Skocz do zawartości

A wy co wyszarpaliście z Aliexpress przed 1 Lipaca?

Pomocna odpowiedź

Wg mnie wtedy byłaby adnotacja o magazynach UE. Są już osobne wyszukiwania pod tym kątem "Local+".
Szacowana dostawa 9-11 lipiec z tej aukcji, inne aukcje mają 3-5 lipiec i jasno zaznaczona wysyłka z Polski.
Być moze to zalezy od sprzedającego co tam napisze, by zachęcić.
 image.thumb.png.214cd4478b1fa28ceef75df1c5a30881.pngimage.thumb.png.9a0d827a92fcfc109b5d32fa8caf7ec1.png

(edytowany)
12 minut temu, Zealota napisał:

Wg mnie wtedy byłaby adnotacja o magazynach UE. Są już osobne wyszukiwania pod tym kątem "Local+".

Local+ to magazyn przechowywania lokalnego w EU, a w przypadku wysyłki z Chin paczka przechodzi przez magazyn dystrybucyjny, który też jest zlokalizowany w EU. Trochę inny rodzaj magazynu, logistyka to skomplikowany mechanizm.

Edytowano przez H1M4W4R1
(edytowany)

Cóż ja na razie zauważyłem, że sprzedawcy z Ali próbują wykorzystać powstały chaos i być może niewiedzę niektórych kupujących, i sztucznie zawyżają koszty produktów. Zauważyłem że często jest więcej niż te 3 Euro. Myślę że po wakacjach sytuacja zacznie się powoli normalizować wystarczy się po prostu wstrzymać i spokojnie poczekać, na rozwój sytuacji

No cóż, niestety przestanie się opłacać kupować po 1 szt. Wracamy trochę do czasów PRLu, gdzie tworzyło się kółka zainteresowań, aby wymieniać się i zdobywać podzespoły. Dla mnie po 40 latach, tak trochę ciekawie historia powoli zatacza koło.

PS. Ja osobiście może nie odczuję tak mocno tych zmian, bo siedzą w przemysłówce, tam albo się kupuje od razu 10-20 przekaźników, gdzie te 3 Euro po przeliczeniu staje się 20gr/szt, albo cena jednej sztuki i tak oscyluje 150zł+,  więc drożej, ale akceptowalnie, z kuponami i zniżkami. Nie zmienia to jednak faktu że trzeba zmienić logikę zakupów, ale jak pisałem Chińczycy wykorzystują moment zamieszania, i wprawne oko dostrzega że naciągają obecnie ceny i oferty.

Edytowano przez BlackJack
7 minut temu, BlackJack napisał:

Zauważyłem że często jest więcej niż te 3 Euro

Wg niektórych doniesień powinno to być 3 euro + vat, dlatego wychodzi obecnie ok 16 zł czyli 3.69 euro

2 minuty temu, Zealota napisał:

Wg niektórych doniesień powinno to być 3 euro + vat, dlatego wychodzi obecnie ok 16 zł czyli 3.69 euro

Możliwe, trzeba porostu przyzwyczaić się do nowej sytuacji.

Tak szczerze czekam, na pierwszy temat w dziale Kupie/sprzedam, robimy listę chętnych na ESP32 etc. minimum 20 chętnych. 😜

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...