrowany że albo muszę dopłacić "za nic" do zakupów na AliExpress (bo VAT przecież już był opłacony), albo pośrednikowi, który zaopatruje się w tym samym chińskim sklepie i kolejnej platformie typu Allegro.

Czyli niejako zarządcom z unii udało się "wspieranie europejskiego biznesu poprzez zrównanie cen importu z Chin" dla mas. Aby żyło sie lepiej, wiadomo.

50 minut temu, MasterYoda95 napisał:

Termometr był po 8 zł, a ESP po kilkanaście. Kosmos.

Haha... paczka 100 rezystorów węglowych 5% (THT) była po 3 złote... teraz po 15-20 złotych 😄 

50 minut temu, MasterYoda95 napisał:

Jestem sfrustrowany że albo muszę dopłacić "za nic" do zakupów na AliExpress

Nie jesteś jedyny... jeszcze bym to zrozumiał, gdyby to było na ciuchy czy stal... Ale nie na produkty, których u nas nikt nie produkuje, bo nie mamy ani surowców (np. ultraczysta woda), ani technologii (w pełni zintegrowana fabryka półprzewodników jak na Tajwanie, gdzie wszystko idzie rurociągami), ani kadry ze stosowną wiedzą praktyczną. U nas chyba nawet głupich rezystorów nie produkują, bo większość COO jak kupowałem to Malezja, Indonezja albo Chiny.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...