Skocz do zawartości

Ceny AVR

Pomocna odpowiedź

• 2 tygodnie później...

Mam pytanie odnośnie zamienników Atmegi8, a dokładnie chodzi o Atmega8A.

Pozwolę sobie zacytować treść aukcji internetowej:

"Stare serie miały Uz odpowiednio 4,5V-5,5V i 2,7V-5,5V oraz były taktowane zegarami 16MHz i 8MHz.

Mikroprocesory serii ATmega8A mają Uz od 2,7V do 5,5V oraz są taktowane zegarem 16MHz."

To oznacza że zamiennik ma tylko wewnętrzne taktowanie 16MHz?? A zewnętrznie mogę dać 8MHz??

To oznacza że zamiennik ma tylko wewnętrzne taktowanie 16MHz?? A zewnętrznie mogę dać 8MHz??

Nie to oznacza że można go taktować zegarem w przedziale do16MHz.

Wracając do tematu, ceny Atmegi wystrzeliły w górę jak z procy.

Miesiąc temu kupiłem Atmegę32 i nie wiedzieć czemu, wszystkie 4 porty są upalone, nie reagują na polecenia. Nawet nie zdążyłem nic do procka podłączyć. Zapłaciłem ok. 20zł w sklepie. Poszedłem więc wczoraj kupić nowy procek i w jednym sklepie "ósemka" (o 32 wolałem nawet nie pytać) 18zł, a drzwi obok 29zł - trochę mnie z nóg ścięło..

Generalnie po wielu latach chciałem wrócić do procków, padło na AVR z racji przystępności i możliwości, a tu taki skok cenowy.. Myślicie, że to jakaś chwilowa bańka? Czy raczej długotrwały trend i trzeba zacisnąć zęby i wyłożyć kasę?

Niedługo będzie się opłacało kupić programator i wylutować Atmegę8.. heh 😉

W tej chwili w tme procesory atmega8a w tqfp można już dostać <10zł. Kwestia czasu i ceny wrócą do normy.

Co innego, że dla niektórych zastosowań (np. USB) warto pójść w ARMy, bo cena zbliżona lub niższa niż atmega+ftdi. Ewentualnie jest jeszcze at90usb162 z atmela.

Mnie ceny poprostu dobijają, żeby za Atmege8 16PU płacić 26zł?! Jedynie na allegro jest trochę taniej. Mam nadzieje, że ceny jak najszybciej spadną...

Atmega8 to już zabytek i należy się koncentrować na ulepszonym Atmega8A lub jeszcze lepszym Atmega88PA. To samo z Atmega32->Atmega32A. Są to nowsze i tańsze procesory.

Po co za Atmega8-16PU płacić 26 skoro jest Atmega88PA w obudowie DIP28 za 14zł? (ten sam układ nóżek, wyższe częstotliwości działania, drobne ulepszenia samego procesora, dużo niższe zużycie energii)

Nie mają starych cen, to co jest na stronie to jest w sklepie, wiem bo często się zaopatruję bo mam najbliżej ze szkoły. Zostaje tylko ten problem, że rzeczywiście, wszystkiego "Brak".

W lokalnych sklepach w Poznaniu Atmega32 w DIPie kosztuje od 28 do 38zł. Sprzedawca upierał się, że u dystrybutora płacą 18zł netto. Cóż, ja nowszą wersję 32A kupiłem po 16zł brutto - doszła tylko przesyłka 10zł, ale i tak się opłaca.

Tutaj możecie zobaczyć niezły wykres cen Atmegi8 (http://elecena.pl/product/154277/atmega8-16pu) - wczoraj kumpel (twórca Eleceny) scalił historię tego procka w tym sklepie (jakieś tam zamieszanie zrobili kiedyś i urwali ciągłość na jakiś czas). Niewiarygodny skok i jakby przeczący logice - wszak od tamtego czasu powstało wiele nowoczesnych konstrukcji, więc można by przypuszczać, że cena powinna spadać lub chociaż się utrzymać - tymczasem wzrosła kilkukrotnie.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...