Skocz do zawartości

Problem z zaprogramowaniem linefollowera w Bascomie

modelarz

Pomocna odpowiedź

Witam Teraz mam taki problem że wszystko zaprogramowałem wszystko dobrze zlutowałem i połączyłem ale zmieniłem te diody i fotorezystory na KTIR0711S i nic się nie dzieje. Czujniki przykładam do białej linij i nic się nie dzieje tak samo z czarną. Proszę o pomoc

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Jeżeli na diodach ci działało a na ktirach nie, to nieodzowny znak, że źle je podłączyłeś. Fusy Luko powiedzą pewnie to samo, ale możesz się dopytać czy dalej robi z torebek czy już może wróżyć.

No to tak podłączyłem czujniki tcrt5000 które działają i jest to samo. A program skompilowałem w avr studio i wgrałem do attiny przez nakładkę na avrdude burn-o-mat.

Teraz skończyłem robić to na płytce stykowej i też nie działa więc pewnie źle zaprogramowany.

A i jeszcze czy ktoś mógł by wrzucić na forum plik hex z tym kodem? By sprawdzić co jest źle.

[ Dodano: 20-01-2011, 17:56 ]

Pomoże ktoś albo wstawi na forum ten kod w pliku .hex ?

Przede wszystkim napisz jakie są objawy - nie kręci silnikami? jedzie cały czas prosto?

Sprawdź, czy w zaznaczonych punktach są odpowiednio GND (masa) i względem niej na Vout napięcie w okolicach 5V dla braku obiektu przed czujnikiem i około 0,7V dla obiektu w niewielkiej odległości przed czujnikiem.

Dziękuję za odpowiedź. Jest tak jak piszesz przy braku obiektu jest około 4,8v a na białym tle około 0,6v. Silniki wcale się nie kręcą a są sprawne bo sprawdzałem bezpośrednio z zasilacza.

[ Dodano: 20-01-2011, 21:46 ]

To mógł by ktoś mi to skompilować ?

W takim razie nie jest to wina czujników, bo zaraz po włączeniu zasilania silniki powinny wystartować. Sprawdź czy mikrokontroler wystawia stan wysoki na pinach od tranzystorów sterujących silnikami (5 i 6) oraz czy wlutowałeś dobrze diody zabezpieczające oznaczone na schemacie jako D1 i D2.

Witam. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i teraz jak już złożyłem do końca i wszystkie luty sprawdziłem. To coś już działa bo kawałek nawet jedzie po linii ale gdy jest lekki łuk w drugą stronę to zjeżdża z linii.

[ Dodano: 22-01-2011, 00:12 ]

A i czy mógł by autor napisać który na schemacie czujnik to jaki czujnik w robocie z prawej z lewej czy środek?

myślę, że jak odwrócić robota do góry kołami, tak żeby koła nie miały kontaktu z podłożem i odpalisz swoje cacko to zacznij zakrywać po kolei czujniki, w ten sposób powinieneś dojść, który czujnik za co odpowiada ...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.