Skocz do zawartości

Czujnik optyczny

KD93

Pomocna odpowiedź

Jacek31, zastosowałem czujniki które miałem w domu. Według noty katalogowej czujniki SFH5110 występują w wersjach: 30,33,36,38 i 40kHz, można dobrać sobie dowolny, jak zmodyfikować program jest napisane w listingu który zamieściłem. Tak więc drugiego myślnika nie rozumiem i nie widzę tej wady.

Co do pierwszego, być może rzeczywiście tak jest, ale krótki program (bez kodowania, przetwarzania) ma też swoje zalety. Przy taktowaniu 9,6MHz cały program wykonuje się w 0,05s. Pomiary są na pewno szybsze niż w przypadku Sharpa.

Czujnik jest mi potrzebny do zamontowania w moim robocie, dlatego trudno się dziwić, że złożyłem go pod kątem własnych potrzeb, ale uznałem że nie działa źle więc może się komuś przydać, dlatego zamieściłem w projektach. Jest program i schemat, czyli najważniejsze rzeczy, każdy może sobie napisać jaki chce i jaki mu pasuje. Jeżeli będzie dalej panować podejście, że układ nie jest "idealny" to go nie zamieszczam, to będzie w tym dziale tak jak dotychczas - pustawo. Nie wierzę że nikt nic nie robi, ale mało kto coś zamieszcza, a wg mnie jeżeli układ jest sprawdzony, działa i może się komuś przydać, to warto go zamieścić - kto zechce to sobie skorzysta. Temat czujników jest baaardzo rozległy, można by się tym zajmować kilka ładnych miesięcy, ale chwilowo przed Wałbrzychem mam jeszcze kilka innych spraw na głowie, więc nie mogę na te testy poświęcić aż tyle czasu.

Co do obniżania kosztów przy użyciu NE555 - policzyłem, że NE555 kosztuje 1-1,50zł, przyda się potencjometr (0,50zł), więcej kondensatorów, rezystorów (~2zł). Jakby to policzyć, to okaże się, że układ na procesorze jest 2,50-3zł droższy, a odpada nam żmudne ustawianie częstotliwości, co bez miernika trudno zrobić dokładnie, mamy mniej elementów, czyli łatwiejszy montaż, czyli łatwiej zmieścić w mniejszej obudowie. Tak więc użycie tiny13 ma również swoje zalety, których niestety nikt tu prawie nie dostrzegł. Nie mogę stwierdzić "na pewno", ale prawdopodobnie jakbym zamieścił czujnik na ne555 to znaleźliby się tacy, którzy by pisali że lepiej by to było zrobić na tiny13. Ilu ludzi tyle poglądów.

[ Dodano: 14-01-2011, 14:17 ]

Oczywiście ten wywód nic nie zmienia, będę robił ten czujnik na NE555.

Zaniżyłem z tym, że o 10% można się pomylić z częstotliwością, taka pomyłka zmniejsza o połowę moc sygnału (czyli skraca zasięg o sqrt(2) razy). Można wyliczyć wartości rezystorów tak, aby otrzymać 36kHz z dokładnością <0.2%, ale jak doliczymy 1% z rezystorów i 10% z kondensatora to wychodzi, że i tak trzeba by jakoś stroić (do tego jest potrzebny miernik częstotliwości). Procek prostszy 😉

BTW: naszła mnie teraz myśl: dałoby się zrobić miernik pojemności na NE555 i mierniku częstotliwości 🙂

BTW: naszła mnie teraz myśl: dałoby się zrobić miernik pojemności na NE555 i mierniku częstotliwości

Ne555 nie da się tylko zaprogramować 😉

KD93 robiłeś takie coś na stykówce nie było żadnych problemów z pomiarami, bo jak ja sprawdzam częstotliwość to za każdy razem jest inna, z pojemnością to samo. Jak wyciągnę kondensator i go sprawdzę to pomiar jest dobry.

Tata twierdzi że ze stykami jest coś nie tak, tej płytki zbyt często nie używałem.

Bogus1, a o który układ chodzi? Bo 90% układów tego typu montuję najpierw na stykówce, a nie wiem czy chodzi o ten projekt czy o ten z ne555. W jakim sensie częstotliwość za każdym razem jest inna w jakich przedziałach? Według jakiego schematu montowałeś? W płytkach stykowych zdarza się, że coś jest nie tak ze stykami, warto czasami złożyć układ od nowa w innej części płytki.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

zmontowany wg. tego schematu:

Częstotliwość pokazuje bardzo różną 0,5Hz, 3KHz, 300Hz, 100Hz

Może to wina Chińskiego miernika chociaż w to wątpię bo w gniazdku pokazywał 49,99Hz.

