Skocz do zawartości

Sprawdzenie płytki lfr

Armir

Pomocna odpowiedź

1.Nie widzę 100nF przy samym procesorze

2.Ścieżki z wysokim prądem przy TB6612 wydają się być trochę cieńkie. Chyba, że będziesz je oblewał cyną lekko to nie ma problemu

3.Przy czujnikach linii zastosowałbym przynajmniej jeden wspólny kondensator jakiś tantal 1uF czy coś, żeby tam nie było ew. problemów ze spadkiem napięcia.

4.Ścieżki przy przetwornicy też mogłyby być grubsze lub pocynowane

4.Jak robisz przejściówkę na drugą stronę na ścieżce po której może płynąć kilka A to:

a) zrób kilka małych przejściówek

i/lub

b) przy lutowaniu zalej te przejściówki cyną (żeby to sprawnie poszło warto je zrobić większe tak z min. 1mm)

5.W kilku miejscach masz ścieżki naprawdę blisko krawędzi płytki. Pamiętaj, że tam musi być trochę więcej miejsca - najlepiej ok. 40milsów, a tak 20milsów to zupełne minimum. Inaczej frez może pojechać po ścieżce i łatwo zrobić gdzieś zwarcie jak z boku dotkniesz płytki.

Tego kondka dać pomiędzy zasilaniem i masą ? Resztę zrobiłem. Zobaczcie jeszcze czy nie pomieszałem coś z scalakami (pomylone nóżki).

[ Dodano: 05-01-2011, 15:32 ]

Przetwornica to LM2576, uC Atmega 128, komparator (do wskaźnika "paliwa") lm358. Wszystko jest na schemacie.

Strasznie blisko mas przelotki pod procem, sprawdź, jaką najmniejszą odległość jest w stanie wykonać twoja firma, potem zrób sobie Drc z tego i daj run, posprawdza ci wszystkie odległości itp.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Rzeczywiscie sprawdz DRC przy odleglości ścieżek min 10milsów. Obawiam się, że wiele miejsc się w to nie zmieści. Przykład ścieżka przy pinie do wyświetlacza bodajże 1 i 7 od lewej...

No i nadal nie widze chociażby 100nf przy procku...

Znalazło 59 błędów. Za chwilkę poprawię i dokleję nową wersję.

[ Dodano: 06-01-2011, 15:56 ]

Błędy poprawione. Teraz zostało podłączyć wtyczki i dołożyć kondki.

[ Dodano: 06-01-2011, 22:49 ]

Płytka prawie gotowa. Poprawione kilka błędów. Do zrobienia:

- dodać kondki

- sprawdzić

Jak by mógł ktoś zobaczyć na schemacie aref czy jest poprawnie i czy atmega i inne scalaki mają dobrze podłączone piny. Czy przez odbicie lustrzane czegoś nie pomieszałem.

Pololu to jedyne sensowne rozwiązanie. Kondy przy przetwornicy to 100uF. Rezystory są 330 omów. Dobrane na razie na oko potem policzę wartości. Dioda przy przetwornicy to dioda schottky'iego 3A.

Ja tez zamieżam zastosować przetwornice do silników 30:1 HP z Pololu na 7,4V jak dla mnie będzie to najlepsze rozwiazanie i nie będzie się nic przegrzewało. A tak wogóle to ta przetwornica co ty zastosowałeś to dobra? 🙂

Stabilizator nie przegrzewał się. Po dłuższej jeździe był ciepły. Wolę dać przetwornicę bo mam regulacje napięcia na silniki.

[ Dodano: 07-01-2011, 17:16 ]

Poprawione błędy. Dodane kondki itp.

[ Dodano: 07-01-2011, 19:48 ]

Porcja następnych błędów unicestwiona. Zaraz dorzucę nowy.

[ Dodano: 07-01-2011, 20:01 ]

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.