Skocz do zawartości

A wy co wyszarpaliście z Aliexpress przed 1 Lipaca?

Pomocna odpowiedź

• 3 tygodnie później...
(edytowany)

Ja nie zdążyłem złożyć zamówienia i od wczoraj ceny mi wystrzeliły...

Screenshot_20260624-095744_AliExpress.thumb.png.f0c1ca60c808a05eb1c8d358d8933b22.png

Termometr był po 8 zł, a ESP po kilkanaście. Kosmos.

Jestem sfrustrowany że albo muszę dopłacić "za nic" do zakupów na AliExpress (bo VAT przecież już był opłacony), albo pośrednikowi, który zaopatruje się w tym samym chińskim sklepie i kolejnej platformie typu Allegro.

Edytowano przez MasterYoda95
  • Lubię! 2
47 minut temu, MasterYoda95 napisał:

Jestem sfrustrowany że albo muszę dopłacić "za nic" do zakupów na AliExpress (bo VAT przecież już był opłacony), albo pośrednikowi, który zaopatruje się w tym samym chińskim sklepie i kolejnej platformie typu Allegro.

Czyli niejako zarządcom z unii udało się "wspieranie europejskiego biznesu poprzez zrównanie cen importu z Chin" dla mas. Aby żyło sie lepiej, wiadomo.

50 minut temu, MasterYoda95 napisał:

Termometr był po 8 zł, a ESP po kilkanaście. Kosmos.

Haha... paczka 100 rezystorów węglowych 5% (THT) była po 3 złote... teraz po 15-20 złotych 😄 

50 minut temu, MasterYoda95 napisał:

Jestem sfrustrowany że albo muszę dopłacić "za nic" do zakupów na AliExpress

Nie jesteś jedyny... jeszcze bym to zrozumiał, gdyby to było na ciuchy czy stal... Ale nie na produkty, których u nas nikt nie produkuje, bo nie mamy ani surowców (np. ultraczysta woda), ani technologii (w pełni zintegrowana fabryka półprzewodników jak na Tajwanie, gdzie wszystko idzie rurociągami), ani kadry ze stosowną wiedzą praktyczną. U nas chyba nawet głupich rezystorów nie produkują, bo większość COO jak kupowałem to Malezja, Indonezja albo Chiny.

• Lubię! 1

Co więcej opłata ta naliczana ma być na jeden rodzaj towaru. Czyli w przesyłce są rezystory, tranzystory i np. układy scalone i opłata może już wynieść 9 euro. Oby tej kwoty 3 euro nie naliczali osobno dla każdej wartości rezystorów. Zając kreatywność krajowych i unijnych urzędników to wszystkiego można się spodziewać.

Z drugiej strony czemu Chińczycy nie otworzą magazynu w jakimś państwie w Europie, ale poza UE, np. Albanii. Wówczas wysyłka była by z Albanii w Europie do Europy.

6 minut temu, Christophorus napisał:

Co więcej opłata ta naliczana ma być na jeden rodzaj towaru. Czyli w przesyłce są rezystory, tranzystory i np. układy scalone i opłata może już wynieść 9 euro. Oby tej kwoty 3 euro nie naliczali osobno dla każdej wartości rezystorów. Zając kreatywność krajowych i unijnych urzędników to wszystkiego można się spodziewać.

AliExpress nalicza od każdego towaru (nie od rodzaju) 😄 A przynajmniej tak było jak sprawdzałem.

A co do rezystorów: cło zawsze było naliczane zgodnie z kodami HS (czyli nie ważne ile było rodzajów rezystorów, zazwyczaj szły pod jeden do kilku wpisów na PZC w zależności od ilości COO), więc gdyby naliczyli inaczej to pewnie darmowa wygrana w sądzie wraz ze zwrotem kosztów postępowania i jakąś rekompensatą. 

6 minut temu, Christophorus napisał:

Z drugiej strony czemu Chińczycy nie otworzą magazynu w jakimś państwie w Europie, ale poza UE, np. Albanii. Wówczas wysyłka była by z Albanii w Europie do Europy.

Niby mają magazyny, ale czemu tak nie robią to nie wiem. Z tego co pamiętam JLC tak robiło (i pewnie dalej robi) przy wysyłce EuroPacket.

21 godzin temu, Christophorus napisał:

Co więcej opłata ta naliczana ma być na jeden rodzaj towaru. Czyli w przesyłce są rezystory, tranzystory i np. układy scalone i opłata może już wynieść 9 euro

Mam jednak nadzieje, że nie. Z mojego "riserczu ejajowego" wynika, że części elektronieczne, jakie wymieniłeś, będą w jednej grupie czyli elektronika, gdy dorzucisz gotowy moduł elektroniczny to chyba już będzie kolejne 3 euro. Czyli za powyższe zapłacisz 6 euro, gdy dorzucisz do paczki spodenki i koszulkę to będzie kolejne 3 euro. Ponoć będzie można sprzedawać "kity", które będą obarczone jedną opłatą, ale ciezko się rozeznać na czym moze polegać kit. Może jeśli na aukcji ktoś, to wszystko powyższe, umieści razem i nazwie "Kit elektronika", a spodenki będa miały symbol rezystora 🙂 to nikt na cle się nie przyczepi i zapłacisz tylko 3 euro. Co do zakupów, wykupiłem połowę Ali przez czerwiec, od magnesów po jakieś moduły elektroniczne, do tego zrobiłem z 50 osobiście panelizowanych płytek PCB na jlpcb, w 3 zamówieniach po 4.31 dolara. 3 zamówienia na miesiąc ta płytkarnia pozwala wysłać w najtańszym Direct Line.

Niestety eldorado się skończyło, ale może nie będzie tak źle, i Myfriendy coś wymyślą. A może jednak to pozwoli, że asortyment u lokalnej konkurencji z czasem stanieje.

1 godzinę temu, Zealota napisał:

może nie będzie tak źle, i Myfriendy coś wymyślą

Też liczę na to, że znajdą jakieś rozwiązanie

1 godzinę temu, Zealota napisał:

asortyment u lokalnej konkurencji z czasem stanieje

Wyeliminowanie konkurencji raczej nie stymuluje spadku cen. Nawet jak sami zejdą z marży żeby konkurować między sobą, to nadal są pośrednikami i mają swoje koszty, więc nie zbliżą się do cen z Ali.

(edytowany)
12 minut temu, MasterYoda95 napisał:

Wyeliminowanie konkurencji raczej nie stymuluje spadku cen. Nawet jak sami zejdą z marży żeby konkurować między sobą, to nadal są pośrednikami i mają swoje koszty, więc nie zbliżą się do cen z Ali.

Technicznie powinni się zbliżyć... Przykładowo Botland sprzedaje wiele produktów w cenach zbliżonych do tych sprzed "cła" (np. płytki Xiao). Kwestią jest to, gdzie dany sprzedawca lub "sprzedawca" się zaopatruje. Jeżeli na Aliexpress to ceny pójdą do góry, jeżeli na Alibabie albo bezpośrednio u producenta to zostaną takie same, bo cło na elektronikę (o ile pamiętam) to 0%, a więc dla nich nic się nie zmieni.

Większym problemem jest to, że zniknęła główna konkurencja, a więc ceny mogą spokojnie iść do góry.

Edytowano przez H1M4W4R1
1 godzinę temu, MasterYoda95 napisał:

Wyeliminowanie konkurencji raczej nie stymuluje spadku cen.

Dlatego pisałem "z czasem", w domyśle nie od razu i nie prędko, bo jest zawsze szansa, że konkurencja lokalna wzrośnie i sama być może będzie zmuszona obniżyć ceny.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...