Jeszcze jedna dziwna rzecz miernik wykrywa napięcie sieciowe np. jak się go przyłoży do gniazdka to świeci i wibruje.

Układ podłączam do 5V i jedną ręką trzymam sondę przy diodzie a drugą łapie miernik, a on zaczyna świecić i wibrować.

Działam jak antena?

Czy jestem podłączony pod napięcie sieciowe?

W to drugie wątpię, bo jak łapię żarówkę zębami to nie świeci 🤣

Jak by komuś nie chciało się aż tak bawić to istnieje gotowe rozwiązanie w postaci układu S6846 (ok 30zł/szt), który jest scalonym układem odbiornik-nadajnik do budowy barier IR, trzeba tylko diodę nadawczą do niego podpiąć.

Z drugiej strony porównywanie SHARPA z prostą odbiciówką jest trochę mijaniem sie z celem.

Nie zwalaj od razu na miernik bo na pewno schemat nie jest poprawny, na pierwszy rzut oka widać że brakuje elementów. Polecam pobranie programu 555 Designer, tam masz już gotowy schemat i sam wyliczy ci wartości elementów dla odpowiedniej częstotliwości i wypełnienia.

IMG_4ba5c9be05f204861.jpg

Ja wziąłem schemat i obliczenia z asystenta elektronika.

Trochę cienko u mnie z angielskim, czy dobrze wyczytałem że:

Astable to tryb astabilny

sqarewave astable duty cycle = 50% to znaczy o wypełnieniu 50%

Jeśli dobrze wyczytałem to dlaczego nie mogę tego włączyć.

ak by komuś nie chciało się aż tak bawić to istnieje gotowe rozwiązanie w postaci układu S6846 (ok 30zł/szt), który jest scalonym układem odbiornik-nadajnik do budowy barier IR, trzeba tylko diodę nadawczą do niego podpiąć.

Jest tańsze rozwiązanie - IS471F, prawie dokładnie to samo. Za 30zł/szt już lepiej kupić 340K (no, może przy aktualnych cenach trzeba by troszkę dozbierać, ale niewiele).

http://www.kpsec.freeuk.com/555timer.htm

Pytani odnośnie tego IS471F - kosztuje sporo więcej niż tsop, niby jest lepszy, ale jak oglądam filmiki na yt to tego nie widzę: zasięg żałosny, wręcz kiepski, czy diodę LED można podłączyć bez rezystora? Czy może lepiej podąłczyć do niego po prostu kilka diod?

Aktualnie pracuję nad dwoma następnymi czujnikami, jeden to czujnik na prośbę kolegi sob4n, czyi dwudiodowy czujnik na tiny13. Drugi to uwzględnienie uwag z tego tematu, na NE555. Został właśnie złożony i muszę poinformować, że efekt jest nader pomyślny, bo przy użyciu popularnych części, bez szeregowego/równoległego łączenia ich i bez potencjometrów i regulacji uzyskałem wynik 35,8kHz 46,6%, więc wydaje mi się że to jest całkiem nieźle. Opublikuję go pod koniec tygodnia, chyba że chcecie sam schemat, wtedy może się ukazać nawet jutro. Płytki się nie spodziewajcie, bo nie mam aktualnie nawet dostępu do drukarki laserowej, a nie chce zamieszczać nieprzetestowanego PCB, najprawdopodobniej spróbuję go zmieścić w pająku w tej samej obudowie co zaprezentowany w tym temacie.

witam czujniczek bardzo fajny też już taki zrobiłem a co do czujnika z dwoma diodami to tez nad nim pracuje i mam małą prośbę czy mógłbyś uchylić rąbka tajemnicy i powiedzieć jaki odbiornik ir zastosujesz i chętnie bym zobaczył schemat

Schemat czujnika na dwóch diodach jest w fazie produkcji, dlatego go nie mogę pokazać. Odbiorniki to będą na pewni SFH5110, być może na inną częstotliwość niż 36kHz, są to najlepsze i najczulsze czujniki z jakimi miałem do czynienia do tej pory.

CO do czujnika na NE555, sprawdzałem na SFH z wylutu bo nowych już nie mam, niestety nie zadziałał, natomiast zadziałał na TSOP1736, który się nie blokował ale niestety ma mizerny zasięg, z tego wniosek że SFH jest najprawdopodobniej uszkodzony. Będę próbował dorwać inny.

Potrzebuję pomocy. Potrzebuję kodu działającego przy dwóch diodach podpiętych pod PB0 i PB1 mają one generować tą samą częstotliwość.

$regfile = "attiny13.dat"

$crystal = 1200000

Config Portb.4 = Output

Config Portb.1 = Output

Config Portb.2 = Output

Config Pinb.3 = Input

Ocr0b = 16

Ocr0a = 16

Tccr0a = &B00010010

Tccr0b = 1

Set Portb.3

Do