Patryk614 Napisano Grudzień 22, 2010 Udostępnij Napisano Grudzień 22, 2010 Witam chciałbym zaprezentować wam moją pierwszą konstrukcję ,która jest wam wszystkim znana czyli Waldemara Światłoluba. Oczywiście nie ostatnią. 🙂 Konstrukcja jest bardzo prosta jak na pierwszego robota, może nie jest jakaś zaawansowana ale to nie jest ważne. Ważne że działa. 🙂 Do budowy robota użyłem: - laminat - Układ L293D - Podstawkę DIP16 - Dwa fototranzystory - Dwa rezystory 100kOhm - Listwę goldpin - Przełącznik - dystanse metalowe, 8 śrubek - przewody - koszyczek na baterie Jako napęd mechaniczny użyłem dwa serwa modelarskie HXT900 9g / 1.6kg / .12sec Micro Servo przerobione na zwykłe silniki DC z przekładnią (przerobione według metody użytkownika Nawyk,który wykonał bardzo dobrą robotę zamieszczając ten poradnik za co dzieki. 🙂 Jako koła wykorzystałem nakrętki zabezpieczające końcówki kaloryferów, aby zwiększyć przyczepność nałożyłem na koła gumki recepturki. Podwozie jak i płytka została wykonana z laminatu. Płytka wytrawiona jak i pocynowana. Układ wykonany dzięki schematowi użytkownikownika Nawyk: Poniżej zamieszczam zdjęcia Waldemara( nowe wcielenie 😉😅): Czekam na szczere komentarze. 🙂😅😅😅 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Grudzień 22, 2010 Udostępnij Grudzień 22, 2010 Gratuluję pierwszej konstrukcji. Ważne, że działa - warto chyba by było popracować trochę nad estetyką i miniaturyzacją układu 😉 Zachęcam do budowy kolejnych robotów. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Oxygen Luty 6, 2011 Udostępnij Luty 6, 2011 Fajny robocik, ale z tego co widzę na filmiku, to Twój Waldemar ucieka przed światłem, a nie do niego jedzie (chyba, że tak jest specjalnie) 🙂 Jeśli chcesz żeby jechał w stronę światła, zamień fototranzystory miejscami i gotowe 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »